Noi ne-am declarat, cu diverse ocazii, admirația față de scriitorul Alain de Botton și față de aparenta lejeritate cu care își exprimă ideile. Adevărat, cărțile lui sunt vândute în milioane de exemplare. Vă asigurăm că nu veți mai avea niciun dubiu și vă veți îndrăgosti iremediabil de maniera în care își expune gândurile, presărate cu pragmatism și filosofie (de altfel, este numit ”filosoful vieții cotidiene”).

În această direcție, Alain de Botton este autorul a 7 cărți non-ficționale care tratează subiectele cele mai arzătoare ale vieții de zi cu zi: dragostea și sexul, prietenia, munca, călătoriile, ideea de acasă, religia. Scopul lui este acela de a readuce ideile în viața noastră obișnuită. Deși nu este un fan al volumelor motivaționale, el se folosește de popularitatea lor pentru a aduce în prim plan subiecte filosofice, artistice și literare complexe și a le explica pe înțelesul tuturor.

De altfel, în 2008, împreună cu câțiva prieteni, Alain de Botton a înființat o școală atipică: ”The School of Life” (în Londra). Aceasta are ca unic motor învățarea relevantă, cu reprezentări și rădăcini în viața reală. Printre cursurile acestei școli se numără cele cu subiecte care ne preocupă pe toți, chiar dacă nu recunoaștem întotdeauna: carieră, relații, politică, familie, călătorii. Sună bine, nu-i așa? 🙂

 

how_to_think_more_about_sex_web

În titlul articolului, vă anunțam o discuție despre sex. Anul trecut pe vremea aceasta, Alain de Botton își lansa cartea ”How to think more about sex”. Din nou, o prelegere inedită și fascinantă, plină de umor, despre un subiect care ne interesează pe toți (chiar dacă, din nou, nu o spunem mereu direct). Ei bine, în căutarea unor informații despre această carte, am ajuns la un clip de pe youtube, video în care scriitorul elvețian rezumă paginile scrise și ne deconspiră câteva dintre miturile legate de sex. Mi-au plăcut tare mult cele 14 minute (unde mai pui că Alain de Botton este și incredibil de carismatic!) și am vrut să le împart cu voi.

We don’t think too much about sex; we’re merely thinking about it in the wrong way.

Cu citatul de mai sus își începe scriitorul cartea – v-am intrigat, nu? Atunci, haideți și să-l ascultăm.

Alain de Botton on How to Think More About Sex from The School of Life on Vimeo.

 

Nu-mi spuneți că nu v-a plăcut discursul lui Alain de Botton și că nu v-a pus pe gânduri, că nu vă cred! Oricum, strâns legată de această discuție despre sex este și o alta, care pune actul sexual în relație cu pesimismul – ducând prelegerea despre pesimism până în punctul în care suntem sfătuiți să învățăm să fim puțin mai precauți și să punem întotdeauna răul în față. Parcă vă și văd surprinși și indignați. Nici eu nu credeam că este posibil ca cineva să ne spună că suntem prea optimiști, dar iată, se poate – și, veți vedea, are argumente întemeiate.

 

Cum vi s-au părut cele două clipuri? V-a convins Alain de Botton sau nu? Eu mărturisesc că abia aștept să pun mâna pe această carte (”How to think more about sex”), dar și pe ultimul volum apărut și semnat de către scriitorul elvețian, ”Religion for Atheists”.

 

Surse: youtube.com, vimeo.comalaindebotton.com

Sursă imagine principală: edrants.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. Vaduva

    Ca sa vorbesc in cimilituri sau ca la Radio Erevan , e bun pre acest “subiect ” si Botton si Bataille (“Erotismul”)… Dar eu il recomand pre Onfray ( “Prigoana placerilor . Edificarea unei erotici solare”). Omul stie bine ce vorbeste …

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *