Anul 2012 a fost unul bogat în ecranizări. În schimb, 2013 pare, cel puţin deocamdată, în această privinţă, destul de sărăcuţ. Romane celebre sau mai puţin celebre au fost (re)ecranizate pentru noi generaţii de spectatori, propunând noi viziuni asupra unor poveşti celebre. Rămâne, însă, de văzut dacă acestea se ridică sau nu la nivelul poveştii scrise. Deocamdată, iată câteva dintre romanele care au stat la baza unor filme din 2012-2013.

1. Aş începe cu romanul lui F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby/ Marele Gatsby, ecranizat în numeroase rânduri de-a lungul timpului: în 1926, în 1949, în 1958, iar în 2000 Robert Markowitz a adaptat romanul lui F. Scott Fitzgerald pentru micul ecran, cu Mia Sorvino şi Toby Stephens. Cea mai cunoscută versiune a Marelui Gatsby, cel puţin până acum, este cea a regizorului Jack Clayton, bazată pe un scenariu de Francis Ford Coppola, cu Robert Redford şi Mia Farrow. În 2013, povestea lui Jay Gatsby a fost reluată de regizorul Baz Luhrmann, cel care a realizat şi producţii comerciale, cu succes de public, ca Romeo + Juliet (1996), Moulin Rouge! (2001) sau Australia (2008). În varianta sa, Luhrmann  a ales să lucreze cu un actor cu care a mai avut de-a face şi în Romeo + Juliet, şi anume cu Leonardo DiCaprio. Va reuşi oare DiCaprio să fie un Jay Gatsby măcar pe măsura celui întrupat de Robert Redford? Nu peste mult timp, pare-se, vom afla răspunsul.

http://youtu.be/vuQhprtLJ3k

2. Ecranizarea lui Joe Wright din 2012 a Annei Karenina, binecunoscutul roman al lui Lev Tolstoi, cu Matthew Macfadyen, Keira Knightley şi Jude Law pare a fi adunat la activ mai multe critici decât laude. Oricum, pelicula din 2012 are concurenţi serioşi în trecut: filmul din 1935 cu enigmatica Greta Garbo, în regia lui Clarence Brown, filmul din 1948 cu Vivien Leigh şi cu un scenariu la care a contribuit şi Jean Anouilh, şi chiar varianta din 1997, deşi prea puţin inspirată, cu Sophie Marceau şi Sean Bean. Ce i s-ar putea reproşa acestei pelicule din 2012? În primul rând, alegerea Keirei Knightley în rolul soţiei lui Karenin, interpretat mai mult decât onorabil de Jude Law. S-a spus că Keira Knightley supralicitează, că nu a reuşit să intre în pielea personajului lui Tolstoi, că îi deformează trăirile etc. În al doilea rând, filmul este un eşec pentru că se doreşte mai mult decât ceea ce este şi mizează pe strălucirea decorurilor şi a costumelor –  dar şi pe o coloană sonoră destul de reuşită, pentru a mai atenua din lipsuri.

http://youtu.be/rPGLRO3fZnQ

3. Les Misérables, ecranizarea din 2012 a romanului lui Victor Hugo, în regia lui Tom Hooper, cu Hugh Jackman, Russell Crowe şi Anne Hathaway, este un musical, un mod, iată, cu totul atipic de a spune povestea lui Jean Valjean. Deşi a avut parte şi de contestări, această ecranizare a fost una care s-a bucurat de un succes atât de critică, cât şi de public. Foarte puţini ştiu, însă, că acest film are la bază musical-ul de succes al lui Claude-Michel Schönberg, cu versuri de Alain Boublil şi Jean-Marc Natel, care a avut premiera pe Broadway în 1987. A fost, se pare, musical-ul cu cel mai mare număr de reprezentaţii după Cats, performanţă demnă de tot respectul.

4. Life of Pi, filmul lui Ang Lee din 2012, cel care a regizat şi oscarizatele Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) şi Brokeback Mountain (2005), este o ecranizare a romanului lui Yann Martel, ecranizare care i-a adus lui Ang Lee patru Oscaruri. Romanul lui Martel, care spune povestea unui tigru, Richard Parker, şi a unui băiat,  Piscine Molitor „Pi” Patel, izolaţi pe o barcă în mijlocul Pacificului, a apărut în 2001, după ce a fost respins de cinci edituri londoneze, şi s-a vândut în mai mult de 10 milioane de exemplare. Ediţia engleză a fost, de altfel, răsplătită şi cu un Man Booker Prize for Fiction.

http://youtu.be/m7WBfntqUoA

5. Peter Jackson s-a ţinut de cuvânt şi, în 2012, a mai lansat un film după un roman de J.R.R. Tolkien, este vorba de The Hobbit: An Unexpected Journey, la al cărui scenariu a colaborat şi Guillermo del Toro. Şi asta nu e tot. Pentru 2013 este programat The Hobbit: The Desolation of Smaug, iar pentru 2014, The Hobbit: There and Back Again. E vorba, ca şi în cazul lui The Lord of the Rings, de o trilogie care îi va bucura în mod sigur pe fanii lui Tolkien.

6. Cloud Atlas/ Atlasul norilor, cel de al treilea roman al englezului David Mitchell, apărut în 2004, este o poveste complexă, compusă din şase povestiri, care îl poartă pe cititor prin diverse spaţii, surprinse în diferite epoci istorice. Filmul, lansat în 2012 şi regizat de Tom Tykwer, Andy Wachowski şi Lana Wachowski, cu Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving şi Jim Sturgess, redă foarte bine aceste mişcări spaţiale, temporale şi sufleteşti. Iată cum sună sinopsisul acestuia:

An exploration of how the actions of individual lives impact one another in the past, present and future, as one soul is shaped from a killer into a hero, and an act of kindness ripples across centuries to inspire a revolution.

http://youtu.be/pQFAPeaJOf8

 

Critic literar, jurnalist cultural și traducator din franceză, redactor la Observator cultural. Colaborează cu cronică literară la România literară, Dilema veche, Dilemateca, Radio Romania Cultural. Este autoarea cărții "Proza lui Mircea Nedelciu. Puterile literaturii în fața politicului și a morții", Editura Tracus Arte, 2011.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *