Natură vie cu flori de toamnă, copii gălăgioşi şi părinţi emoţionaţi. Aşa văd eu tabloul primei zile de şcoală, nou început pentru elevi în aventura cunoaşterii. Prima zi e dedicată festivităţilor de deschidere a şcolii, a acomodării celor mici cu învăţătoarea şi colegii, dar săptămânile următoare vor fi cele în care încep să deprindă tainele alfabetului. Iar dacă anul trecut v-am arătat câteva abecedare aparte, iată azi o carte foarte simpatică creată să vină în ajutorul celor mici, pentru a-i învăţa să citească şi să înţeleagă literele.

Se numeşte Operation Alphabet şi a apărut în 2011 în Marea Britanie. Autorul textului este Al MacCuish, iar ilustraţiile sunt creaţia lui Luciano Lozano. Împreună au dat naştere unei cărţi cu o poveste trăznită, plină de acţiune şi umor tipic englezesc.

Undeva în Scoţia, un puşti pe nume Charlie Foxtrot în vârstă de cinci ani începe şcoala, dar lucrurile nu merg atât de bine precum spera mama sa. Şi asta pentru că Charlie, un băieţel simpatic de altfel nu se simte în largul lui să stea toată ziua în clasă, nemişcat în bancă. Locul i se pare ciudat, iar alfabetul de-a dreptul confuz, motiv pentru care visează cu ochii deschişi la tot felul de aventuri.

61PSSPBz89L._SL1000_

717xQPV3GdL._SL1000_

Din fericire pentru el, există în Anglia un departament strict secret al guvernului, numit Minister of Letters, despre care ştie doar regina, primul  ministru şi câţiva spioni. El se află în Londra, în apropiere de Big Ben, într-o cutie poştală roşie. Acolo îşi încep activitatea literele şi toate cuvintele din lume.

61QoiYLMbSL._SL1000_

71kv9c0UUlL._SL1000_

Aflând de problemele cu care se confruntă Charlie, o echipă de litere numită Ministry Special Alphabet Service (SAS) condusă de viteazul colonel A, pleacă în Scoţia să rezolve situaţia. Membrii echipei trec printr-o mulţime de aventuri. Misiunea nu e lipsită de pericole, căci literele sunt cât pe ce să fie înghiţite de o pisică flămândă. În ajutorul lor sare chiar şi o reprezentantă a aristocraţiei, o simpatică ducesă pe motor (se pare că regina nu a reuşit să ţină secretă existenţa departamentului 😀 ). Literele pline de personalitate şi înţelepciune, aşa cum le stă bine unor agenţi secreţi, ajung la timp şi reuşesc să-l înveţe pe Charlie alfabetul, astfel că la testarea de la şcoală, băiatul obţine nota maximă.

71HU2HlnEYL._SL1000_

MOL_PAGE_34_35

Duchess

71dik5c2zjL._SL1000_

61lfTPadu1L._SL1000_

71Fmq36Z7gL._SL1000_

Întreaga poveste trăznită este însoţită de minunate ilustraţii ce amintesc de stilul anilor ’50 şi ’60, în culori frumoase şi cu detalii încântătoare.

Mesajul transmis cu ajutorul literelor ce prind viaţă, fac trucuri şi cântă cu veselie este evident: învăţarea alfabetului, a citirii şi scrierii trebuie să fie în primul rând amuzantă şi atrăgătoare pentru micii şcolari. Dacă procesul de învăţare e perceput ca o joacă, totul vine de la sine.

Dacă v-am trezit curiozitatea şi v-ar plăcea să vă jucaţi puţin cu copilul vostru, fie cu şcolarul, fie cu cel interior, există şi un site web unde veţi găsi dosarele secrete ale literelor-agenţi. Daţi click cu încredere de trei, patru ori pe fiecare dintre ele, vă garantez că literele sunt delicios de simpatice! 🙂

Surse: amazon.co.ukmediamacaroni.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *