100 thousand poets for a change înseamnă reunirea poeţilor în 700 de evenimente, 550 de oraşe şi 95 de ţări pentru a susţine schimbări sociale, politice. Cu siguranţă sunt mulţi care se întreabă ce legătura are poezia cu socialul, politicul sau chiar economia… Îmi permit să spun că are, iar lucrurile se clarifică dacă ne gândim la poeţi/scriitori din regimuri nu foarte îngăduitoare, ţări invadate sau supuse unor ideologii şi reforme care nu dau prea mulţi bani pe libertăţile individuale…

Poeţii care s-au reunit pe 24 septembrie în cele 550 de oraşe ale lumii şi-au declarat cauza pe care o susţin în cadrul evenimentelor organizate. Cei din Pasadena (California) au susţinut eliberarea Tibetului, invitând poeţi din Tibet, dar şi un renumit muzician tibetan, Techung, şi împărţind informaţii pentru conştientizarea problemei cu care se confruntă oamenii de acolo.

În India, tema a fost Pace, şi atunci la centrul cultural Beat, din Bumbai, au citit poeţi ce scriu în multele dialecte indiene: Marathi, Gujarati, Malayalam, Sindhi etc. Şi s-au cântat cântece pentru pace.

Cam aşa ceva, ăsta-i mesajul!

Aşa eram şi noi… mai ales că trecătorii nu păreau să bage de seama schimbarea.

În cele mai multe oraşe e vorba de consolidarea valorilor comunităţii: prietenie, unitate, toleranţă, reconcilierea cu natura etc, care se regăsesc în statement-ul World Poetry Movement (care susţine acest eveniment). Şi, pentru că am ajuns la capitolul natura înconjurătoare, şi pentru că ieri a fost Let’s Do It Romania, vă spunem că poeţii din Vancouver au curăţat împreună cu locuitorii oraşului malurile unui lac faimos pentru deşeurile nocive care zac în apă şi în jurul ei.

100 thousand poets a fost şi la noi, dar nu ştiu să fi susţinut vreo cauză anume, în afară de cea a poeţilor. Deşi, că tot a fost ieri curăţenie generală sau că tot era spaţiu de făcut ceva la Strada de C’arte, cauze, activităţi si evenimente se puteau găsi 🙂

Pe site-ul 100 thousand poets, la România figurează 4 evenimente: unul în Galaţi, unul în Sibiu (organizat de Radu Vancu) şi 2 în Bucureşti: unul la Biblioteca Metropolitană, despre care nici până acum nu am aflat  despre ce a fost, şi unul organizat de Răzvan Ţupa sub forma a 5 minute de poezie proiectate pe faţa-ecran a magazinului Cocor, de altfel, singurul eveniment anunţat în Bucureşti.

Am fost la cele 5 minute de poezie  şi ne-am gândit că versuri pe cocor sună chiar a poem 🙂  Am văzut proiectate şi jucate foarte fain grafic versuri de Eminescu, Alexandrescu, Macedonski, Arghezi, Mircea Ivănescu, Ion Mureşan, Claudiu Komartin, Constantin Virgil Bănescu, Ioan Es. Pop etc., chiar şi o traducere din Psalmi. Mi-a plăcut selecţia, şi clasică, şi actuală, s-a încadrat perfect în intenţia celor s-au ocupat de proiect alături de Răzvan Ţupa (Cristian Cotarcea a pus în mişcare versurile, iar Ana Toma a oferit consiliere în probleme de grafică):

Noi invităm la o lectură a poeziei fără gălăgia explicaţiilor. Sâmbătă, pe ecrane vor fi citate din poezii celebre, dar şi din poeme contemporane, alese pe baza temei propuse de evenimentul internaţional: «schimbarea».

Ca să vedeţi succesiunea jucată a versurilor.

În afară de noi, mai erau cred că 10 oameni care citeau ecranul stând în jurul Lupoaicei (la intrarea pe Lipscani). Noi am ajuns la 21.20, dar cele 5 minute fuseseră proiectate şi la 20.00 şi la 20.40. Deşi era recomandat să fi avut o carte de versuri în mână, nu am avut şi nici ceillaţi nu păreau să aibă. Altfel, a fost fain să citeşti versuri şi să vezi mişcându-se cuvinte pe un Cocor mare şi în noaptea unui oraş plin de cu totul alte texte, printre taxiuri, faruri şi oameni grăbiţi să petreacă cu ocazia zilei de sâmbătă în Centrul Vechi.

Mişcarea cuvintelor şi felul în care apăreau versurile (tipografie cinetică) au făcut tot spectacolul! Să fim mai mulţi şi mai multe evenimente la anul 🙂 Iar dacă vă întrebaţi dacă astfel de evenimente chiar pot schimba ceva, uitaţi-vă la documentarul Cultures of Resistance, merită!

Toate fotografiile au fost făcute în timpul celor 5 minute de poezie de Alex Boghian.

4 comentarii
  1. Pingback: poetic» Blog Archive » Poezie pe ecrane/ Poetry on screens

  2. Pingback: poetic» Blog Archive » Poezia pe ecrane/video complet

  3. Pingback: Poezia pe ecrane/video complet | poetic

  4. Pingback: Poezie pe ecrane/ Poetry on screens | poetic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *