Suntem în plin sezon al nunților – sunt convinsă că o mare parte dintre voi vă căsătoriți sau mergeți la nunta cuiva zilele acestea. Așa că ce poate fi mai potrivit pentru noi, bookaholicii, dacă nu să citim despre căsniciile unora dintre scriitorii noștri dragi și să privim fotografiile lor de nuntă?

O să dați peste povești despre cum să trăiești fericit până la adânci bătrâneți dacă ești scriitor (simplu, îți cauți un Leonard Woolf răbdător și grijuliu), despre cum să-ți înșeli partenera și să fii descoperit de fiecare dată – așadar despre scriitori nestatornici -, despre care este autorul care a rămas cu buza umflată după un menage a trois, părăsit de nevastă pentru o altă femeie, despre cât de frumoase sunt iubirile scriitorilor (cu tot cu fotografiile lor de început), dar cât de greu le este unora dintre ei să aibă relații de lungă durată. 

 

Virginia Stephen și Leonard Woolf s-au căsătorit pe 10 august 1912, după ce Leonard a încercat să o convingă pe scriitoare, de mai multe ori, să îl accepte. După una dintre situațiile în care el i-a cerut mâna, Virginia i-a scris:

As I told you brutally the other day, I feel no physical attraction in you. There are moments—when you kissed me the other day was one—when I feel no more than a rock. And yet your caring for me as you do almost overwhelms me. It is so real, and so strange. (sursa)

Și-au petrecut noaptea nunții într-o casă închiriată din East Sussex, iar după aceea au plecat în luna de miere în Franța, Spania și Italia. La ceva timp după aceea, medicii au sfătuit-o pe Virginia Woolf să renunțe la ideea de a avea un copil, din cauza problemelor de natură psihică.

În ciuda tuturor dificultăților, Leonard a fost întotdeauna aproape de scriitoarea britanică, sprijinind-o și având grijă de ea până la moartea Virginiei din 1941 – în scrisoarea de despărțire de dinainte de a se sinucide, spune că:

I don’t think two people could have been happier than we have been.

Woolf

Cei doi în ziua nunții – Sursa

LeonardWoolfVirginiawoolfIII

Sursa

 

Nunta lui Ernest Hemingway cu Elizabeth Hadley Richardson, pe 3 septembrie 1921, la Horton Bay, Michigan (în fotografiile de mai jos).

Hadley a fost prima soție a lui Hemingway (din patru!), cu opt ani mai în vârstă decât el și cu suficienți bani pentru a-l întreține (a crezut de la început în talentul lui de scriitor). S-au căsătorit la mai puțin de un an după ce s-au cunoscut, și-au petrecut luna de miere într-o casă de vară a familiei Hemingway și, la puțin timp după aceea, au plecat la Paris.

Ea a divorțat de scriitor, în ianuarie 1927, după ce a aflat că el avea o aventură cu Pauline Pfeiffer.

Hemingway

Sursa

horton_bay_pic8_image

Sursa

EH614NDe la stânga la dreapta: Carol Hemingway, Ursula Hemingway, Elizabeth Hadley Richardson, Ernest Hemingway, Grace Hall Hemingway, Leicester Hemingway, Clarence Edwards Hemingway. Sursa

Papa Hemingway nu a așteptat mult și, după primul său divorț din ianuarie 1927, în mai s-a căsătorit cu Pauline Pfeiffer, jurnalistă de origine americană. Micul sacrificiu pe care a trebuit să-l facă scriitorul pentru a fi acceptat de familia înstărită a Paulinei a fost să se convertească la catolicism :).

300px-Ernest_and_Pauline_Hemingway,_Paris,_1927

Sursa

Și-au petrecut luna de miere la Le Grau-du-Roi. Când a rămas însărcinată, Pauline a hotărât să părăsească Parisul și să se mute înapoi în America. Dacă cu Hadley Hemingway a avut un fiu, cu Pauline a mers la dublu. Căsnicia lor a durat până în 1940. De ce? Trebuie să bănuiți: și Pauline a aflat că este înșelată. Nestatornicul scriitor american avea deja de trei ani o relație cu Martha Gellhorn.

gray450

Martha și Ernest dansând la nunta lor, în Sun Valley, Idaho. Sursa

Martha nu s-a împăcat cu ideea de a fi a treia soție a lui Hemingway, insistând să nu-i fie niciodată pomenit numele scriitorului în interviurile pe care le dădea, spunând că ”nu mi-am dorit niciodată să fiu o notă de subsol în viața personală a cuiva” (sursa). Rolurile s-au completat de data aceasta: ea a avut relații extraconjugale în cei cinci ani de căsătorie cu Ernest, iar el își întâlnise deja viitoarea soție (Mary Welsh).

Pe scurt, Mary Welsh a fost ultima soție a lui Hemingway, tot jurnalistă. Din două divorțuri (și Mary era căsătorită când l-a cunoscut pe scriitor) s-a înfăptuit o nuntă, în martie 1946, în Cuba. A rămas în istoria literară ca văduva lui, după ce acesta s-a sinus în Idaho, în 1961.

KeyWestHemingwayMaryWelsh

Sursa

Arthur Miller s-a oprit la trei soții. De prima, Mary Slattery, a divorțat în iunie 1956 doar pentru a se căsători, în aceeași lună și după o relație intimă de aproape cinci ani, cu celebra actriță Marilyn Monroe.

Nunta a avut loc pe 1 iulie, în casa lui Kay Brown, agentul lui Miller, într-un cadru restrâns (doar 25 de invitați). Verighetele purtau inscripția ”Now is forever” – ceea ce se pliază perfect pe contextul căsniciei lor (care a durat doar cinci ani). Cei doi au fost în atenția presei tot timpul, fiind unul dintre cele mai cunoscute cupluri de la Hollywood din anii ’50.

Deși Arthur a scris scenariul The Misfits pentru Marilyn, după ce s-au încheiat filmările, ei s-au despărțit. Se pare că principalul motiv ar fi fost jurnalul dramaturgului, caiet găsit de actriță la puțin timp după nuntă și în care el scria că este dezamăgit de soția lui dependentă și demnă de milă, temându-se că aceasta îi va afecta creativitatea.

Marylin si Miller

Sursa

005_marilyn_monroe_arthur_miller_theredlistSursa

Miller

Sursa

Marylin

Sursa

Inge Morath este cea de-a treia soție a scriitorului american. S-au căsătorit în 1962, la aproape un an după divorțul de Marilyn, cunoscându-se pe platoul de filmare al The Misfits. Inge a născut doi copii, Rebecca (astăzi scriitoare, regizoare și actriță) și Daniel – acesta avea sindromul Down, lucru ce l-a determinat pe Miller să-l excludă din viața lui personală, instituționalizându-l.

Au rămas împreună până la moartea fotografei Inge, în 2002 – fiind bolnavă de cancer.

Playwright-Arthur-Miller--007

Sursa

Nu mai este niciun secret că viața scriitorului britanico-indian Salman Rushdie este una agitată și plină de tot felul de surprize. Faima de iubitor al femeilor i s-a răspândit în toată lumea, precedându-i opera în cele mai multe cazuri. Acesta a fost însurat de patru ori – și nu, nu prea știm câte aventuri a avut de-a lungul timpului deși mereu îl vedem pe la câte un eveniment în compania unor super femei :).

Cu prima lui soție, Clarissa Luard, a fost însurat între anii 1976 – 1987 și a avut un fiu, Zafar (acum în vârstă de 33 de ani).

prima sotie

Sursa

Ce-a de-a doua soție a fost scriitoarea americană Marianne Wiggins (între anii 1988-1993). La un an după ce s-au căsătorit, Rushdie a fost anunțat că fusese condamnat la moarte, așa că a plecat, împreună cu Marianne, în Marea Britanie.

Cu a doua sotie

Sursa

Elizabeth West este numele celei de-a treia soții – din cauza fatwei, a așteptat ceva mai mult de la divorțul din 1993 pentru a se recăsători. Dar nu prea mult :). În 1997 urma să o ia de nevastă pe Elizabeth, iar în 2004 să se despartă de ea. Au împreună un băiat, Milan, de 14 ani.

A treia sotie

Sursa

Cea mai recentă nevastă de-ale lui Salman Rushdie a fost actrița și fotomodelul Padma Lakshmi (mai tânără decât el cu 23 de ani). Dacă sunteți curioși ce are ea de spus, de ce s-a măritat cu controversatul scriitor, puteți citi aici. Căsnicia lor a început în 2004 și s-a încheiat trei ani mai târziu din dorința Padmei.

Culmea, de cealaltă parte a baricadei, la un an după divorț, Rushdie spunea că nu crede în actul căsătoriei.

It’s strange, given that I’ve been married four times, but I actually don’t think marriage is necessary. Girls like it, especially if they’ve never been married before – it’s the dress. Girls want a wedding, they don’t want a marriage. If only you could have weddings without marriages.

Rushdie și Padma – singura nuntă pe care am putut-o găsi în fotografii.

Salman

Sursa

19Wedding1Sursa

rushdieImediat după ceremonie, proaspăt căsătoriți, cei doi și-au schimbat ținutele. Sursa

Ultimul de pe lista de astăzi: Alan Moore, scriitorul britanic de romane grafice, a spus ”I do” doar de două ori. Prima dată în 1970, alături de Phyllis – cu care a avut două fete; soția l-a părăsit pentru iubita lor comună, Deborah Delano, 20 de ani mai târziu – și a doua oară în 2007, cu Melinda Gebbie.

S-au păstrat fotografii de la ce-a de-a doua nuntă, cu Melinda. Amândoi sunt excentrici, îmbrăcați foarte colorat, dar dubios :).

Melinda

Moore

Moore 1

Sursa

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


5 comentarii
  1. id hares

    Imi face placere sa citesc articolele de aici. Ma deranjeaza insa iconitele cu diverse emotii din finalul unor propozitii. Cred ca sunt redundante si jignesc capacitatea de intelegere a cititorului. in rest, multumesc pentru informatii si cateva momentele de relaxare. i.d.H.

    Reply
    1. Eli Bădică Post author

      Nu intenționez să jignesc în niciun fel capacitatea de înțelegere a cititorului. Pur și simplu nu mă pot abține uneori – recunosc că le folosesc cam des, a devenit o obișnuință ciudată. Temperez :).

      Reply
  2. Andreea

    Sunt de acord, articole interesante insa extraordinar de deranjant ca un blog de literatura sa contina emoticoane si exprimari de genul “Dacă cu Hadley Hemingway a avut un fiu, cu Pauline a mers la dublu.” sau “Amândoi sunt excentrici, îmbrăcați foarte colorat, dar dubios.”

    Reply
    1. Eli Bădică Post author

      Îți mulțumesc pentru feedback. Precum spuneam, voi încerca să folosesc mai puține spre deloc. Cât despre exprimări, mie nu mi se par nici acum chiar atât de aiurea…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *