S-a terminat Gaudeamus (dar nu fiți triști, urmează un Bookfest de Crăciun), iar editurile, întoarse acasă cu rafturile goale, evaluează succesul avut de cărțile trimise la târg.

Editurile Polirom şi Cartea Românească, spre exemplu, au participat cu peste 1000 de titluri la reducere (20%), cu oferte speciale şi pachete promoţionale, titluri la preţul unic de 9,99 lei.

Dintre acestea, topul 5 al vânzărilor Polirom îl ocupă… n-o sa ghiciți niciodată. Cinci români și o scriitoare iraniană:

1. Toate bufniţele, Filip Florian
2. Exerciţii de echilibru, Tudor Chirilă
3. Omar cel orb, Daniela Zeca-Buzura şi Jacob se hotărăşte să iubească, Cătălin Dorian Florescu (aflat în turneu de lectură)
4. Fata tatei, mama fetei. Istoria unei vieţi între România şi Elveţia, Sanda Budiş
5. Cel care mă aşteaptă, Parinoush Saniee

Ceva mai jos de aceștia se găsesc Salman Rushdie, care n-ar fi visat niciodată că se va afla în topul vânzărilor alături de Chirilă, cu Versetele Satanice, ca efect al nou-apărutei sale biografii, urmat, că tot vorbeam de succese literare, de o carte de Alina Mungiu-Pippidi, De ce nu iau românii premiul Nobel.

Cităm din prezentarea cărții Toate bufnițele câteva rânduri semnate chiar de autor:

“Daca oamenii, toti oamenii, s-ar satura intr-o buna zi de povesti, cred ca sufletele s-ar usca, s-ar topi si lumea ar arata ca un pustiu. O asemenea nenorocire n-o sa se intimple insa prea curind, nici saptamina viitoare, nici la toamna, nici peste o mie de ani. Inaintea ei, cu siguranta, o sa se petreaca alte milioane si milioane de fapte, suvoiul vietii o sa curga mai departe, cu furtuni si indragostiri, cu boli si risete de copii, cu razboaie si prietenii, cu crize financiare si meri infloriti, cu alb, cu negru si cu infinite nuante de gri. Iar faptele, intotdeauna, vor fi urmate de povesti, de-o mare de povesti, fiindca fiecare fapta se vede cu ochi diferiti, in fel si chip. Sint povestile noastre, ale tuturor, fara de care am muri de sete, ne-am prapadi. La sfirsitul sfirsitului, zic eu, o sa existe un singur mare regret, ca nu-l vom mai putea povesti.” (Filip Florian)

La editura Cartea Românească top 5 al vânzărilor, arătându-ne că apetența publicului pentru câteva subiecte este inepuizabilă, se prezintă cam așa:

1. Vieţile paralele, Florina Ilis, roman-document despre viața lui Eminescu
2. Cronicile genocidului, Radu Aldulescu, despre viața în comunism și viața azi, sub spectrul politicii
3. Ultima fotografie, Bogdan Hrib, cu un fotograf, o veche cunoștință și un vas de croazieră
4. Teatru 7, Radu F. Alexandru
5. Cabaretul cuvintelor, Matei Vişniec

 

Voi ce cărți v-ați cumpărat de la Gaudeamus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *