Nu mică le va fi mirarea călătorilor bucureșteni când vor descoperi post-it-urile poetice din metrou. Julius Meinl, despre care știm bine că este un brand apropiat de poezie și de cultură în general – Inspiring poets since 1862 -, a avut ideea să umple unul dintre metrourile de pe linia IMGB – Pipera cu 260.000 (!) de post-it-uri pe care sunt scrise versuri ale unor poeți români foarte faini. Selecția ne-a bucurat enorm, am găsit acolo mulți dintre poeții noștri preferați, ca Sorin Gherguț, Ion Mureșan, Mircea Cărtărescu, Ioan Es. Pop, Șerban Foarță, Iv cel Naiv sau O. Nimigean. Mai mult decât atât, Julius Meinl duce poezia mai departe, promovând și versuri ale unor muzicieni ca Deliric sau Adrian Despot.

Acum foarte puțin timp am participat la una dintre cele mai inedite conferințe de presă la care am fost vreodată – într-un metrou plin de poezie. Evenimentul marchează lansarea campaniei “Poezia poate face o lume mai bună”. Dacă vreți să fiți la curent cu tot ce va face Julius Meinl în următoarea perioadă, dați like cu încredere pe pagina lor Facebook.

Nu vă imaginați ce sentiment fain e ca, oriunde te uiți, să dai peste versurile poeților tăi preferați. Sincer, mi-aș dori să se întâmple asta în fiecare zi, sunt sigură că Bucureștiul ar fi un oraș care ar zâmbi și ar visa mai mult. Căutați astăzi și mâine metroul cu poezie, dezlipiți un sticker, mergeți acasă și deschideți un volum de versuri.

DSC01941

“Cerșetorul de cafea” Emil Brumaru a vorbit despre poezie cu pasiunea omului de acolo, care trăiește poezia pe de-a-ntregul, așa cum îl știm și-l iubim. Ne-a confirmat încă o dată câtă nevoie avem de poezie, ne-a vorbit despre poezia bună, despre limbajul poetic și despre faptul că toată poezia bună este clasică, indiferent dacă este scrisă de un tânăr sau un bătrân. Ba mai mult, ne-a și certat prietenește pentru că nu se prea mai citește poezie și a venit cu o idee, în stilul lui atât de spumos, ca fiecare femeie frumoasă să poarte un volum de poezie în buzunarul de la spate. 🙂

DSC01935 copy

Adi Despot s-a declarat muzician, nu poet, dar a vorbit despre forța enormă a muzicii combinate cu versurile și despre faptul că orice revoluție are cântecele ei. Dacă se cântă, spunea el, lucrurile se schimbă.

Deliric, unul dintre cei mai originali artiști de hip-hop de la noi, a zis sincer că are nevoie de-o cafea tare să se trezească dimineața (ora 10:30 când a fost conferința era prea matinală pentru el) și a mărturisit că nu prea citește poezie. Știindu-i versurile provocatoare, m-aș mira. 🙂

DSC01933

Într-adevăr, nu se prea mai citește poezie. Este un adevăr trist și, tocmai de aceea, o campanie ca cea inițiată de Julius Meinl este mai mult decât binevenită. Evenimentul de astăzi nu este unul singular, vor urma multe altele foarte interesante (nu vă spunem încă nimic, dar vă asigurăm că veți fi plăcut surprinși), toate din dorința de a susține poezia și de a o face cunoscută.

DSC01939

Este un brand care de 150 de ani susține poezia, creativitatea și care s-a născut în cafenelele literare ale Vienei secolului 19. Julius Meinl spune (și după experiența de azi îl credem) că “O importantă parte a misiunii noastre este să activăm inspirația și să răspândim creația cotidiană în lume. Poezia de zi cu zi poate fi găsită peste tot, trebuie doar un mic imbold pentru a o vedea, simți, auzi sau crea. Julius Meinl a creat numeroase moduri în care fiecare poate experimenta această poezie și se poate convinge că ea poate fi găsită cu adevărat peste tot.” Chiar și la metrou!

DSC01932

DSC01931

DSC01934

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


6 comentarii
  1. C

    Ce nume are trenul respectiv? E unul din numele de capitale ale Europei, sau e un nume de floare?

    Reply
  2. Pingback: Sumarul de JOI | ligia adam .ro

  3. alex

    ar fi fost si mai frumos daca nu era reclama mascata la cafea..originala idee..numai ca toate versurile au legatura cu cafeaua sau activitatile in care se bea cafea..

    Reply
    1. Cristina Foarfă Post author

      Dar nu e deloc mascată. E o campanie asumata, realizată și plătită de Julius meinl. Nu e nimic în neregulă cu asta, e foarte bine ca un brand promovează intens și original poezia.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *