scriitorul Mark Twain

Când ești un iubitor de literatură și petreci ore, zile, luni întregi în compania cărților, ești, de cele mai multe ori, curios să vezi omul care se ascunde în spatele rândurilor. Sau, cel puțin, eu am fost de fiecare dată :). Însă sunt situații în care, fie din pricina tehnologiei, fie din cauza capriciului autorului respectiv, curiozitatea nu mi-a fost satisfăcută. Să fim serioși, o imagine doar ne amăgește; frumos este când găsești clipulețe audio sau video (împreună sunt o binecuvântare!) și imaginea de ansamblu asupra scriitorului ți se întregește – vezi clipurile lui Bukowski, care sunt în perfect acord cu scriitura lui.

Și așa ajung să vă arăt trei clipuri inedite (și rare!) ale unor scriitori extrem de cunoscuți: Mark Twain, George Orwell și Sir Arthur Conan Doyle.

Începem povestea cu Mark Twain, autorul american al Aventurilor lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn, cărți de care-mi aduc aminte și acum cu drag. Se știe despre Twain că era un excentric și că se îmbrăca foarte des într-un costum alb. Ei bine, pe lângă cele câteva fotografii care adeveresc ”zvonul” acesta, îl veți vedea și cu ochii voștri.

Se pare că acesta este singurul video existent cu umoristul american și că a fost filmat chiar de Thomas Edison, în 1909, cu un an înainte de moartea autorului. În nici 2 minute, îl vedem pe inventatorul lui Sawyer făcând lucrurile pe care doar ni le imaginam: se plimbă în jurul casei sale în costumul alb, fumează ca un turc și își bea ceaiul cu fiicele sale. Chiar dacă este un film mut, eu zic că ne satisface așteptările bookaholice, nu-i așa? 🙂

Sursa: smithsonianmag.com

George Orwell, autorul cărții 1984 (o carte tare bună, trebuie să recunoașteți) și studentul lui Huxley (despre care am mai scris aici), este un caz de scriitor căruia nu i-au plăcut camerele de filmat. Vocea lui nu a fost înregistrată niciodată, iar imaginea sa nu a apărut în vreun film, deși a murit 40 de ani după Twain.

Totuși, în 2003, la evenimentul de aniversare a 100 de ani de la nașterea lui, un colaj de secvențe filmate ale celebrităților înainte de a fi cunoscute, în care apare o imagine cu Orwell la 18 ani, a fost găsit într-o bibliotecă din Londra. Pe vremea aceea, scriitorul englez încă răspundea la numele de Eric Arthur Blair. În aceste imagini, adolescentul Orwell studia la Eton College (unde a învățat franceza cu Aldous Huxley) și este surprins mărșăluind cu ai săi colegi pe un teren de sport, făcând parte din ”Jocul zidului” (este al patrulea student din stânga liniei de marș).

Sursa: openculture.com

A venit rândul lui Sir Arthur Conan Doyle, creatorul faimosului Sherlock Holmes, despre care v-am mai povestit aici. El a decedat la jumătatea distanței dintre moartea lui Twain și cea a lui Orwell (1930) și, totuși, a fost singurul care a apărut preț de mai multe minute în fața camerei de luat vederi. Într-un interviu din 1927, scriitorul scoțian a răspuns la două dintre cele mai arzătoare întrebări: cum a ajuns să scrie povestea detectivului Sherlock Holmes și cum a descoperit spiritismul. Interesant, nu? 🙂

http://youtu.be/rZFdH76H1lA

Sursa: flavorwire.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *