J.D. Salinger

În luna mai a acestui an vă povesteam despre apariția, în septembrie, a unui documentar despre scriitorul american J.D. Salinger. Regizorul și scenaristul filmului ”Salinger” este Shane Salerno. Atunci când scriam materialul despre acest documentar inedit vă spuneam că Mike Fleming, redactor la Deadline Hollywood, dezvăluie, într-un articol din ianuarie 2010, câteva dintre noutățile pe care le vom putea urmări în film. Printre altele, seiful secret al faimosului scriitor care ar conține operele sale nepublicate.

Zilele acestea presa internațională a fost înțesată cu amănunte despre aceste opere. Încă în stadiul de zvon, știrea că începând din anul 2015 și până în 2020 vor fi publicate încă cinci volume noi de-ale lui, începe să capete contur.

salinger-poster

Totul a pornit de la documentarul în cauză și, implicit, de la cartea care îl însoțește – ”The Private War of J.D. Salinger”, 700 de pagini, editura Simon & Schuster, scrisă de Salerno și de David Shields, care va fi în librării odată cu lansarea filmului.

Se pare că în cartea menționată există informații detaliate cu privire la operele lui J.D. Salinger, care ar fi lăsat instrucțiuni precise în moștenirea sa pentru publicarea a cel puțin încă cinci cărți – unele noi, altele care continuă opere din trecut.

Despre ce opere este vorba?

Una dintre ele ar continua saga familiei Glass, adăugând încă cinci povestiri ciclului ”Franny și Zooey”.

franny-si-zooey

Alta dintre acestea ar fi The Last and Best of the Peter Pans, despre care scriitorul ar fi mai vorbit public, dar care nu a văzut lumina tiparului până acum. Această carte ar relaționa cu istoria familiei Caulfield, implicit cu De veghe în lanul de secară, prin fratele lui Holden, Vincent. Din punct de vedere al cronologiei, volumul ar preceda De veghe în lanul de secară.

De veghe

Cele noi ar fi: un ”manual” de povestiri care implică filosofia monastică a hindușilor bazată pe explicarea Vedelor – se știe că J.D. Salinger a început să fie atras de această latură spirituală începând cu 1950, având-o ca profesoară religioasă pe Swami Nikhilanandapentru celelalte două autorul american s-ar fi inspirat din propria experiență de război și din prima sa căsătorie, una dintre ele având acțiunea plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Motivul pentru care celebrul autor nu ar fi publicat aceste cărți în timpul vieții este unul puțin credibil, cred eu.

” (…) because he wasn’t writing for applause or ego. He was writing for himself. He wasn’t seeking out rewards”, a declarat Salerno.

Publicarea acestor opere ne-ar entuziasma peste măsură și ar crea, probabil, o adevărată isterie. Totuși, se pare că nici editura care îl reprezintă pe autor (Little, Brown and Company), nici deținătorii din punct de vedere legal al drepturilor de autor ale scriitorului american (soția sa, Colleen O’Neill, și fiul lui, Matthew) nu au comentat cu privire la noile opere ce ar fi publicate începând cu 2015.

Să fie doar o strategie de marketing sau sursele lui Salerno sunt, de fapt, cai verzi pe pereți? Până una alta, noi sperăm să vedem măcar documentarul ”Salinger” (care este anunțat pe marile ecrane din 6 septembrie în America).

 

Surse: nytimes.com, flavorwire.comusatoday.com

Sursă imagine principală: vanityfair.com

Un comentariu
  1. Pingback: 20 de fotografii cu scriitori în compania cărților | Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *