Va place la Londra? Noua da, asa ca o revizitam prin 10 povesti care de-a lungul timpului si-au purtat personajele si intrigile pe strazile si parcurile prin care ne-am plimbat si noi sau urmeaza sa o facem.

Doamna Dalloway, de Virgina Woolf, unul dintre cele mai cunoscute romane ale secolului XX, se intampla, ati ghicit, la Londra. Doamna in cauza isi pregateste sarguincios o petrecere in cadrul societatii londoneze high class, din care face parte, si o vedem toata ziua mergand in oras sa pregateasca detaliile, dar si trecandu-i prin spatele ochilor multe din alegerile vietii sale. Totul intr-o Londra de dupa Primul Razboi Mondial.

Apropo de romane clasice, ne intoarcem in timp cu aproape un secol, pentru ca nu puteam sa nu-l includem aici pe David Copperfield. Londra secolului XIX este orasul in care micul David este trimis de Mr Murdstone sa munceasca in fabrica, orasul in care ramane singur, orasul din care fuge spre Dover, unde, in final, totul va fi bine pentru toata lumea.

London Fields, al lui Martin Amis, este unul dintre romanele Londrei contemporane. Nu am auzit de Martin Amis pana cand un prieten care traiteste in UK mi l-a recomandat un pic surprins de ignoranta mea – Amis este unul dintre scriitori britanici populari printre tinerii bookaholici, iar London Fields aparent cel mai bun roman al sau.

Totul se intampla in 1999, in metropola vazuta pe marginea unei crize… de personalitate. Personaje mai mult sau mai putin ratate si plictisite sunt prinse intr-o intriga posibila, care i se ofera din senin scriitorului (aproape terminat de cancer) Samson Young. O comedie neagra plina de suspans.

Anglia, Anglia, de Julian Barnes. Cine nu-l stie pe Julian Barnes, trebuie sa-si provoace cat mai urgent o intalnire cu el.  Anglia, Anglia e una dintre cele mai sclipitoare satire la adresa societatii britanice.

Cu umor, talent si un spirit critic taios, Barnes documenteaza ascensiunea Marthei Cochrane, de la englezoaica provinciala la corporatista perfecta in capitala cosmopolita. Iar schimbarile de decor in viata ei sunt pana la urma cele ale Angliei insesi. O Londra vazuta in raport cu restul Angliei, tot la sfarsitul anilor ’90, dar in contextul tuturor posibilitatilor si esecurilor din lumea “perfecta si libera” in care traim.

Sambata, de Ian McEwan. Din nou despre obsesiile si ideologiile zilelor noastre prin ochii unui neurochirurg englez, intr-o zi de sambata din februarie 2003.  E imposibil sa nu te intrebi, asa cum o face molcom Henry Perowne,  ca orice om cu o viata normala, incotro se duce lumea asta: e mai bine sa te uiti mereu in stanga si in dreapta la posibili atentatori, sa te gandesti de doua ori daca obiectul luminos pe care-l vezi pe cerul Londrei noaptea e un meteorit sau un avion deturnat de teroristi? Nu stim, chiar, e mai bine?

Hawksmoor, de Peter Ackroyd, este romanul unei Londre tenebroase, misterioase, unde, in secolul XVII, 7 biserici sunt construite in numele Iluminismului. Arhitectul Nicholas Dyer isi concepe edificiile in numele unor zei ai mortii din Orient si pune in slujba lor cate o jertfa umana – 7 baieti.

Dupa 250 de ani, mai precis mai in zilele noastre, alte crime se intampla in jurul acestor catedrale, din nou baieti morti, astfel ca trebuie sa dezlegam misterul care il leaga pe arhitectul iluminist Dyer de detectivul contemporan Hawksmoor. Ackroyd este un maestru confirmat al romanelor cu mistere si secrete sinsitre proiectate in Londra!

Will Self,  Cartea lui Dave. Se dau cuvintele cheie: Londra, taximetristii din Londra. Asa incepe sa-ti placa romanul asta. Pentru ca Dave, deprimat de recentul sau divort, se apuca sa puna in cartea tot ce-l enerveaza… legat de orice. Si uite asa ajungem in noua biblie postapocaliptica, scrisa in jargonul taximetristilor britanici. Ia sa vedem ce prezice Dave.

Crash, al lui J. G. Ballard, este un roman senzationalist. Prin Londra anilor ’73 facem cunostinta cu symphorophilia (placerea sexuala datorata declansarii unor dezastre), mai exact cand sunt inscenate accidente de masina. La vremea lui romanul era sa nu se publice, dar in ’96 Cronenberg face filmul cu acelasi nume. Fara indoiala o carte cool, cu toate exagerarile care o fac sa fie si cult.

Aventurile intime ale unei prostituate de lux londoneze, semnata Belle de Jour, e o carte de care cei mai multi au auzit. Intr-un fel era nevoie de o astfel de deturnare de la lucrurile prea serioase ale vietii de zi cu zi, nu ca astea ar fi mai putin importante. Vorba aceea, scenariile puterii si ale ideologiilor sunt strans legate de intimitatea unor case cu multa toleranta inclusa. Nu am citit-o, dar stiu ca multe lume a facut-o si a zis ca nu e rea.

Alain de Botton cu Sex, shopping si un roman ne introduce in Londra oamenilor ca noi care isi cauta, cum pot, fericirea: unii prin joburi ideale, rasplatite de destinatii exotice, altii prin paginile revistelor glossy; unii mai conformisti, altii mai romantici etc. Un roman foarte fain despre idealuri si viata reala in anii 2000.

Bonus: alti doi scriitori despre oameni ca noi in mijlocul Londrei actuale sunt Tony Parsons si Zadie Smith. Oirce ai alege de ei, garantez placerea unei lecturi relaxante, savuroase, cu umor.

Voi pe unde mai calatoriti literar? Si ce obiective turistice / literare ati mai vizitat la Londra?

3 comentarii
  1. Pingback: Carti in .com/.co.uk (2-9 iunie) « Bookaholic

  2. Pingback: 9 carti de citit pe plaja « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *