Din categoria cum poate ajuta Bookaholicul corporatiștii rătăciți prin librărie, în ultimul timp am primit nu o dată (de fapt, de neașteptat de multe ori!) întrebarea, formulată în diverse feluri: “vrem  să trimitem cărți cadou de Crăciun partenerilor noștri. Ce să alegem?”.  De aici și acest prea timpuriu articol de Crăciun, că doar acum se aprobă bugetele pentru cadouri. Știți, celebrele cadouri de Sărbători care circulă între agențiile de publicitate și clienți, între companii, între clienți și agenții de media, între partenerii de business. Adică între cei care își plătesc unii altora facturile cu întârziere sau care nu livrează la timp. 🙂

Practic, e nevoie de cărți suficient de neutre încât să nu enerveze pe nimeni, să poată fi citite și de fetele de la HR, și de departamentul de marketing & comunicare, să-i placă și CEO-ului, să nu le supere pe doamnele de la financiar că iarăși intrăm în discuții cu factura și, prin ele, compania ta să dea bine și să pară deșteaptă, cultă și haioasă. Grea treabă își zise Bookaholicul, își puse o mână la tâmplă și alta pe tastatură și se apucă de scotocit.

Click pe fiecare titlu pentru a citi fie cronica Bookaholic fie detaliile de pe site-ul editurii! La cărțile despre care am scris, am menționat în paranteză “cronică”.

Călătorie

Nu prea poți da greș cu ele. Toată lumea vrea să spargă ușa, să-și ia un an sabatic și să o ardă “being a local” (apropos, recomand articolul lui Brad Florescu pe tema asta!) prin toată lumea sau măcar să meargă într-o vacanță exotică într-un loc departedepowerpointșiexcel.

Cuba continuă – este cartea-album de fotografie semnată Elena Stancu și Cosmin Bumbuț. Vorbește despre Cuba reală, cu oamenii ei veseli și calzi, despre o țară încă neatinsă de capitalism și globalizare și despre bucuria lucrurilor simple. Textele Elenei Stancu se completează perfect cu fotografiile senzaționale ale lui Cosmin Bumbuț creând împreună imaginea unei lumi foarte vii.

Ay, Cuba – tot despre Cuba, de data aceasta de la unul dintre cei mai importanți scriitori români cunoscuți mai mult în SUA decât în România, Andrei Codrescu. Le puteți da pe ambele la pachet și să vedeți atunci cereri de delegații în Cuba, pentru schimb de experiență.

3 săptămâni în Himalaya (cronică), de Marius Chivu – e o carte scrisă cu mult umor, relaxată, cu un feeling mișto de aventură, descoperire, prietenie, cu multe detalii savuroase și cu un simț al observației pe care îl dorim și prietenilor noștri corporatiști.

Vând kilometri (cronică) de Mihai Barbu e un pic riscant cu ea, a apărut de ceva timp și știu că acum un an se dădea cadou la unele companii. Nu puteam însă să nu o menționez, e o carte foarte faină și, cu un pic de reasearchînainte, vă puteți asigura dacă destinatarii au citit-o sau nu.

Ascensiuni alpine – e fascinant să stai în pat, după o zi întreagă de stat pe scaun la birou, și să citești despre cum niște “nebuni” și-au riscat viețile să cucerească optmiarii. Ceva din curajul lor ne dă și nouă aripi să mergem la sală!

Pe drum de Kerouac nu e propriu zis o carte de travel dar îți dă așa un dor de ducă!

Lonely Planet pentru România – serios. Am citit-o, e fascinantă, e ca și când îți privești țara din afară și citești lucruri la care nu te-ai aștepta. Plus că gpsești o groază de informații și de locuri faine de care în mod normal nu prea ai habar.

Business

Biografia lui Steve Jobs (cronică)toți managerii se visează Steve Jobs. Vizionari. Speciali. Spirituali. Inspiraționali, șarmanți, muritorii de rând nu-i înțeleg. Când se poartă nasol cu angajații și au un comportament absurd, știu că și Steve Jobs făcea asta. E parte dintr-o personalitate puternică și complexă. Doar cei mai buni rezistă, doar cei mai buni urmează visul, doar cei mai buni sunt pirați.

Manual de branding (cronică) de Wally Olins – oricât de mică e firma, tot are nevoie de un pic de branding să se descurce în jungla asta crudă a afacerilor. 🙂 Oricum, e o lectură faină, care îți dă multe idei.

Afacerile pentru oameni – când nu se visează Steve Jobs, managerii se visează Richard Branson. The cool one. Visează să-și taie cravatele, să țină discursuri motivaționale și inspiraționale în fața mulțimilor fascinate și să organizeze zboruri în spațiu.

Adevărul (cinstit) despre necinste (cronică) – bine, acuma dacă vorbim cinstit, nu știm cum ar reacționa partenerii de afaceri dacă ar deschide pachetul și ar vedea titlul ăsta înăuntru. Vă asigurăm însă că e vorba de o carte tare interesantă, cu multe adevăruri despre lucrurile care ne fac să mințim. Iar în business, știm prea bine asta, minciuna are picioare lungi și sexy.

Time management – vreau să-l văd și eu pe ăla care zice că n-are nevoie de așa ceva între deadline-uri, revizii de la client, pitch-uri și zeci de stickies cu to do-uri lipite de peretele din fața biroului.

Triburi (cronică) de Seth Godin dacă tot suntem la episodul ce se visează managerii noștri, de la middle în sus, atunci mai avem un răspuns: șef de trib! Un trib mic acolo nu strică nimănui, fie că vorbim de-un departament de doi oameni, fie că vorbim de-o companie de mii.

Doctrina șocului (cronică) – ei, ajungem la lucruri serioase. E nevoie și de-un duș foarte rece prin companiile noastre. Dați cu încredere cadou Doctrina șocului, după vacanța de sărbători veți vedea, sper, oameni din companii mai conștienți de ce înseamnă capitalismul și care sunt resorturile economice dure ale lumii în care trăim.

Vizuale

Le-am zice cărți cu poze dar vă supărați. Corporatistul n-are timp. Între două Instagramuri, trei Pinterest-uri și patru infografice, nu credem că s-ar supăra să primească o carte cu poze.

Listomania (cronică) – gândiți-vă la toate listele trimise pe mail de client / agenție / partner. Îi cam plac listuțele, așa-i? Uite o carte perfectă pentru el, haioasă, relaxantă, numai bună de ținut la birou pentru pauzele de 5 minute, când are nevoie să-și clătească mintea.

Graffiti. Arta străzii pe cinci continente (cronică) – pentru că nu mai suntem în epoca în care graffiti-ul era underground pentru unii și vandalism pentru alții, albumul ăsta e o bună trecere în revistă a unui mod alternativ, dar nu mai puțin credibil, de exprimare.

Istoria benzii desenate românești – pentru că avem autori de bandă desenată ce ar merita cunoscuți, citiți și apreciați și pentru că banda desenată este o treabă foarte serioasă.

Isme. Să înțelegem moda – nu e un secret că în corporații au loc adevărate parade ale modei, cu mici constrângeri de stil, între business și casual friday. O carte care să-i ajute să înțeleagă mai bine tendințele nu poate strica.

 

Cultură generală

Pentru că în orice powerpoint e nevoie de una-două referințe culturale. 🙂

Istoria artei – o carte care nu strică absolut nimănui, mai ales ând ne gândim că “publicitatea e artă” sau că “afacerile sunt artă”.

O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri – din nou, o carte care nu strică absolut nimănui, istoria lui Neagu Djuvara este scrisă ca și când cineva îți spune, relaxat și fără patimă, povești despre țara în care te-ai născut.

Arhitectura lumii – pentru că întotdeauna e bine să știi ce vezi în vacanță, când scapi de la corporație, și ce pui pe Facebook când dai de un wi-fi gratis la hotel.

Gandhi – e un model pentru toată lumea. Din când în când e bine să ne mai amintim că a lupta pentru libertate înseamnă mai mult decât semnarea unei petiții pe net și că lumea nu se salvează cu un like.

Mari comandanți – n-am citit-o, dar după titlu și descriere e numai bună pentru domnul director, mai ales dacă e un domn între două vârste, pasionat de istorie.

Arta de a-ți face datorii – pentru cei care au facturi restante de minim 3 luni de la data scadenței. Măcar dacă îți faci datorii, să fie cu stil! Cu un cartonaș ironic, chiar poate fi trimisă, asta după ce vă asigurați, totuși, că respectivele facturi vor fi cândva, înainte de Sf Așteaptă, plătite.

Arhitectura fericirii (cronică) – Pornind de la întrebări fundamentale, de bun simț, Alain de Botton scrie fascinant iar incursiunea lui în mecanismele profunde ale arhitecturii este o plăcere chiar și pentru cei care nu știu foarte multe despre acest domeniu.

Oglinda lumii (cronică) – este o carte atipică despre artă, ce răstoarnă ceva stereotipuri și are multe detalii ce în alte istorii ale artei rămâneau marginale.

Istoria frumuseții de Umberto Eco – din nou despre artă, de data aceasta din prisma frumosului disecat și analizat cum doar Eco știe mai bine.

 

Gastronomie

Pentru că tuturor ne place să punem pe Facebook poze cu mâncare. 🙂

Stufat ori estouffade (cronică) – e o lectură revelatoare despre ce înseamnă cu adevărat bucătăria românească, despre influențe și, mai ales, care demitizează multe “adevăruri” pe care le luăm de-a gata.

Dictatura gastronomică (cronică) – scrisă în interbelic de Constantin Bacalbașa, cartea este o enciclopedie excelentă şi un tratat la propriu despre arta de a mânca, de a combina gusturi, influenţe, cu multe rețete cu arome interbelice.

Kitchen Confidential – pentru că toți ne uităm la emisiunea lui Anthony Bourdain și îl invidiem profund.

Cafea. Cafenele – faceți următorul test: pozați cafeaua de dimineață cu telefonul, preferabil la fereastră, cu o floare sau o carte lângă. Bine ar fi să fie cu spumă de lapte desenată frumos. Așaaaa. Acum aplicați un filtru vintage gen Instagram și puneți poza pe Facebook cu ceva inspirațional de bună dimineața. Dați refresh. 17 like-uri și 6 comentarii. Vedeți de ce e bună cartea asta de cadou?

Istoria gustului – istoria gustului e strâns legată de istoria civilizației și înțelegerea felului în care mâncarea a fost percepută de-a lungul timpului este esențială pentru a ști unde suntem acum, chiar și când doar comandăm ceva la restaurant la o întâlnire de business.

Cartea regală de bucate (cronică) – e un pic riscant dacă dai peste cineva care detestă ideea de monarhie. Noi vă asigurăm că rețetele, combinate cu povești ale caselor regale din Europa, constituie o lectură delicioasă.

Condimente – este utilă când, la același prânz de business, vine cafeaua cu cardamon sau peștele cu fenicul. De unde vin și care e povestea condimentelor?

Literatură

Am lăsat-o ultima. Aici chiar e delicat. Este greu, dacă nu imposibil, să știi ce carte să îi iei cuiva dacă nu-l cunoști destul de bine. Câteva sugestii avem totuși:

Primul meu job – mai știi când? Băi, aveam 5 milioane salariu și munceam până la 11 noaptea! Mă sclavageau ăia cam cu sclavagesc eu acum juniorii! 🙂 Poveștile cu primul job generează un lung șir de nostalgii. Iar cele din cartea asta sunt chiar  foarte faine.

Versez (cronică) – momentan nu mai e în stoc dar punem pariu că până la Crăciun reapare. E o carte foarte frumoasă, ce reușește să te desprindă de lumea asta.

Generația P (cronică) – merge dată unor creativi cu mult umor din agenții de publicitate.

Deadline (cronică) de Adina Rosetti – și cum se vor identifica cu ea! Cartea pornește de la cazul real al unei fete ce moare de epuizare și vorbește despre mediul corporatist, deadline-uri și libertate.

Jurnal (cronică), Orbitor sau Nostalgia – Cărtărescu. Atât.

Joseph Antonpentru că toți îl iubim și-l citim pe Rushdie, este imposibil să nu ne intereseze memoriile lui, mai ales dacă luăm în considerare că nu a avut și nu are o viață tocmai liniștită, cu o condamnare la moarte plutindu-i deasupra capului.

Sorgul Roșu – Mo Yan a câștigat anul acesta Nobel-ul pentru literatură. E un argument bun, toți suntem curioși cine și de ce l-a bătut pe Cărtărescu.

Zâna Zorilor (interviu cu ilustratoarea) – da, de Slavici, ilustrată de Mădălina Andronic, este o carte foarte frumoasă, care te trimite imediat înapoi în copilărie.

………….

Și, deși am sărit fără să-mi dau seama de 40 de titluri recomandate mai sus, fac, fără comentarii suplimentare, și o mică listă de cărți nescrise dar care, dacă se grăbește vreun autor, ar face furori în companii de Crăciun. 🙂

 

Deadline-ul e azi – a crime story

Insuportabila plată a facturilor la timp

Un mail care spune totul în loc de 19 care nu spun nimic

Cum să-i răspunzi clientului la telefon – mic tratat de psihologie aplicată

Un buget care nu dovedește nimic

Gant-ul – istoria unui instrument de tortură

De la idee la implentare: ce se pierde și ce nu se câștigă

ROI-ul și roiurile

………….

P.S. Recunosc că, pierdută prin nebănuitele colecții ale editurilor, am fost tentată să fac o listă oarecum în glumă cu tot felul de cărți de self help, motivaționale,”fii genial”, “cum să faci miliardul în trei pași simpli” sau “cum să vinzi mai mult și mai scump”, de NLP-uri, feng shui-uri, rețete de succes, explicații ale globalizării, introducere în x domeniu ca pentru proști sau teorii despre economia mondială și organizațiile oculte care conduc lumea. Numărul mare de asemenea delicatese m-a copleșit. Știu că au și ele publicul lor deloc mic și că, probabil, printre destinatarii din companii ai cadourilor voastre se află și amatori de așa ceva. Totuși, cel puțin dacă nu trimiteți cărți cadou la Buticul de Cartier SRL, mai bine feriți-vă de așa ceva. 🙂

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *