Nu știu voi ce părere aveți, dar, pentru mine, imaginea tristă a blocurilor și clădirilor gri din toată țara noastră mă deprimă groaznic. Noroc cu alegerile de-a lungul timpului, căci au început să se mai miște puțin lucrurile și să se mai recondiționeze pe ici, pe colo, câte-o clădire veche sau câte-un bloc comunist.

Tocmai pentru că este deja primăvară și soarele mă binedispune, pentru că mi-aș dori să avem și noi picturi frumoase, vesele, colorate măcar pe unele clădiri, v-am pregătit pentru astăzi o scurtă suită de imagini superbe. Mai exact, vom vorbi despre câteva picturi murale cu aspect de cărți uriașe, imagini ce populează pereții exteriori ai unor biblioteci.

Biblioteca publică din Kansas este una dintre preferatele mele. Pe unul dintre pereții exteriori (cel sudic, care găzduiește parcarea bibliotecii, aflat la intersecția străzii Wyandotte cu bulevardul Baltimore din orașul Kansas) apare gigantul Raft al Comunității (Community Bookshelf).

kansas library

Sursa

gigantic_books_03

Sursa

Cotoarele cărților sunt făcute din material electroizolant pe bază de poliester și măsoară aproximativ 7,5 metri în înălțime și 2,7 metri în lățime. Raftul Comunității (numit astfel pentru că alegerea volumelor ”expuse” a fost influențată de preferințele locuitorilor orașului, care au votat cărțile pe care le considerau reprezentative) conține 22 de titluri de cărți, variate în gen, naționalitatea autorului sau anul apariției.

garage-bookshelf1

Sursa

Dacă sunteți curioși ce titluri sunt, amintesc câteva dintre cele mai cunoscute: Să ucizi o pasăre cântătoare, Harper Lee; Stăpânul Inelelor, J.R.R. Tolkien; Catch-22, Joseph Heller; Un veac de singurătate, Gabriel Garcia Marquez; Fahrenheit 451, Ray Bradbury; Republica, Platon; Romeo și Julieta, William Shakespeare etc.

garage-bookshelf4

Sursa

garage-bookshelf5

Sursa

Cărțile uriașe au ocupat peretele din toamna anului 2004, când lucrările au luat sfârșit. Mi se pare absolut fabulos și faptul că scările obișnuite de la intrare sunt dublate altele, sub forma unor cărți.

Și cum lucrurile bune nu vin niciodată singure, iată că niște artiști ruși (care fac parte din grupul Culoarea Orașului) s-au inspirat din proiectul bibliotecii din Kansas pentru o micuță bibliotecă din Tyumen. Picturile lor pot fi admirate mai jos. În ceea ce mă privește, serios că nu m-ar deranja să se inspire astfel și artiștii români :).

russian-library-book-building-2

russia-library-book-building-2

Sursa

 

Clădirea Bibliotecii Publice din Kansas a fost ridicată în anul 1873, mai întâi ca una școlară. Instituția a jucat un rol foarte important în viața culturală a locuitorilor americani ai orașului, fiind un ”supliment” educațional și de petrecere a timpului liber. Mai mult, a îmbunătățit imaginea orașului prin construirea unei comunități civilizate și culturalizate, fapt ce a atras investitorii de pe Coasta de Est.

photo-library-1960

Sediul  bibliotecii din 1960

 

Până să se ajungă la sediul prezent, biblioteca a schimbat 4 clădiri, toate devenind neîncăpătoare pentru minunata colecție de cărți, ce a crescut încontinuu. Clădirea de acum, unde se află și cărțile uriașe, a aparținut, până în 1999, Băncii Naționale – o clădire veche, cu coloane de marmură și uși de bronz. A fost recondiționată și i s-a adăugat cel de-al cincilea etaj, pentru a i se imprima un aer modern, urban și a corespunde nevoilor locuitorilor orașului. S-a redeschis, îmbrăcată în noile haine, în 2004. În prezent, are 10 spații răspândite în tot orașul, cu un sediu central.

 

La Bibliotèque De La Cité din Lyon, Franța, este o altă clădire fermecată de cărți. În această zonă din Franța picturile murale sunt foarte des întâlnite și variază de la scene cotidiene la cele fantastice, cu lumi posibile sau viitoare. Arta urbană în care pereții exteriori sunt pictați dă un cu totul alt aspect orașului, îmbătându-te cu imagini faine, ce te înveselesc imediat.

Le-Mur-peint-de-la-Bibliotheque

Sursa

Se pare că, în 1970, un grup de studenți din Lyon s-au hotărât să scoată arta din galerii și muzee, făcând-o accesibilă oamenilor obișnuiți. Aceștia au mers și au studiat în Mexic, sub îndrumarea artistului Diego Rivera, și s-au întors în Franța hotărâți să schimbe fața orașului lor. Sub numele Cité Création, artiștii au pictat multe clădiri, având în minte identitatea locuitorilor și istoria cartierelor. Din orașul trist, industrial, poluat, întunecat, Lyon este acum unul dintre cele mai frumoase zone din Franța.

Lyon Biblioteque

Sursa

Fațada Bibliotecii Orașului Lyon este realizată cu tehnica trompe l’oeil și acoperă 400 de metri pătrați din clădire. O imensă bibliotecă – ce conține opere scrise de câteva sute de scriitori francezi de romane, poezii, teatru sau benzi desenate -, nu poate decât să-ți bucure privirea.

Lyon

Sursa

La o scară mai mică, păstrând parcursul franțuzesc, există o pictură tare draguță cu cărți pe unul dintre pereții bibliotecii municipale din Fontainebleau. Mi-ar plăcea să împrumut o carte de la această bibliotecă și să mă așez pe băncuța din imagine să citesc. Vouă nu? 🙂

book mural Fontainebleu

Sursa 

 

Următoarea bibliotecă din această listă se află în Minnesota, Statele Unite ale Americii, și se numește Biblioteca Publică din Duluth. În apropierea clădirii (ce datează din 1980), lângă intrarea sediului central al bibliotecii, se află o coloană cu picturi murale cu cărți. Cred că mi s-ar lungi gâtul tot uitându-mă la titlurile volumelor :).

Duluth Library

Sursa

Pe final, tot o bibliotecă americană publică, Livermore, California. Totuși, este un caz atipic în articolul de față, deoarece pictura se află nu pe pereții bibliotecii, ci pe pavajul din fața clădirii. În plus, desenele nu înfățișează cărți, ci imagini din diferite volume, cu personaje variate, citate din cărți și reprezentări ale iubirii, suferinței, curajului, dorinței etc., toate plasate în patru cercuri (unul într-altul).

lvr_lib_mural03

Sursa

Maria Alquilar este artista care a pictat această minunăție și, dacă v-am făcut curioși și vreți să știți mai multe, găsiți explicația cercurilor ei aici și aici.

Doorscentercircle

livermore close

Detalii. Sursa

În mod surprinzător, oamenii care au gândit proiectul nu s-au oprit aici. Conducerea bibliotecii publice din Livermore a hotărât să contruiască și bănci tare simpatice, așezate tot în cerc, în jurul picturii murale. Bănci, dar nu oricum! Sunt sprijinite de cărți făcute din granit, iar pe fiecare dintre ele sunt inscripționate titlurile lor. Vai, ce m-aș odihni pe una dintre băncile astea! 🙂

lvr_lib_mural01lvr_lib13

Sursa

Nu, nu se încheie aici. Creativii au făcut pentru iubitorii de biciclete și de cărți și un dispozitiv grozav pentru ei. Parcă te simți mai în siguranță lăsându-ți bicicleta aici, nu?

lvr_lib05

Sursa 

Surse: kclibrary.orgillusion.scene360.comlyon-france.comfrancetoday.comflavorwire.comfrenchphotodujour.com, wikipedia.orgelivermore.comchipkidd.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *