Dragă Moşule, ai să vezi că nici nu cer prea mult. Doar că, deşi mi-am tot luat cărţi anul ăsta, deşi nu le-am citit pe toate, îmi doresc altele noi. Şi aş mai vrea câteva lucruşoare, deloc imposibile. Cărţile mai întâi:

Memoriile unui bătrân crocodil, de Tennessee Williams, pentru că o vreau de când am auzit de reeditarea ei şi mi-a scăpat la Gaudeamus.

Oglinda lumii. O noua istorie a artei, de Julian Bell. Acum citesc Nu vedeţi nimic, cea mai spectaculoasă carte de istoria artei, şi am eu aşa senzaţia că oricât ar fi de spectaculoasă e nevoie de completări. Plus că, vezi tu, cartea asta îmi cam depăşeşte… socotelile, aşa că am nevoie de ajutorul tău. Îţi fac un rezumat după şi îţi spun dacă s-a vorbit şi de tine pe undeva.

Scrisori pentru Alice, Lewis Carol. Cred că pe asta le-ai vrea şi tu! Nu eşti curios ce-i scria Carol lui Alice a lui? Mda, vezi tu, în cazul ăsta adultul scria copilului, nu invers. Sincer, cred că te-ar ajuta să înţelegi mai bine subtilităţile din scrisorile pe care le primeşti.

The Sense of an ending, pentru că nu se poate să treacă anul fără să am şi eu cărticica asta, despre care aud că e atât de minunată. Mă rog, cred că ai mai dat de ea prin scrisori şi, chiar, sunt curioasă, ţi-am scris cumva Barnes că ar vrea să mai câştige vreun premiu important, ţi-a spus şi la ce scrie? Orice ţi-ar fi scris, să zici DA, hai, te rugăm.

Poeziile lui Transtromer, le vreau! Trebuie să ştii că anul ăsta care vine mi-am propus să citesc mai multă poezie, de Transtromer nu am citit nimic, dar nu vreau să rămâi cu senzaţia că îţi fac aici lista premiilor literare pe 2011. Chiar vreau să citesc poezie bună şi doar şi tu te-ai născut dintr-o poezie, ştiu că ai să mă înţelegi.

Oameni, de Mihai Mateiu. Abia s-a lansat, am auzit că e faină, e despre oameni. Nu eşti curios să vezi cum sunt unii oameni sau tu chiar îi ştii pe toţi?

 

Acum, va trebui să mă ajuţi cu ceva teme mai delicate. Ţi le voi explica pe rând:

Să-l recitesc pe Sebastian, pentru că trebuie. Voi citi curând şi cartea lui Boia despre intelectualii din anii ’30-’50, şi nu se cade fără o relectură a Jurnalului şi încă una a De 2000 de ani.

Să se republice poeziile lui Iaru! Urgent! Săptămâna care a trecut am citit 5 încă nepublicate. Am vorbit despre ele, le-am dat mai departe, prieteni m-au întrebat de unde îşi pot lua poezie de Iaru. Trebuie să le dai un răspuns! Nu, nu ajunge că s-a reeditat Aer cu diamante şi că anul ăsta Florin Iaru a scos o colecție de proze scurte. Vrem reeditare!

Apropo de poezie care nu se mai găseşte, fă şi tu ceva legat de depozitul gol în care nu mai e nici o carte de Iv cel Naiv 🙂

Aş mai vrea să găsesc, printr-o minune, Experimentul Zaica. O carte scrisă de Dorel Zaica, Irina Nicolau, Ciprian Voicilă și Daniela Alexandrescu, plină de răspunsuri ale copiilor la întrebări din lumea în care trăim. A apărut în 2001 la Meridiane şi nu mai e de găsit. Notează şi aici o reeditare! Îţi arăt un citat:

“În capitalism preţurile la alimente şi la alte obiecte sunt mult mai scumpe decât la noi în ţară. Salariile în capitalism sunt mizerabile şi oamenii trăiesc de azi pe mâine. Muncitorii în Occident cer mereu ca să li se mărească salariul cât îl au muncitorii de la noi din ţară. Muncitorii stau în nişte cocioabe, cu o fereastră, sau poate două, dar ar vrea să stea la bloc, cum stau muncitorii nostri. În capitalism oamenii strâng bani şi la salariu întâi ia un copil pantaloni, apoi la alt salariu ia celălalt copil. Ei se împrumută de bani, pentru mâncare, cu câteva zile înainte de salariu, de la capitalişti.”

Iar dacă deja rezolvi şi lista Cristinei, vom avea un nou an tare bun, bookaholic genial chiar!

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu
  1. Dan

    Legat de “Experimentul Zaica” – savuroasă, înduioşătoare şi tonică lectură! -, am impresia că au existat unele reeditări, fie şi parţiale. Din câte am văzut pe site-ul autorului, mai există cel puţin două cărţi care v-ar putea oferi ceea ce doriţi: “Hai hui prin grădina întrebărilor” (Libra, 2009) şi Cronica involuntară (Fundaţia Alexandru Tzigara Samurcaş, 2007).

    Crăciun fericit!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *