E zăpadă. Nu e zăpadă. E soare. Ce ceață. O mie de Moși Crăciuni se strâng în centrul Bucureștiului. Niciun Moș Crăciun nu vine în București. Și totuși, un singur lucru rămâne neschimbat:  faptul că niciodată nu știu ce să-i cumpăr lu’ tata.

Partea bună când ai un tată care citește este că nu trebuie să te îndepărtezi prea mult de cărările bătătorite. Cărțile sunt safe și au șansele cele mai mici să zacă pline de praf pe o noptieră până la Crăciunul viitor. Există o singură problemă: nu știu cum fac tații voștri, dar al meu citește seara, înainte să se culce. Iar scopul lecturii e să adoarmă mai ușor, respectiv să umple timpul dintre momentul în care s-a așezat în pat și momentul în care l-a apucat somnul.

Vezi aici și lista de sugestii pentru mama

Ce înseamnă asta pentru lista noastra? Că poate Dostoievski nu e cea mai bună idee. În schimb, Trilogia Milennium  a lui Stieg Larsson s-ar putea să pice la fix. Ori, dacă a fost fan Dan Brown, îi poți face cunoștință cu Simon Toyne și al său Sanctus.

La fel, poate că i-ar plăcea Carantina și Scara lui Schild de Greg Egan (citește aici și aici recenziile noastre), care se jocă doar cu niște idei frumoase, fără să te consume prea tare emoțional. (Deși, dacă tatăl tău nu-i inginer sau fizician, probabil Carantina e suficientă.)

Trilogia Marte aș face-o cadou oricui, pentru că mi-a plăcut enorm (deci și lui tata), iar Philip K. Dick merge la inima multor bărbați cu care am stat de vorbă. Unii dintre ei sunt tați. Dar unii nu. Deci, hei, dacă iei două exemplare din Substanța M, poți să împuști doi iepuri dintr-un foc, un tată și-un prieten 🙂

Cu Frank Herbert iar e greu să dai greș – dacă a citit deja Dune, poți să îi cumperi trilogia Pandora. Sau Jocul lui Ender, a lui Orson Scott Card, primul episod al lungii saga a lui Andrew Wiggin.

Observați, cred, înclinația mea către serii de cărți. Avantajul unei serii e că, dacă i-ai cumpărat cuiva primul volum și i-a plăcut, la următoarele aniversări/Crăciunuri/alte ocazii în care trebuie să faci un cadou ai scăpat de-o grijă. Hei, Dune are 6 volume 🙂

Iar dacă e fan al serialului Urzeala Tronurilor, poate n-ar fi o idee așa rea să începi să îi cumperi și cărțile din seria A Song of Ice and Fire, a lui George R. R. Martin. Ori Carrie și Shining ale lui Stephen King, care sunt all time classics pentru fanii genului.

Dar ce te faci dacă ai un tată ne-amator de science fiction, fantasy sau thrillere? Atunci cumpără-i ceva care să-l facă să râdă. De exemplu, Ghidul nesimțitului, sau orice altceva de Radu Paraschivescu. Sau, dacă e și fan Top Gear, Lumea văzută de Clarkson sau Suflet de mașină, scrise de the one and only Jeremy Clarkson.

Ori dă-i Ghidul leneșului, poate o să înțeleagă în sfârșit de ce în adolescență nu reușea să te convingă de utilitatea șifonierului. Sau măcar a asipratorului.

Exista o vreme când tata, cel puțin, era extrem de pasionat de politică. A noastră, a altora, orice de la micile meschinării românești până la președintele Obama, despre care îmi amintesc că discutam destul de mult atunci când a fost ales (noi și restul lumii, îmi imaginez).

Acum i-aș lua biografia președintelui american, la fel cum i-aș lua Jurnalul de campanie al Adrianei Săftoiu. Interesantă ar fi, zic eu, și biografia lui Fidel Castro (pe care aș citi-o și eu), dar și Cuvinte rare a lui Cristian Tudor Popescu.

Iar dacă tatăl tău avea o bibliotecă uriașă de viniluri și, când erai mic, îți spărgea casetele cu Genius în cap ca să asculți cu el Led Zeppelin, atunci poate i-ar plăcea autobiografia lui Bob Dylan sau a lui Eric Clapton. Adaugă la nostalgiile astea muzicale faptul că e bucureștean, și s-ar putea ca această carte despre Club A, scrisă de Doru Ionescu, să fie exact ceea ce căutai.

Nu știu de ce e mai greu să cumperi cadouri pentru tați decât pentru mame. Sau poate mi se pare doar mie. Oricum ar fi, lista asta poate fi cu mult mai lungă.

De aceea vă așteptăm s-o completați – tocmai pentru că știm că nu toți tații citesc science fiction și tot ce-am mai înșirat noi aici, însă vrem să știm ce le-ați lua voi de Crăciun.

Ai voștri ce citesc?

Un comentariu
  1. Pingback: Carte cadou pentru prietenă, iubită sau soţie de Crăciun – idei romantice şi nu prea « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *