Putem începe liniştiţi numărătoarea inversă, nu mai sunt nici 3 zile până începe târgul de carte. Am prins de veste despre noutăţi: programul e acum pe site-ul Gaudeamus lipseşte, dar am şi luat la cercetat pe rând sursele încât să avem şi noi bursa noastră. Aşadar, în cele ce urmează ce nu trebuie să rataţi la Gaudeamus.

Miercuri, pe 23, de la 17.00, dacă aţi prins deja veste de lansarea unui frumos roman grafic, Stigmata, la Art, semnat de celebrul grafician Lorenzo Mattotti şi scriitorul scenarist Claudio Piersanti, vă puteţi întâlni  chiar cu Lorenzo Mattotti în standul Ambasadei Franţei.

Joi, de la 18.00, la Polirom  aflăm câte ceva despre Tony Judt, un istoric contemporan despre care chiar am auzit numai de bine, iar a cărui ultimă carte Cabana Memoriei a impresionat mulţi oameni mari, fiind vorba de exerciţiile sale de memorie în faţa unei boli cumplite, boala lui Gehring: „spre deosebire de aproape orice altă boală gravă sau letală, ţi se dă libertatea să contempli în tihnă şi cu minim disconfort deteriorarea catastrofală a propriei condiţii”, spune  Judt. Vorbesc Mircea Mihăieş şi Horia Roman Patapievici, sper să nu ne întrebăm iar Ce-a vrut Patapievici să zică.

 

Vineri, de la 15.00, faceţi cunoştinţă cu cei trei câştigători ai concursului de debut literar organizat de Unicredit Ţiriac Bank. În juriu au fost Paul Cernat, Liviu Papadima şi Radu Paraschivescu, iar cele trei volume câştigătoare la secţiunile roman, poezie şi proză scurtă, publicate de Humanitas, sunt: Nu mă atinge, de Dumitriţa Stoica; Pareidolia de Laurenţiu Belizan; şi Trestii, de Petre Albu. Vă mai spunem că vă aşteaptă o surpriză pe bookaholic legat de aceste 3 cărţi nou nouţe… şi atât 🙂

La 16.00 se întâmplă o lansare pe care v-o recomandăm cu drag, la Nemira: Oase migratoare, primul roman al lui Iulian Tănase. Dar la aceeaşi oră ceva foarte important se întâmplă la standul Paralela 45: lansarea volumului lui Noam Chomsky, Speranţe şi perspective, iar cine a citit măcar câteva din articolele lui Chomsky ştie de ce trebuie să fie acolo.

Iar de la 17.00, vă aşteaptă un clasic, tot la Humanitas: Ghepardul, proaspăt republicat. Sau o noutate care sună prea haios, la All: Critica raţiunii inutile şi insuficiente, cu Jemapel & Jemanfu, cei 2 programatori care şi-au dezvăluit filosoficele conversaţii 🙂

Mai pe seară, de la 18.00, puteţi trece pe la standul Herg Benet, Jean-Lorin dă autografe şi vorbeşte despre Antume.

 

Sâmbătă, dacă vă tentează un autograf de la Simon Toyne, autorul romanului Sanctus, despre care se vorbeşte aproape la fel de mult ca despre Codul lui Da Vinci pe vremuri, mergeţi la All de la 11.00.

Treceţi apoi pe la Editura Paralela 45, unde la 13.00 se lansează: Arkadi & Boris Strugaţki, Melcul pe povârniş, şi Santiago Gamboa cu A pierde e o chestiune de metodă, ambele în colecţia Ficţiune fără Frontiere.

Iar dacă vreţi să ştiţi cine sunt scriitoarele interbelice uitate din fotografia de grup reconstruită de Bianca Burţa Cernat, veţi afla la 13.30, la Cartea Românească.

Pentru perspective despre istoria contemporană, de la 14.30, treceţi pe la Curtea Veche – lansare Epoca de Aur a  incertitudinii, de Adrian Cioroianu: despre America şi China, ideile şi Primăvara arabă, logica de tip Clio (orientată spre trecut), logica de tip Clausewitz (orientată spre viitor) şi Lady Gaga (spectacularul unui prezent continu) la începutul secolului XXI. Sper că nu aţi ameţit, dar recunoaştem că sună interesant, aşa că vom căuta şi noi înţelesurile.

La 16.00, ne vedem la standul Humanitas cu două scriitoare cu care merită, de fapt, să-ţi petreci o după-amiază întreagă: Ludmila Uliţkaia şi Nicole Krauss. Se lansează: Daniel Stein, traducător (Uliţkaia) şi Un bărbat intră în cameră (N. Krauss).

Iar de la 16.30, zicem că nu ar fi de ratat întâlnirea cu Lucian Dan Teodorovici şi al său Matei Brunul, la Polirom. Iar pasionaţii de filosofie sunt rugaţi să rămână pe loc: de la 17.30 urmează lansarea colecţiei Polirom de Filosofie Contemporană.

De la 18.30 revenim la Humanitas, la o lansare T. O. Bobe, bineîneţeles că vrem să ştim şi noi cum e Contorsionista.

 

Duminică, pentru cine se trezeşte devreme şi ajunge la 11.30, o carte extraordinară, o ediţie întregită după originalul neerlandez: Jurnalul lui Anne Frank, Humanitas.

La 12.30, ne-a atras atenţia o lansare la Herg Benet, care sună aşa: Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală.

La 13.00 fix treceţi pe la Cartea Românească ca să-l cunoaşteţi pe Ultimul Canibal, de Hanna Bota, un jurnal de antropolog.

În timp ce la 13.30 La Paralela 45, vă aşteaptă Omul din cerc. Antologie de teatru scurt 1977-2010, a lui Matei Vișniec.

Tot de la 13.30, la Polirom se întâmplă un eveniment: lansarea micro-romanului lui Alex Leo Şerban, Litera din Scrisoarea misterioasă. Iar de la 14.30, staţi şi la un pahar de vorbă cu Florin Iaru despre Fraier de Bucureşti.

 

Alte noutăţi:

Editura Trei vine cu 2 titluri care ne-au atras atenţia: controversata Amintiri despre viitor, a lui Erich von Däniken, şi Ochi holbaţi şi păr vâlvoi. Experimente medicale ciudate care ne-au salvat viaţa, de Trevor Norton, despre savanţi nebuni şi nebuniile lor atât de necesare. Mi-ar plăcea să le citesc.

Voi cei care mai citiţi literatură română şi de dinainte de 2000, treceţi pe la standul editurii Paralela 45. Vă aşteaptă o carte aniversară: Angela Marinescu 70, volum coordonat de Un Cristian (eveniment prilejuit de aniversarea a 70 de ani ai scriitoarei). Şi pentru că am adus vorba de literatură română de dinainte de 2000, veţi mai găsi aici două cărţi cu savoare de delicatese: Radu Petrescu – Prezent şi în acelaşi timp străin. Jurnal 1977-1982 şi Mircea Ivănescu 80, coordonat de Al. Cistelecan (a must!). La faţa locului veţi descoperi mai multe, de la antologia cu Poeţi maghiari contemporani la Paradigmele universale ale lui Solomon Marcus.

Vellantul vine cu 3 noutăţi care ne bucură. Dacă măcar ai auzit de Iv cel naiv, iar dacă nu, mergi acum şi citeşte o poezie, nu ai cum să nu te bucuri când descoperi coperta care-i poară numele pe lista de lansări – da, acum Versez nu înseamnă doar blogul cu poezii al unui tip fictiv, ci şi cartea. Ar mai fi Serafimul şi Zambeki, povestirile lui Muriel Spark, şi o reeditare de poveste: Povestea lui Harap Alb, cu ilustraţii de Cristina Radu.

 

Iar pentru cine încă mai vrea să copilărească sau a cam uitat cum e, la Art se lansează Însemnările unei puştoaice, era şi normal după succesul pe care l-a avut Jurnalul unui Puşti, pe care, da, l-am citit şi noi 🙂

11 comentarii
  1. Pingback: personal blog & photo gallery | Booktopia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *