Nu stiu despre voi, dar eu ma bucur tare mult cand vad ca arta graffiti isi gaseste locul in albume. Nu de alta, dar cine stie ce se intampla pe strada, se mai darama un perete, mai da cineva cu var… trebuie sa ramana undeva. In cazul acesta, dl Nicholas Ganz si-a facut treaba exemplar in Graffiti. Arta strazii pe cinci continente.

Pe numele lui de graffer Keinom, Ganz a umblat prin toata lumea pentru a gasi un numar impresionant de lucrari de arta stradala, de la artisti cunoscuti gen Banksy pana la altii mai putin celebri.

Cu o scurta introducere pentru cei mai putin familiarizati cu arta graffiti, cu texte concentrate si sugestive si cu puneri utile in context, cartea lasa imaginile sa vorbeasca – contine peste 2000 de fotografii a lucrarilor a peste 180 de artisti din toate colturile lumii (din pacate, nu regasim nici un artist roman aici).

O rasfoiesti cu orele, te pierzi in peisajele urbane desenate, intri in lumea fantastica a grafferilor si inveti sa privesti altfel orasul.

Nicholas Ganz are o privire de insider, care intelege resorturile fenomenului. Totusi, cartea nu e un manual, nu teoretizeaza decat foarte, foarte putin. Nu e vorba aici de o carte despre cultura underground in esenta ei, despre protest, despre arta ilegala, ci despre expresia lor.

Ganz nu-si propune sa mearga in profunzime, in sociologie, psihologie sau cultura, ci ne arata pur si simplu ce a produs aceasta lume a marginaliilor, greu acceptata si putin inteleasa. Si nici nu pune vesnica problema a vandalismului. Probabil ca in lumea grafferilor ea exista mai putin.

Facem cunostinta cu personajele fantastice ale fratilor Os Gemenos sau cu papusile lui Miss Van, intram in desenele complexe ale lui Daim sau luam contact cu arta africana prin graffurile lui Mak1 sau Falco. Sunt imprsionante chipurile lui Faith 47, desenele complicate ale lui Won, ciudateniile lui Corail sau literele lui Juice.

Graffiti. Arta strazii pe cinci continente arata excelent, la standarde grafice foarte ridicate. E genul de album pe care vrei sa il ai in biblioteca sau care e genul de cadou care ar bucura pe oricine (ok, aproape pe oricine).

Cartea e de fapt o radiografie foarte clara si fascinanta a lumii graffiti. De aici, nu ne ramane decat sa mergem in profunzime. Asta inseamna fie sa cautam mai multe despre artistii care ne plac, fie sa renuntam la prea batutele trasee turistice cand vizitam un oras si sa plecam in cautare de arta pe ziduri sau, de ce nu, sa punem mana pe un spray. 🙂

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


2 comentarii
  1. Pingback: Banksy – arta la zid, zidul in album « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *