Știu mulți care spun că n-au timp să scrie, că viața e prea complicată și prea agitată pentru a avea momente de răgaz, tu cu tine, când scoți la suprafață și pui pe hârtie cele mai intime gânduri și emoții. Inițiativa Julius Meinl de astăzi, aceea de a transforma propriile voastre poezii într-o monedă de schimb, e impulsul necesar pentru a scoate la lumină, în miros aromat de cafea, creativitatea din noi.

Până la sfârșitul zilei, mergeți la una dintre cele 80 de cafenele din toată țara din lista de aici, scrieți o poezie pe un șervețel și cereți o cafea. Am făcut asta mai devreme și e greu de spus ce frumos a fost, mai ales că nu eram singura din cafenea care scria poezii. E foarte fain că te introduce într-un mood poetic, că versurile nu le scrii la întâmplare, doar pentru a obține o cafea gratis, ci ești acolo cu totul, scormonind după lucrurile cu adevărat importante. Un moment de introspecție la o cafea, dacă vreți.

DSC02540 copy

Cât despre conferința de presă, ea a fost moderată de Daniel Cristea-Enache și i-a avut ca invitați pe Florin Dumitrescu, Adi Despot, Deliric, Nicu Alifantis și pe Katharina Bartas.

Daniel Cristea-Enache a început de la o întrebare interesantă – ținând cont că Eminescu și-a făcut studiile la Viena și încă de atunci Julius Meinl era o cafea populară mai ales printre artiști, oare a băut? Tot de la el am aflat și că în Uniunea Scriitorilor sunt înscriși 800 de poeți, dintre care 310 doar în București, iar unul din cinci are sub 25 ani.

DSC02538

Selecția de poezie, despre care vă spuneam încă de la început că mi se pare extraordinară, a fost făcută de Radu Vancu, un poet minunat și un bun cunoscător al poeziei românești contemporane.

Katharina Bartas, global marketing head la Julius Meinl, a spus că susținerea poeziei face parte din valorile și din tradiția companiei. Într-adevăr, Julius Meinl inspiră poeții și nu numai (arhitecți, prozatori, pictori și mulți alții) din 1862, când s-a impus în cafenelele artistice ale Vienei.

DSC02549

S-a vorbit mult despre poezie și despre lucrurile frumoase care ne înconjoară. “Urâtul există atâta timp cât îl scoți în evidență. Lucrurile frumoase prind viață în jurul tău dacă le cauți” a spus Adi Despot, adăugând că știe ce efect puternic are muzica și că nu își permite să se joace cu ea.

Despre efecte muzicii a vorbit și Nicu Alifantis, un artist care a adus poezia în melodiile sale pentru că, spune el, “orice text are muzicalitatea lui”. El este, de altfel, și un mare cititor de poezie, printre preferații săi numărându-se Leonid Dimov, Nichita Stănescu și Nina Cassian.

DSC02541

“Făcând muzică am mai multe arme ca să ajung la lume decât dacă doar aș scrie poezie” a completat și Deliric, care s-a declarat “un animal mai adaptat” decât Adi Despot, care zicea că are nevoie, pentru a crea, să se retragă din când în când din zgomotul cotidian.

DSC02544

Florin Dumitrescu și-a amintit de vremurile când a poeții nu erau prea bine priviți, el preferând atunci să se autointituleze textier. Meritul de a atrage din nou atenția asupra literaturii în general și asupra poeziei în special le aparține celor care stau pe net, scriu și distribuie texte, spune Florin.

DSC02526

Toți vorbitorii au subliniat cât de mult se bucură că Julius Meinl susține poezia pe termen lung prin evenimente foarte creative ca acestea. Într-adevăr, ceea ce face Julius Meinl trece de marketing și înseamnă o susținere de substanță a unor valori.

“Plătește cu poezie” vine după poetry bombing-ul când Julius Meinl a umplut metroul cu post-it-uri cu versuri. Vor urma și alte inițiative poetice, pe care de-abia le așteptăm. Să ne spuneți unde ați fost și, dacă nu suntem indiscreți, ce ați scris!

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *