Gaudeamus este primul târg de carte la care-am fost când am venit în București la facultate. Mi-aduc aminte cât de greu găsisem locul unde se ținea (mă rătăcisem de câteva ori) și cât de încântată am fost că am cumpărat de acolo trei cărți pe care mi le doream de mult (reușind să-mi cheltui bugetul fabulos de 50 de lei pe două săptămâni). Așa că, oricât de multe critici îi poți aduce târgului, pentru mine cred că va rămâne mereu un loc frumos, drag, care-mi va stârni nostalgie.

Spre deosebire de Alina și alte colege bookaholice, mie mi-a plăcut întotdeauna să văd un târg de carte plin (probabil mă voi sătura la un moment dat și voi căuta liniștea de dinaintea furtunii), așa că mereu merg în weekend. Nici nu pot să vă spun ce plăcere deosebită am să îmi fac loc printre oameni, să arunc un ochi printre cumpărăturile lor, să văd ce citesc cei care vin la târguri, ce cărți au în traistă, la ce lansări se înghesuie etc.

Am fost la Gaudeamus ieri, pe la 4.30 și am stat până la închidere. De cum am ajuns la Romexpo, m-am simțit bine văzând oamenii care vin, grăbiți, spre târg, sau pe cei care plecau acasă, cu pungi pline, extrem de pline de cărți (între noi fie vorba, nu am văzut pe nimeni care să plece fără măcar trei-patru volume).

O impresie generală, dacă vreți, este că ne lamentăm degeaba – lumea citește (nu-mi spuneți că sutele de oameni pe care le-am văzut ieri erau acolo doar să se zgâiască, să facă o plimbare de seară sau mai știu eu ce), cumpără, se bucură de astfel de evenimente. Din fericire, au de ce: am văzut multe rafturi cu reduceri foarte mari – este adevărat, unele edituri nu au scăzut prețul foarte mult (1-2 lei în minus nu este chilipir, domnilor) – și multe apariții noi fabuloase (credeți-mă că m-am abținut cu greu să nu plec cu vreo o sută de cărți de acolo).

Acum, ceva mai în detaliu, dar pe fast forward, vă voi spune cam ce-am văzut în cele aproape patru ore, ce veți putea cumpăra sau la ce puteți asista dacă ajungeți astăzi, în ultima zi de târg, la Romexpo.

Am așteptat cuminte la intrare să-mi iau biletul (pe care apoi l-am completat pentru tombolă dintr-o decizie de moment). Imediat cum am intrat în spațiul Pavilionului Central, m-a izbit forfota. La un stand în stânga era un colț unde oamenii stăteau la coadă să-și ia limonadă. Îi servea însuși Dan C. Mihăilescu, iar bănuții erau puși într-un bol, pentru o cauză nobilă: copiii de la spitalul Marie Curie.

IMG_0447

Scările principale erau ocupate 100% de ascultători care veniseră la lansarea cărții lui Radu Paraschivescu, Maimuţa carpatină. Erau prezenți autorul, Andrei Pleșu și Lidia Bodea. Cu prezență de spirit, înarmați cu voie bună și povești faine, așa cum îi știți. Nici nu-i de mirare că oamenii se înghesuiau să-i asculte.

(Editura Humanitas a avut, din punctul meu de vedere, cam cel mai fain spațiu din târg, căci te opreai acolo fie și pentru simplul motiv că nu mai puteai și vroiai să te așezi puțin pe scări.)

IMG_0451Bun, am stat eu ce-am stat, dar era un pic irespirabil. Cu părere de rău, căci tocmai începea să povestească Andrei Pleșu o anecdotă, m-am dus spre standurile de la etaj. Care nu, nu erau părăsite :).

Pe acolo se învârteau la fel de mulți copii, părinți, tineri și oameni mai în vârstă. Standurile aparțineau unor edituri mai mici, specializare pe câte un domeniu: religie, limbi străine, muzică, politică, cărți pentru copii ș.a. Ceva mai sus, am nimerit (din fericire, căci mie nu-mi plac hărțile, așa că mă bazez pe instinct și noroc) la editura Brumar, care tocmai lansa în serie niște volume.

Eu am asistat la lansarea volumului de poezii Din dragoste pentru poştaş, a scriitoarei stabilite în Franța, Iulia Sala. Alături de ea, au mai vorbit Daniel Cristea-Enache și R. Șerban. Recunosc că au reușit să-mi stârnească curiozitatea și să-mi doresc volumul în cauză.

IMG_0448De altfel, mai aveam un motiv să ajung la Brumar – văzusem, în program, o apariție interesantă: Cu fața la perete, o antologie de Marius Aldea și Bogdan Munteanu, despre care auzisem că ar cuprinde statusuri haioase, acide, serioase, jucăușe ale scriitorilor români de pe Facebook. Eram tare curioasă să o răsfoiesc, să văd ce cuprinde, cum e realizată, dar, datorită numărului mare de persoane aflate la lansări, nu m-am putut apropia de stand. Am capitulat. Dar poate voi aveți noroc, mai ales că se distribuie gratuit (sau cel puțin așa se zvonea).

Cu fata la pereteCu plimbatul meu pe la editurile de la etaje (mergeți, puteți descoperi comori pe care nu le-ați mai văzut de mult), era să ratez o lansare de carte la care vroiam să ajung: Best of: proza scurtă a anilor 2000, editată de Marius Chivu.

Din fericire, și standul editurii Polirom este central, la nivelul 0, așa că am făcut slalom și, grație întârzierii de 5-10 minute a lansării, am picat la țanc. Zona de lansări era înțesată de scriitori, de la Florin Iaru, Cecilia Ștefănescu, Ana Maria Sandu, Cristian Teodorescu, la Bogdan Alexandru Stănescu, Mitoș Micleușanu, Veronica D. Niculescu, Cezar Paul-Bădescu, Lavinia Braniște, Marian Truță etc. O parte dintre aceștia erau prezenți în antologia de față cu unul, două sau trei texte. Nu poți să nu te bucuri de o lansare de carte într-o companie atât de plăcută, alături de scriitorii pe care-i admiri și citești de atâta timp.

IMG_0454

Alături de Marius Chivu, Claudia Fitcoschi modera discuțiile. Marius Chivu a explicat, pe scurt, de ce a ales să realizeze o astfel de antologie (o parte dintre motivații le puteți găsi în articolul său din Dilema), cât de importantă este proza scurtă și cum ar trebui să o citim mai des (este adevărat că, în România, publicul gustă aproape exclusiv romane), cum a făcut selecția pentru volumul de față (a mărturisit că a citit peste 60 de cărți și 40 de autori români de proză scurtă). De asemenea, el îndemna cititorii ca, după ce au descoperit un autor care le place, să meargă să-i caute și în cărțile lor.

IMG_0456

După discursul său, Marius Chivu a dat cuvântul scriitorilor care aveau texte în antologie. S-a râs, s-au făcut glume, s-au povestit întâmplări (Mitoș Micleușanu spunea, de exemplu, că a vrut să-și modifice cele două proze selectate de Chivu, dar acesta nu l-a lăsat, tocmai pentru că schimbarea lor presupunea rescrierea) și multe altele.

Mi-a plăcut tare mult ce a spus Veronica D. Niculescu: Proza scurtă este ca o colecție de hituri de la radio. Așa că vreau să cred că oamenii o vor citi și-și vor face propria lor selecție de hituri.

IMG_0457

Apoi am intrat în standul Polirom. În colecția Top +10 găsiți cărți una și una, multe abia apărute. Eu m-am bucurat că am găsit, în sfârșit, Băieți de gașcă a lui Dan Lungu, singura carte pe care nu o citisem dintre cele scrise de el.

Găsiți și chilipiruri, dar și apariții nou-nouțe.

Dintre cărțile ”proaspete” pe care nu trebuie să le ratați sunt: primul volum scris de Pamuk, Cevdet Bey şi fiii săiTsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj, de Haruki Murakami; O femeie iubită, de Andreï Makine; Teatrul lui Sabbath, de Philip Roth și multe, multe altele. 

IMG_0459 IMG_0461Standul Editurii Litera mi-a plăcut mult, era mare și aerisit, foarte bine pus în valoare. Trona, în centrul lui, un panou mare cu singurul volum tradus la noi din Alice Munro, câștigătoarea premiului Nobel de anul acesta. Singurul lucru pe care am să-l reproșez (nu numai lor, și altor edituri care au făcut, Dumnezeu știe de ce, la fel) este că nu prea aveau prețuri pe volumele expuse. Adică, dacă te interesa o carte sau o sută, le luai în brațe și te duceai la librari să-i întrebi cât costă. Not nice!

IMG_0463De la Litera am trecut la Cartier, care abia lansaseră cărtile lui Vasile Ernu, Sînt un om de stînga, respectiv Costi Rogozanu, Carte de muncă. Să nu care cumva să le ratați!

Librarii erau tare simpatici, asaltați de vreo trei doamne cu listuțe – m-a amuzat și uimit că dumnealor spuneau câte un titlu de pe listă, librarii le căutau și le dădeau sau le spuneau: Ne pare rău, cartea aceasta are stoc epuizatÎncercați săptămâna viitoare în librării. Așa se face treaba, zic eu.

De la Cartier, am trecut în lumea cărților Vellant. Un stand aranjat cu dichis, cu cele mai frumoase cărți pentru copii și nu numai – în paranteză fie spus, întotdeauna am apreciat această editură pentru cărțile faine pe care le scoate, pentru designul deosebit al coperților. Și da, găsiți și reduceri de 10%, 20%, chiar și de 50%.

IMG_0466 IMG_0464Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, se știe. Degeaba îmi făcusem eu un plan concis: ce lansări să bifez, cum să ajung la standul țărilor invitate, ce standuri să vizitez și să ”atac”. Am renunțat curând la el, nu de alta, dar, la un moment dat, îmi pierdusem orientarea în spațiu :). Așa că am mers din stand în stand și, când dădeam peste o lansare, mă opream.

IMG_0467

S-a întâmplat astfel cu lansările de la Tritonic – am asistat, de la  ora 18.30 la Mystery & Thriller / volumele Crime la festival, autor Lucia Verona și 3+1, povestiri cu Stelian Munteanu, ale autorului Bogdan Hrib – și de la Editura Eikon – Vasile Gogea își lansa două volume: Voci în vacarm – Un dialog cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca (ediția a II-a) și Singur cu Hegel (un autoportret ascuns), o lucrare din studenție; la această lansare au participat, pe lângă autor, și Ion Bogdan Lefter și Valentin Ajder.

IMG_0468

După aceea, am aterizat la Editura Curtea Veche, stand pe care este musai să-l luați cu asalt. De ce? Pentru că au reduceri serioase la cărți extrem de bune. Nu demult vă povesteam despre Prieten drag, tovarăș al răposatului, de Andrei Kurkov (interviu aici), iar acum am văzut-o la 9 lei! Sau Părul Venerei, cartea lui Șișkin lansată de curând în urma vizitei lui la București, cu procente multe în jos. De fapt, întreaga lor colecție Byblos este de cumpărat cu 70% reducere și, credeți-mă pe cuvânt, aveți ce selecta!

IMG_0471 IMG_0470Și la ALL am dat peste reduceri – au rafturi speciale cu cărți la prețurile de 3, 7 și 10 lei (trebuie să aveți răbdare să le găsiți pe cele care vă interesează), iar majoritatea volumelor bune se găsesc cu doar 2-3 lei în minus. Am zărit-o și pe autoarea din Norvegia, Kjersti Annesdatter Skomsvold, care semna autografe pe exemplarele abia lansatei ei cărți, Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică. Tare simpatică!

IMG_0473 IMG_0476 IMG_0477

La Aramis veți descoperi volume din colecția BPT (wow!) și cărți haioase pentru copii, la prețuri incredibile: de la 1 leu la 10 lei! Le-aș fi luat tot standul și l-am fi mutat într-o bibliotecă școlară :). Afirmațiile de mai sus sunt valabile și pentru standul editurii Corint.

IMG_0480

IMG_0479

IMG_0478M-am întors la Humanitas și i-am ascultat pe Smaranda Bratu Elian, Vlad Russo și Denisa Comănescu vorbindtare fain despre Alessandro Baricco și al său Novecento.

IMG_0482Am trecut și prin stand (care arăta excelent) și m-am rătăcit în noile apariții, dorindu-mi să plec cu toate acasă. Nu s-a putut chiar așa, dar … poate reușiți voi 🙂 – deși, cu părere de rău, reduceri consistente n-am prea văzut.

IMG_0498 IMG_0499 IMG_0500Era să uit să vă spun: Ana Blandiana fusese luată cu asalt de către pici 🙂 și oameni mari, care așteptau răbdători un autograf (sau mai multe, am văzut că unii aveau două-trei cărți cu ei).

IMG_0497Ghidată de poemele ce se auzeau la microfon, am mers și la o reprezentație a Teatrului de Foc, care interpreta poezii de Ioan Es. Pop, Angela Marinescu, Ion Mureşan, Cristian Popescu, Florin Iaru, Emil Brumaru și mulți alții. Foarte fain!

IMG_0490 IMG_0488 IMG_0489Ar mai fi atâtea de spus! Însă, pentru a nu vă plictisi, vă las să priviți imaginile (selecție din reducerile altor standuri) și să descoperiți singurei la Gaudeamus.

IMG_0493 IMG_0494 IMG_0495 IMG_0501 IMG_0483 IMG_0484 IMG_0485 IMG_0486 IMG_0487 IMG_0492

IMG_0506 IMG_0504 IMG_0505Evenimente la care să mergeți mai sunt și astăzi. Nu uitați că-l puteți întâlni pe Andrei Makine (și sub pseudonimul de Gabriel Osmonde) de la orele 15 și 16.30. Programul aici.

În încheiere, poftiți la cărți! 🙂

N.B.: Lumea literară este cârcotașă, la fel sunt și cititorii. De aceea, țin să precizez că nu am vrut să fac nedreptate sau ”publicitate” niciunei edituri. Am prezentat, grosso modo, pașii pe care i-am făcut de la intrarea în Romexpo până la ieșire. M-au ghidat fotografiile făcute, așa că am luat-o ”cronologic”. Dacă nu am menționat un stand sau altul, nu este voit, ci pur și simplu fie nu am ajuns la acesta, fie mi s-a părut că mă lungesc prea mult …

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. Efrain T. Byrd

    Recent, într-o biserică din SUA, pastorul Țon și-a mărturisit admirația și a recomandat cu căldură pastori ( Bill Johnson, Randy Clark ) și mișcări considerate până și de denominațiile americane ca fiind extreme. Am avut și înainte probleme cu doctrina ”îndumnezeirii” întinsă prea mult spre literal și senzualizarea în afara limitelor de confort duhovnicesc a iubirii lui/de Dumnezeu. Le-am comunicat fratelui Țon la vremea respectivă, odată cu faptul că penticostalii AU doctrină, sunt o mișcare cu vechime de peste 100 de ani și problema noastră cu principiul sfințeniei, ca și în cazul creștinismului în general, nu este faptul că nu îl avem și nu îl predicăm ci lăsăm de dorit la aplicarea lui în trăirea de zi cu zi. Mare mi-a fost surpriza și dezamăgirea, mai ales datorită (re)asigurărilor primite mai demult, că nu vom avea… surprize și dezamăgiri.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *