Să presupunem că acea mamă nu ar avea un profil demn de mamele din literatură cu care chiar nu ai vrea să semene – iar dacă totuşi se întâmplă, te sfătuim să-i dai exact cărţile din care pare ruptă, poate fi un eficient antidot :)) Însă nici asta nu ne scuteşte cu totul de dificultăţi. Ce cărţi i-ar plăcea mamei tale şi mamelor noastre să primească de Crăciun? Am încercat să găsim câteva soluţii împăciuitoare, dar vă aşteptăm mai curioşi decât Pisicultzii sugestiile.

Cartea regală de bucate pare un start-up cu pretenţiile şi aspiraţiile pe care orice mamă care se respectă le are. Ori de un lucru suntem siguri: e testat că mamele au nostalgii regale, iar orice ţine de Casa Regală e un subiect pe care vor să-l ia la despicat în 4. Iar dacă agitaţia gospodină specifică de sărbători poate fi glazurată cu arome regeşti, de ce nu. Dacă totuşi simţiţi tentaţia maternă de a se lua prea în serios la masa festivă cu pricina, puteţi alterna cu un la fel de cosmopolit Ce bem?, al britanicei Victoria Moore, ca să fie toată lumea mai împăcată. Sau, fireşte, cu Jamie.

Intriga matrimonială, a lui Jeffrey Eugenides, nu numai că are un titlu teaser pentru mame, soţii etc. dar a şi fost una dintre cele mai luate acasă cărţi de la Gaudeamus. Evident că nu o să-i dai mamei Dragostea durează 3 ani, a teribilului Beigbeder, sau  Căsătoria din dragoste. Oare mai există?, a lui Pascal Bruckner, pentru că sună a lovitură intenţionat sub centura… matrimonială.

Apropo de cele mai căutate cărţi de anul ăsta, mai scoatem din mânecă un titlu care pe multe mame nu le va lăsa indiferente: Sănătatea are gust. Carte de nutriţie pentru familie, a Mihaelei Bilic. Editura Curtea Veche ne-a asigurat că a fost în topul vănzărilor lor, iar feedback-ul primit de noi după Trăiesc, deci mă abţin, o altă carte a Mihaelei Bilic, ne confirmăm popularitatea medicului nutriţionist în rândul mamelor noastre.

Tot din categoria familie şi sănătate, un alt vârf de lance confirmat: Agenda Medicală Merk, un fel de medicul casei explicat pe înţelesul familiei. Nu numai că am văzut cu ochii noştri mame dându-i ocol la Gaudeamus, dar situaţia vânzărilor ne îndeamnă să vă ducem la sigur pe această pantă nu foarte familiară pentru mulţi dintre noi.

Acum, pentru că nu ne putem abţine având în vedere că totuşi noi am vorbit de cele mai dubioase mame din literatură, apăsăm pedala până la a vă sugera ceva mai psihanalitic. Nu, nu v-am îndemna către Studii despre isterie, a lui Freud, ci mai degrabă către Jung. Biografia lui Jung sau Cartea roşie (care e totuşi cartea anului) e pentru mamele cu conştiinţă de sine – da, mamele care ne plac!

Patru femei, patru poveşti, a Aurorei Liiceanu, e de departe o carte de suflet pentru mame bookaholice şi nu numai, mai ales că e despre 4 femei pe care nu au cum să nu le admire: Coco Chanel; Elisaveta Bagreana (1893-1991), poeta laureata a Premiului Nobel; Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), pictorita, prima femeie profesor intr-o academie nationala de arte din Europa; Lee Miller (1907-1977), celebrul fotomodel devenit fotograf de razboi. Tot Aurora Liiceanu le poate reaminti că Viaţa nu-i croită după calapod şi suntem siguri că o face într-o complicitate fină, ca în Rendez-vous cu lumea, pe care am citit-o şi noi.

 

Iar ca să nu le ignorăm pe mamele visătoare, mamele care vor să citească, dar şi să răsfoiască un album frumos, iată propunerea noastră: Istoria cărţilor, de Martyn Lyons. O istorie ilustrată prin care cărţile au trecut de acum 2.500 de ani şi, cu siguranţă, cadoul pe care îl faci mamei ca să te bucuri şi tu de el. Cităm:

codexuri maiaşe, suluri de papirus egiptene, manuscrise medievale cu anluminuri, capodopere ale tiparului timpuriu realizate de Gutenberg şi Aldus Manutius, atlase din epoca marilor călători şi exploratori, abecedare şi cărţi pentru copii, cărţulii de 10 centi şi volume manga, o serie de romane de la Don Quijote până la Level 26, primul “roman-digi” din lume”.

 

Pentru mame mai ficţionale, dar nu fictive, recomandăm câteva vip-uri literare: Amos Oz (eventual cu Să cunoşti o femeie), Isabel Allende (poate Despre dragoste şi umbră, poate Ines a sufletului meu)  şi Eric Emmanuel-Schmitt cu Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri. În nici un caz Sînt o babă comunistă, de Dan Lungu, decât dacă mama în cauză stă foarte bine la simţul umorului.

Acum, dacă mama voastră e suficient de dezgheţată, faceţi un pas în faţă pentru Minciunile femeilor, un frumos audiobook al Ludmilei Uliţkaia (poveştile ei cu şi despre femei sunt splendide!), citit de Mihaela Rădulescu. Iar, dacă vi se pare prea mult, o carte de Mihaela Rădulescu pare a fi alternativa de compromis şi pace.

Cât despre perspectivele unor bărbaţi asupra vieţii şi uneori a soţiilor lor, trebuie menţionaţi următorii: Tony Parsons, un englez foarte haios, cu Soţia mea favorită; Julian Barnes, un englez mai profund şi serios, care scrie irezistibil – Privind în soare, Puls; şi Alain de Botton, un elveţian, acum englez, delicios cu Arhitectura fericirii, citită şi de noi – preţioasă!

Şi cum femeile de se dau în vânt după bărbaţi celebri, avem aşa: De Niro, Al Pacino sau Jack Nicholson. Biografiile astea şi eu le-aş vrea.

Pentru mamele în curs de devenire am făcut deja o listă aici şi credem că nu ar fi rău să punctăm şi acele cărţi cu iubiri frumoase, stranii sau altfel.

Până la urmă, voi ce i-aţi lua mamei voastre?

13 comentarii
  1. Pingback: Cărţi pentru tata de Crăciun – idei de cadou « Bookaholic

  2. Pingback: Carte cadou pentru prietenă,iubită sau soţie de Crăciun – idei romantice şi nu prea « Bookaholic

  3. Pingback: Ce să-i iei de Crăciun unui bookaholic în afară de cărţi? « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *