Listomania este o colecție de liste, în care sunt cuprinse 2663 de lucruri și fapte care “te vor uimi, te vor înfiora și te vor face un om mai bun”.

Este genul acela de album pe care să îl ții pe masuța de cafea și să îl frunzărești 5 minute când te plictisești. Îți va șterge imediat orice urmă de plictis, pentru ca nici o pagină nu e la fel ca alta, nici o informație nu e banală și cele mai multe dintre ele nu vor intra niciodată în mod normal într-o conversație.

Decât poate dacă ești Sheldon Cooper și îți face o plăcere nebună să îți torturezi colegii în pauza de prânz cu pastile de genul:
– știai că regina Victoria a Angliei a avut doar 1,52 metri înălțime?
– sau că pentru molimele din Evul Mediu este responsabilă indirect Inchiziția, care omora pisicile, asociindu-le cu vrăjitoria, lăsând astfel șobolanii să se înmulțească?
– știai că că dreptacii trăiesc cu 9 ani mai mult decât stângacii?
– știai că în Roma Antică speranța de viață era de 28 de ani și că în Neolitic era doar de 20 de ani?
– știai că Sarkozy este cu 3 centimetri mai scund decât era Napoleon? (165, respectiv 168 cm)
– sau că CIA a încercat să transforme o pisică în spion, implantând în ea un dispozitiv de ascultate și o antenă în coadă? Prototipul a fost din păcate călcat de un taxi în timpul testării.
– știai că în SUA cel mai cântat cântec la karaoke este Don’t Stop Believing (Journey), iar in Marea Britanie este Waterloo (ABBA)?
– știai că hippopotomonstrosesquippedaliophobia este frica irațională de cuvinte lungi? 🙂

… și tot așa. Lucruri în principiu inutile, dar amuzante și care ar putea să sevească drept începuturi de conversație (în loc de pfff… ce cald e azi ai putea să spui hei, știai că pigmentul roșu din alimente și bături se face din gândacul numit coșenilă?) sau pentru jocuri de petrecere de genul trivia.

Nu ar fi de subestimat nici aportul didactic pe care il poate avea albumul Listomania: în loc să lași copilul să bâjbâie pe internet, mai bine îi pui în brațe almanahul colorat și expresiv desenat și îl lași să se îndoape cu mii de fapte care îi vor oferi răspunsuri la jumătate dintre întrebările pe care ți le pune. (Apropo, știai că un copil de 4 ani pune zilnic in medie 437 de întrebări?).

Aria de interes a listelor, faptelor, lucrurilor și locurilor nu are limită. te plimbă de la imperiile antichității la spațiul cosmic, unde numeri obiectele pierdute pe acolo; afli cum să alungi spiritele rele, dar și care sunt țările cu cele mai rapide conexiuni de internet din lume; afli în ce țări ar fi cel mai bine să fii bolnav, fotbalist sau șomer, afli despre otrăvuri puternice cu care ne hrănim zilnic în cantități mici, citești despre teoriile conspirației, toate cele 26… 23, afli că berberii își purtau părul în coadă deasupra capului ca să aibă îngerii de ce să îi apuce când îi ridică la ceruri și că meduza Turritopsis nutricula este cam… nemuritoare (după ce atinge maturitatea, revine la stadiul de meduză-bebeluș).

Lingvistică, geografie, istorie, comerț, tehnologie, antropologie, gastronomie, zoologie, cinematografie, literatură, roboți, guverne pro-gay, google earth, spiritele bune ale casei, regine ale frumuseții, sport, coafuri, canibali, fantome, animale, amante celebre, morții vii în diverse culturi, mitologie, droguri, religie și cele mai mari țări consumatoare de brânză.

Cum spuneam,  2663 de lucruri și fapte care “te vor uimi, te vor înfiora și te vor face un om mai bun”. Sau măcar te vor distra teribil și îți vor pune mintea și memoria la treabă. Listomania poate fi și un cadou foarte potrivit pentru oricine.

Dacă printre plusurile almanahului putem enumera cele 290 de pagini color, cu hârtie groasă și cu desenele originale (este de producție americană), la minusuri am adăuga – pentru versiunea originală – un stil cam pueril și superficial de abordare a subiectelor (care ar fi putut fi tratate cu 20 cuvinte explicative în plus în detrimentul spațiilor mari de culoare de pe fiecare pagină).

Mai există și anumite inadvertențe sau informații inexacte, incomplete sau expirate. Spre exemplu, România nu este inclusă în topul țărilor cu cea mai bună conexiune de internet. Coniacul de salamandră otrăvitoare este departe de a fi o tradiție în Slovenia, katzenklavier-ul (pianul cu pisici) este un mit, nu un instrument adevărat, printre metodele de alungare a spiritelor nu e trecut și clasicul usturoi și tot așa.

În ceea ce privește ediția în limba română, singura observație este că e tradusă cu neatenție (lucru pe care îl putem înțelege de la un traducător neexperimentat, dar nu și de la editorul cărții): “animale mai mari decât viața” (larger than life) este primul exemplu care îmi vine în minte.

Altfel, o carte extrem de distractivă și simpatică. Listomania se găsește la Editura Art, a fost publicată acum câteva luni și costă 80 de lei.

Imaginile sunt luate din prezentarea editiei in limba engleza pe care o puteti răsfoi aici.

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *