Ceva lipsea din categoria Noaptea Muzeelor, Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale... Şi acel ceva nu este un detaliu, ci se referă la un aspect destul de permanent neglijat din viaţa noastră, cea de toate zilele: mersul la bibliotecă.

Da, ştiu, când să o facem şi p-asta dacă bibliotecile se închid (multe) la 6 după-amiaza, că nici seara nu-i poţi zice. Ar mai rămâne BCU, care stă deschisă până la 8 (de data asta seara) în cursul săptămânii, însă nu ştiu cât de mult ne ajută. Şi totuşi nu doar despre oamenii muncii e vorba aici, ci mai ales despre tinerii care deşi au acest timp preferă orice altă soluţie, numai mersul la sala de lectură nu.

Aici intervine Noaptea Bibliotecilor, care-şi propune să readucă în atenţie cititul la bibliotecă, în contextul digitalizării conforme cu anul de graţie 2011. Organizatorii vor ca evenimentul de pe 1-2 octombrie (ora 18.00 -04.00) să aibă loc în mai multe oraşe din ţară şi, evident, în cât mai multe biblioteci. Vom fi motivaţi să mai trecem pe la sală (de lectură) de scriitori, critici literari, poeţi, cercetători, dar şi de muzica unplugged de pe fundal – un fel de sala de lectură în care chiar se întâmplă ceva.

Dacă stau şi mă gândesc bine, cele mai serioase şi mai complicate cărţi la bibliotecă le-am citit, şi cred că asta e valabil şi pentru mulţi dintre voi. Mi-e greu să cred că iei o carte de filosofie, istorie sau teoria literaturii, te pui frumos în pat cu o limonadă/ceai rece lângă tine şi gata, lectura merge ca unsă, te concentrezi şi o termini.

Îmi aduc şi acum aminte furnicăturile din tălpi, palpitaţiile de la tâmple & mâncărimile din ochii care s-ar fi prins de orice altceva de câte ori încercam să fac asta acasă. Şi da, în ultima vreme am citit aproape numai cărţi care nu necesitau atâta efort, atâta concentrare, atâtea notiţe etc. Şi nu, nu mă bucur neapărat de asta.

Revenind la miza acestui eveniment – “dacă măcar un sfert dintre cei care au călcat o dată printr-o bibliotecă în ultimii 10 ani ar reveni cel puţin o dată pe an într-o sală de lectură, starea de spirit în bibliotecile României s-ar schimba seminificativ” – mai trebuie spus câte ceva şi despre starea de fapt a acestor săli.

V-am povestit deja de experienţa mea la Biblioteca Naţională, însă ştiu că rămâne o excepţie şi că în multe alte locuri este mai bine. Ceea ce lipseşte e până la urmă un public constant, un interes, o prezenţă. Şi asta în condiţiile în care şi cei care stau la birou şi cei care încă nu fac asta ar mai avea nevoie şi de câte o sesiune de citit serios, în linişte, fără alte deraieri şi tentaţii. Până una alta haideţi să ne amintim cum era pe 1 octombrie sau să mai facem repetiţii până atunci.

Pe Facebook există un grup dedicat, o pagină şi avem şi-un site. Deocamdată nici unul dintre ele nu e prea bogat în informaţii. Programul nu îl avem încă, pe măsură ce apar informaţii vă ţinem la curent.

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


5 comentarii
  1. Pingback: Blog Walk (Zâmbiţi, vă rog!) « Singur pe bancă

  2. Alma

    Eu sunt indragostita de biblioteca central universitara. Mi-a salvat viata ca sa zic asa. E locul meu preferat de invatat.:)

    Reply
  3. Pingback: În weekend vine Noaptea bibliotecilor « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *