Pentru lumea cărţii de la noi, 1 Septembrie 2011 va fi o dată de trecut în calendar: apare Cartea Roşie a lui Jung.

Tradusă de Viorica Nişcov şi de Simona Reghintovschi şi publicată de Editura Trei,  într-o ediţie care urmăreşte întocmai originalul caligrafiat de Jung, Cartea Roşie – însoţită de prefaţa profesorului Sonu Shamdasani, îngrijitorul ediţiei prime – a avut deja parte de cîteva articole care să-i pregătească apariţia:  revista Dilamateca a publicat, în ultimul număr, un dosar stufos semnat de Dorin-Liviu Bîtfoi (jurnalist şi editor al publicaţiei Cafe Gradiva), Simona Sora a făcut, în Dilema Veche, o pledoarie însufleţită pentru dezbaterea ei, iar revista Psychologies enumeră, în secţiunea recomandărilor de lectură, trei motive pentru care această Biblie a jungienilor de pretutindeni ar trebui citită.

Nu ştiu cît va costa, e o ediţie de lux, deci cred  că trebuie să fie (foarte) mult. Cu un eveniment de aşa o greutate cred sincer că nu te întîlneşti nici măcar o dată la zece ani, ceea ce înseamnă că sigur vom reveni cu detalii! Până atunci, staţi cu ochii pe articolele de care vă ziceam şi, la fel de bine, redeschideţi Amintiri, vise, reflecţii pentru cîteva pagini în care Jung vorbeşte de criza care l-a făcut să se arunce, cu tot cu vise şi frici, în aventura scrierii cărţii lui secrete.

Mai spun doar că între copertele tari şi roşii (originalul era legat în piele de aceeaşi culoare) aşteaptă să fie descoperite 53 de pagi cu ilustraţii desenate de Jung însuşi, 71 de pagi cu ilustraţii şi text şi 81 de pagini numai cu text olograf. Că Sara Corbet, în numărul din New York Times care preceda apariţia cărţii în SUA (cel din 16 septembrie 2009) numea această carte „The Holy Grail of the Unconscious“ şi că între psy afisionados,  era considerată cea mai importantă carte nepublicată din istoria disciplinei. Zic că putem începe numărătoarea inversă!

critic literar, redactor Observator Cultural, fost redactor Cotidianul, colaborator Dilema Veche, co-autor al romanului colectiv Rubik


3 comentarii
  1. Pingback: Cultura coboară iar în stradă la Strada de C’Arte « Bookaholic

  2. Pingback: Bookaholic s-a plimbat pe Strada de C’arte « Bookaholic

  3. Pingback: Cu ce a plecat lumea acasă de la Gaudeamus? « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *