A început şcoala şi pentru mulţi copii a fost chiar prima zi. Ca în fiecare an, ziua asta importantă a fost precedată de vânzoleala specifică: părinţi care aleargă de colo până colo în căutare de rechizite, uniforme, copii care îşi exprimă gălăgios preferinţele pentru caiete colorate sau ghiozdane imprimate cu personaje de desene animate. Neavând copii, nu trec prin tot procesul acesta, dar îmi amintesc uneori cu nostalgie de primii mei ani de şcoală (bine că încă mă ajută memoria!). Recunosc că liniuţele şi bastonaşele nu-mi ieşeau chiar drepte şi că nu eram foarte încântată de conţinutul abecedarului. Nu-mi plăcea deloc de Xenia şi xilofonul la care cânta (de fapt, cred că nu-mi plăcea litera x) şi nu mă înnebuneam după propoziţiile scurte „Ana are mere” şi „Mara are mure” (vorbeam mult încă de pe atunci şi exprimările atât de concise şi seci nu-mi ofereau posibilităţi de dezvoltare a subiectului) 😀

Am descoperit – spre încântarea mea – că pentru a învăţa alfabetul există şi abordări mult mai interesante, inedite, care lasă loc creativităţii.

Alphabeasties and Other Amazing Types este un manual simpatic cu animale ingenios construite din fonturi, precum un aligator compus din a-uri sau o zebră făcută dintr-o multitudine de litere z. Puştii sunt învăţaţi diverse cuvinte care încep cu o anume literă, dar şi despre existenţa diverselor fonturi.

Blocky or small. Thick or tall.
Roundish, slope-y, fancy or dopey.
Letters look different in all different places.
That’s because they have different typefaces.

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

Dacă abecedarul cu animale e destinat copiilor, cred că Unruly Alphabet e o carte mai mult pentru adulţii cu umor, pentru copilul nebunatic din ei. În acest abecedar indisciplinat şi plin de viaţă, ilustrat de Aron McKinney, literele cu atitudine rebelă interacţionează, creând scene uşor sinistre. Creatorul acestui abecedar neobişnuit ne spune şi ideea care a stat la bază:

I’ve always been interested in etymology.The way words, a human constructed concept, play off one another to somehow convey thought and expression in our minds fascinates me. With that thought in mind, I decided to strip language down to its most primitive form, the alphabet. To make it interesting, I anthropomorphized each letter with some of humanity’s most common, despicable traits. With each letter playing off the next, the end result is the alphabet, a pretty inorganic and deliberate thing made more barbarically human.

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

A Child’s Alphabet este o minunată ediţie editată în 1945 de Puffin Books.Grace Gabler a realizat ilustraţii tare simpatice şi sunt convinsă că orice copil al zilelor noastre ar învăţa cu drag despre literele alfabetului dintr-o astfel de carte vintage.

sursa

sursa

sursa

sursa

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *