Ce trebuie sa stiti e ca Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie 2011) incepe de dupa-amiaza, ca va asteapta multe evenimente de toate felurile, de la mancare traditionala, la experimente audiovizuale, filme si lecturi publice, timp de 14 ore in 8 locuri din Bucuresti. Ca va veti putea plimba gratis cu RATB-ul in noaptea respectiva sau cu biciclete special echipate (60 la numar, cu sprijinul Green Revolution).
Cum detaliile despre cursa speciala RATB din noapte de 24 iunie si despre inchirierea bicicletelor le gasiti aici, haideti sa vedem ce e de vazut si  facut.
La ICR pare cel mai animat, asta si pentru ca aici vor avea loc evenimente in parteneriat cu Fundatia Culturala Greaca, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei si Delegatia Wallonie-Bruxelles. Asadar, pe langa delicatese traditionale grecesti si cafele marca Florescu,  vor fi si dulceturi naturale preparate de Les Saveaurs d’Yveline.

Tot la ICR va asteapta doua concerte plus o expozitie de fotografie. La 19.30 se deschide expozitia Privirile Romanesti asupra Lisabonei, 40 de lucrari ce apartin profesorilor si absolventilor Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz. Concertul formatiei vocal-instrumentale de muzica veche Anton Pann incepe la 21.30, iar de la 23.30 o dam pe electro de avangarda cu trupa belgiana Tangtype.

Avem si lecturi publice, si inca variate! Cu ocazia expozitiei foto despre Lisabona, actorul Teodor Ghita va citi din Calatorie prin Portugalia, de Jose Saramago (eveniment in parteneriat cu Institutul Portughez). Vor fi si lecturi bilingve din seriile Nikos Kazantzakis si Fernando Pessoa si vor mai citi din volumele lor scriitorii Claudiu Komartin, Nora Iuga, Doina Ioanid, Andra Rotaru, Daniel Bănulescu, Sorin Despot, Teodor Duna si Stoian G. Bogdan.

Si, pentru ca am inceput sa vorbim de carti, la 17.00 la Institutului Francez, in cadrul Librariei Carturesti, va fi lansat romanul lui Michel Houellebecq, Harta si teritoriul (Premiul Goncourt 2010). Iar la 19.00 catalogul Cioran citit in strada, in prezenta lui Dan Perjosvchi.

In paralel livresc, la Institutul Cervantes, de la 18.30 are loc lansarea celui de-al doilea volum al trilogiei Chipul tau miine. Dans si vis, de Javier Marias, un proiect literar foarte ambitios; si de la 19.30, un dialog pornind de la romanul Iubirile croitorestei, de Maria Duenas, bestsellerul spaniol al anului 2010. Tot aici, dupa, se va citi din Ernesto Sabato, Centenarul Nasterii.


Traseul liniei speciale RATB, ce va functiona
intre 23.00 si 04.00.

Revin la Institului Francez, pentru a atrage atentia asupra foarte bunei selectii de filme: Apocalipsa dupa Cioran (la 17.00), Belle de Jour cu Catherine Deneuve (21.00) si Lola, cu Anouk Aimee (23.00). Daca insa preferati un concert, la Kulturhaus de la 23.00 canta Stereo Total, organizatori Institutul Francez si Institutul Goethe.

Apropo de filme si muzici, la British Council ne-au facut cu ochiul documentarele de la 23.00. Nu am vazut din lista respectiva decat Afghan Star, si a fost super fain, asa ca am o presimtire mai mult decat buna legata de celelalte. Acelasi sentiment e legat si de initierea in tendintele (poate nu de toti cunoscute) muzicii britanice actuale, cu Tremour si Matei Oprina de la 22.30.

Inca un institut cu o oferta greu de refuzat este Centrul Ceh: de la experimentele audiovizuale produse, incepand cu ora 20.00, de Gili Mocanu (Somnoroase pasarele), Miron Ghiu si Rufi; trecand, de la 22.00, prin fimele celui mai traznit regizor ceh, Oldrich Lipsky, Castelul misterios din Carpati si Adela nu a servit inca cina; si terminand, tot de la 22.00, cu colectia de 77 de reclame sociale in Gradina de Beton.

Nu evitati Centrul Cultural al Republicii Ungare & Institutul Polonez, pentru ca si aici concertele (mai clasice) si filmele se tin lant: selectie de filme digitale de la Kinofest (21.00); concert de jazz cu Karolina Trybala Trio (21.30); si documentarul polonez Beats of Freedom (22.45), despre inceputurile muzicii rock in Polonia.

Iatr la Institutul Italian va asteapta, de la 19.30, teatru despre Goldoni, un concert Vivaldi Jazz si filmul lui Zeffirelli La ceai cu Mussolini. Programul complet il gasiti aici.

Noapte frumoasa si ne vedem pe traseu 😉

2 comentarii
  1. Pingback: Va urma: Noaptea Bibliotecilor pe 1 octombrie « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *