Nu mai este mult, dragi bookaholici, și vă paște primejdia. Vine Valentine’s DayȘi dacă nu cumva aveți vreo înțelegere tacită cu jumătatea voastră de a ignora ”sărbătoarea” în cauză sau de a o lua în derâdere, n-aveți încotro, trebuie să intrați în horă. Dacă el sau ea citește constant în momentele de după slujbă și iubește cărțile și-n vacanță, v-ați scos, să zic așa. De ce? Pentru că sunteți scutiți de la a achiziționa inimioare (de preferat cu fețele voastre pe ele), balonașe și alte dulcegării minunății. Și pentru că aveți de unde alege, cărți faine sunt peste tot, din toate epocile și colțurile lumii, pentru absolut toate gusturile.

Mă hazardez și vă fac câteva sugestii de cărți de dat în dar iubitului sau iubitei, chiar dacă nu-l/ n-o cunosc și nu-i știu preferințele. Am încercat să acopăr o varietate cât mai largă, o paletă pentru mai multe tipuri de cititori (a propos, vă puteți inspira și de aici, aici sau de aici, nu am repetat recomandările, chiar dacă-s faine) – fiți fără grijă, sunt cu pliculeț de dragoste inclus, cu femei și bărbați îndrăgostiți, puternici, nebuni, cu sex și crime :).

 

Prea multă fericire de Alice Munro – Până să apuc eu să scriu despre singura carte de povestiri de Alice Munro tradusă la noi (de Editura Litera), vă rog să o citiți, să o dați cadou, să vă faceți de cap cu ea. Este minunată! Sunt acolo zece proze scurte scrise cu măiestrie, cu siguranța unei prozatoare get beget, cu o frazare inteligentă și un stil puternic și deosebit. Femeile creionate de Munro capătă carne și oase, sunt din diferite pături ale societății, cu diverse tipuri de educație și trec peste încercări grele, peste deziluzii și pierderi de tot soiul, înfruntă viața sub toate aspectele ei. Povestirea care dă titlul volumului developează viața unei eroine care, culmea, pierde din Prea multă fericire. Pentru o ea sau un el care gustă proza scurtă, dulce-amăruie.

Să cunoști o femeie de Amos Oz – Yoel, agent al serviciilor secrete israeliene, este pus față în față cu o provocare fără precedent: după ce toată viața sa a cercetat pe alții, și-a băgat nasul în lucrurile lor, i-a cunoscut, într-un fel sau altul, acum realizează că nu se cunoaște pe sine, nu și-a cunoscut soția decedată, nu-și cunoaște, cu adevărat, apropiații. Cum era Ivria? este întrebarea care-l macină. Rămâne de descoperit pentru cel sau cea care apreciază literatura lui Oz sau mesajul subversiv :).

O dragoste de Dino Buzzati – Prefer povestirile lui Buzzati sau Deșertul tătarilor, dar dacă-i pentru Ziua Îndrăgostiților, merge și O dragoste. Nu vă imaginați însă că este una facilă, dimpotrivă – se dă un arhitect matur și misogin, nesatisfăcut de aspectul său fizic, consumator de seri în compania prostituatelor. Se ia o Laide, tânără balerină cu suflet de piatră, și se presară peste arhitect, în bordel. Rezultă o iubire crudă, obsesivă, plină de umilințe. O dragoste atipică, pentru un el sau o ea altfel.

Mătușa Julia și condeierul sau Rătăcirile fetei nesăbuiteambele de Mario Vargas Llosa – Nici cu Llosa nu prea aveți cum să dați greș căci, nu-i așa, e scriitor (re)cunoscut internațional, cu Premiul Nobel pe post de bonus. Nu mă pot hotărî la unul dintre cele două volume, amândouă sunt cam sucite, așa că le menționez pe ambele. Prima, Mătușa Julia, dacă vreți o dragoste adolescentină, mai suavă, între o mătușă (vitregă) și nepotul ei, o iubire ce se va încheia cu o căsătorie pe furiș, toate asezonate cu o poveste despre condiția scriitorului (condeierul din titlu) – se spune că ar avea iz autobiografic cartea aceasta; cea de-a doua, Rătăcirile, dacă vreți o dragoste obsesivă, întinsă pe patru decenii, cumva sado-masochistă, un el care o iubește necondiționat și o ea care-l păstrează aproape doar pe post de ancoră, căci singurele interese sunt legate de bunăstarea materială – cartea aceasta nu se termină cu bine. Pentru un el sau o ea care apreciază literatura sud-americană și poveștile de dragoste cu susul în jos.

Ali și Nino de Kurban Said – o istorie sensibilă în Baku-ul de dinaintea Primului Război Mondial, o apropiere între Islam și Europa prin intermediul iubirii a doi oameni: Ali, musulman, și Nino, o azeră creștină. Zgomotul conflictual dintre cele două civilizații, cu religii atât de diferite, este motorul care pornește întreaga poveste. Cei doi par să-i reziste o vreme (cronica cărții aici). Pentru un el sau o ea atrași de iubiri ”clandestine”.

Visătoarea din Ostende de Eric-Emmanuel Schmitt – cea mai recentă carte de-a lui Schmitt tradusă la noi, un volum cu cinci povestiri, cinci situații de viață credibile și autentice (până la un punct). În cea care dă titlul cărții, avem un scriitor rănit în dragoste care decide să se refugieze undeva pentru a se ”vindeca”. Alege Ostende, numai că la Vila Circe găsește o poveste de iubire ca-n povești, care-l va bântui. Restul povestirilor spun fie istoria unei crime perfecte – o soție își omoară soțul, măcinată de suspiciunea că o înșeală, după care ceea ce va afla despre el o va determina să-și ia viața -, fie transformarea pe care o suferă o asistentă cu un fizic neatrăgător când se îndrăgostește de un pacient orb, fie sfârșitul tragic al unui proaspăt iubitor de ficțiune, fie stranietatea unei femei care așteaptă, timp de cincisprezece-douăzeci de ani, pe peronul unei gări, cu un buchet de flori în mână. Pentru un el sau o ea cu nevoi de desprindere din cotidian în compania unor lecturi mai facile.

Hoțul de umbre de Marc Levy (sau orice altceva de el, în definitiv) – pentru că scriitorul acesta îți dă pastiluțe de iubire, te hrănește cu happy end-uri întrerupte, chiar dacă, de cele mai multe ori, nu dragostea este în prim planul firului narativ. În Hoțul de umbre, miza este împărțită: pe de o parte, avem un copil cu o putere specială (aceea de a vorbi cu umbrele), pe de cealaltă parte, o soție-mamă înșelată și părăsită, prietenii din copilărie puternice și marea dragoste pe care o regăsește copilul devenit matur. Cronica aici. Pentru un el sau o ea care vânează finalurile fericite.

Eseuri de îndrăgostit de Alain de Botton – un fel de radiografie a iubirii, de la etapa întâlnirii, seducției, împlinirii etc. și până la cele ale suferinței și despărțirii. Un melanj între filosofie și literatură, între ficțiune și non-ficțiune. Din perspectiva unui bărbat și scrisă un autor-filosof al vieții cotidiene. Sau, dacă vă ține, i-ați putea dărui How to think more about sex :), cred că mai ales el ar gusta gluma și aprecia ce scrie acolo de Botton – un preview aici. Sau, de fapt, și ea, cine știe?

Iubiri caraghioase de Milan Kundera – am zis că ne uităm la daruri variate, da? Să nu mă acuzați de nimic, încerc o diversificare. Cum spunea Cristina, la un moment dat, „cartea asta mi se pare că respiră mult mai multă sexualitate decât multe altele încadrate tradițional în categoria cărților erotice. În povestirile de acolo, sunt câteva scene de sex senzaționale, scrise cum numai Kundera știe să o facă, cu multă, multă psihologie în spate, care vorbesc, de fapt, despre relațiile complicate dintre oameni. Sexul e doar un pretext, unul excelent, de a arăta dinamica într-un cuplu, atracția sau pulsiunile care ne traversează subteran. De exemplu, în Falsul Autostop, vedem transformarea unui cuplu aparent banal, când femeia începe să joace un rol care nu-i este caracteristic, acela de femme fatale, așa cum crede că lui îi place, iar el, deși e familiar cu astfel de lucruri, o judecă tocmai pentru că i se pare că-și pierde puritatea și se transformă într-un personaj grosolan și vulgar”. Mă rog, ar fi un cadou pentru un el sau o ea fără prejudecăți. Cronica aici.

Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut de Simona Tache, Mihai Radu – Ca să încheiem listuța de astăzi cu voie bună, vă spun două cuvinte despre o carte proaspăt apărută la noi. Pe Simona Tache și Mihai Radu sigur îi cunoasteți (ați auzit de ei sau i-ați citit, în Cațavencii sau în eter, sau și una, și alta – a propos, un interviu tare simpatic cu ei găsiți aici), iar rubrica lor, Bătăi în dialoga ajuns, la cererea publicului, selectiv, în Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut. Fragmente ce iau la puricat viața de cuplu, în toate aspectele ei pozitive și mai mult în cele negative, punând sub lupă toate prejudecățile și stereotipurile aferente. Totul la promoție, căci umorul e din partea casei. Pentru un el sau o ea cu umor, evident 🙂.

 

Iar dacă nu vă e cu supărare, m-aș bucura să treceți pe aici și să-mi spuneți ce cărți i-ați luat jumătății mai bune de Ziua Îndrăgostiților, chiar dacă nu sunt din lista aceasta (de fapt, mai ales dacă nu sunt). Altfel, să aveți lecturi frumoase împreună!

couple-reading-booksCam așa 🙂 – sursă

Sursă imagine principală

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01Click pe titlurile cărților pentru a intra în librăria online Cărturești dacă vreți să comandați cărțile. Nu uitați că, dacă sunteți cititori Bookaholic și introduceți codul, beneficiați de 15% reducere. Detalii avem aici.

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *