Săptămâna aceasta, la galeria Paradise Row din Londra, a avut loc premiera proiectului Sleep (Al Naim), unul dintre cele mai interesante și stranii proiecte video ale artistului mounir fatmi. Acest experiment a fost prezentat pe 19 aprilie – poate fi văzut complet la galeria menționată, până pe data de 1 iunie 2013, în cadrul primei expoziții personale a artistului în Marea Britanie, ”History is not mine”.

sleepa”Sleep” este, precum vă spuneam încă din titlu, un proiect bizar, în care scriitorul Salman Rushdie (recenziile noastre aici  și aici) este privit dormind, aparent prin ochiul camerei de luat vederi. Filmul durează 6 ore și este inspirat din imaginile lui Andy Warhol care, în 1963, experimentase filmându-l 6 ore încontinuu pe prietenul său, artistul și poetul John Giorno, în timp ce dormea.

Andy Warhol își considerase opera ca fiind un anti-film și, dacă sunteți curioși cam cum arăta John Giorno dormind :), aveți mai jos un fragment de 10 minute din film. Știați că la prima vizionare a proiectului lui Warhol au fost doar 9 spectatori în sală, dintre care 2 au plecat în prima oră?

http://youtu.be/pkQMJBlO0v8

 

Întorcându-ne la mounir fatmi (căruia îi scriu numele cu litere mici pentru că FatmiMounirașa se semnează el, încercând să spargă toate barierele convențiilor) și la proiectul său, el l-a ales pe Salman Rushdie pentru că îl consideră idol (icon) contemporan și pentru că a vrut să transmită un mesaj politic puternic, supunându-și privitorii unui moment intim al unui om al cărui destin a fost și este extrem de controversat și asupra căruia încă stă amenințătoare fatwa. Iată ce spune mounir fatmi:

 

Rushdie lives between different worlds, between countries, between life and death.

It is at once boring and voyeuristic to look at someone sleeping for six hours. I want the audience to feel guilty about Rushdie’s destiny.

Opera ficțională ”Sleep (Al Naim)” a fost începută în 2005 (în timpul rezidenței lui mounir în Rijksakademie, Amsterdam) și încheiată anul trecut. Deși artistul marocan și-a dorit să-l surprindă dormind pe Rushdie, acesta nu a reușit să stabilească o legătură concretă cu scriitorul britanico-indian.

Așa că a apelat la tehnologia 3D. A căutat cât mai multe imagini cu Rushdie, în cât mai multe ipostaze și în momente diferite ale vieții, apoi a construit virtual camera în care doarme și obiectele din ea – împreună cu fața și corpul autorului. Toate acestea le-a realizat prin intermediul animației (fiind etapa cea mai dificilă a procesului), iar la final a înregistrat respirația lui Rushdie și a suprapus-o peste animație, cu deosebită grijă la mișcările corpului scriitorului din film.

Odată încheiat proiectul, în 2012, mounir fatmi a beneficiat de o întâlnire cu scriitorul Versetelor Satanice, propunându-și să nu se oprească aici și să publice o carte cu titlul Sleep.

Trebuie să vă spun că, deși ”Sleep” trebuia să fie vizionat pentru prima dată în cadrul expoziției ”25 de ani de creativitate arabă”, în Paris anul trecut, acesta a fost retras de către organizatori deoarece chiar și reprezentarea virtuală a lui Rushdie li s-a părut a fi un caz mult prea sensibil pentru a fi arătat Orientului Mijlociu sau altor țări arabe.

Evident, incidentul cenzurării directe din partea unei instituții culturale franceze (Institutul Lumii Arabe) a stârnit vâlvă în presa străină, fiind pusă la îndoială libertatea creației în Franța. Mai mult, cenzura acestui proiect a venit la doar câteva zile după ce lui mounir fatmi i se retrăsese o altă instalație legată de Coran, considerată blasfemie, din cadrul expoziției de la Toulouse.

Arte muerto

Sursa

m-fatmi_save-manhattan_2__large

Sursa

Ironia survine în momentul în care organizatorii expoziției ”25 de ani de creativitate arabă” au înlocuit filmul ”Sleep” cu instalația retrasă la Toulouse.

mounir fatmi declara că a realizat animația și din pricina faptului că i s-a părut revoltător că Rushdie nu a fost sprijinit de către intelectualii arabi și, prin urmare, și-a imaginat proiectul ca un omagiu adus scriitorului indian.

În strânsă legătură cu ideea acestui experiment este și unul dintre crezurile artistice ale lui mounir fatmi: ”Nu mă plâng, răul este contemporan” (în manifestul său). Totodată, vis-a-vis de cenzura impusă, artistul marocan era indignat că i se întâmplă acest lucru în Franța și nu în Arabia Saudită.

În încheiere, vă las cu un fragment din filmul lui mounir fatmi, ”Sleep (Al Naim)”. Vouă cum vi se pare proiectul și cenzura impusă, în secolul XXI?

 

 

mounir fatmi este un artist născut în Tangier, Maroc, în 1970. El însuși trăiește între două spații, Maroc și Franța. Este unul dintre cei mai cunoscuți artiști arabi și face parte din generația celor care folosesc arta conceptuală pentru a ridica întrebări la adresa identității culturale contemporane.

08_fatmi

Sursa

Proiectele lui includ videouri, instalații (un proiect frumos cu și despre cărți aici), picturi, desene, fotografii, sculpturi, colaje, jocuri, sunete etc. În general, arta sa desacralizează obiecte religioase, deconstruiește și încearcă să surprindă sfârșitul dogmelor și ideologiilor. Artistul își propune, prin intermediul creațiilor sale, să aducă la lumină fricile, îndoielile și dorințele contemporanilor săi.

Mounir-Fatmi_Connexion02-colomiers,2004_08

Sursa

A avut expoziții personale în Zurich, Vallarius, Slestat, Modena, și a participat cu lucrările sale în expoziții colective din Paris, New York, Dusseldorf, Tokyo, Ierusalim, Moscova, Londra, Doha. De asemenea, i-au fost acordate următoarele premii: premiul Bienalei din Cairo în 2010, premiul Uriot în Amsterdam și marele premiu Leopold Sedar Senghor la Bienala a 7-a  din Dakar în 2007.

Surse: mounirfatmi.comnowness.com, paradiserow.comwikipedia.org, youtube.com

Sursă imagine principală: mounirfatmi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *