The Tipping Point – biblia studentilor la comunicare, marketing si altele inrudite – este, trebuie spus din start, o mostra de scriitura sticky. Si prin sticky vreau sa spun ca se lipeste de tine asa cum putine carti dintr-un domeniu dominat de discursuri gaunos-inspirationale se pot lipi.

Autorul Malcolm Gladwell este de formatie jurnalist si a scris pentru o publicatie care si acum, in epoca stirilor de doua paragrafe, insista pe asa numitul „long form journalism” si care se chinuie inca sa publice povesti mai lungi de 500 de cuvinte.

Despre ce e vorba in The Tipping Point? Despre trenduri sau, daca urmam terminologia lui Gladwell, epidemii – nu in sens medical, evident. Mai exact, despre nasterea lor si despre cum pot fi declansate de lucruri marunte, pe principiul paiului care a rupt spatele camilei.

Autorul se leaga atat de oamenii care iau parte la raspandirea unui trend, cat si de context, si presara lucrarea cu exemple amplu detaliate: statistici, studii de caz si tot felul de povestioare care ii sprijina teoria.

De la cresterea si scaderea dramatica a criminalitatii in New York, pana la Sesame Street si experimentul lui Zimbardo de la Stanford, Gladwell te trece prin toate, folosindu-le drept suport pentru cele trei legi ale unei epidemii formulate la inceput: The Law of the Few – faptul ca exista trei categorii de oameni care sunt esentiali pentru raspandirea unui trend, The Stickiness Factor – despre acea calitate esentiala a unui trend de a lua amploare prin faptul ca reuseste sa ramana in mintile oamenilor si sa le influenteze comportamentul, si The Power of Context – despre o serie de variabile aparent intamplatoare care, atunci cand se intalnesc, creeaza mediul perfect pentru raspandirea unei epidemii.

The Tipping Point si-a castigat multi fani de-a lungul timpului, insa succesul ei se datoreaza in primul rand scriiturii lui Gladwell si a felul in care ideea sa este in perfecta concordanta cu bunul simt. Prima reactie pe care o produce nu este de soc si neincredere, ci mai degraba, de acceptare naturala: chiar, de ce nu m-am gandit la asta pana acum?

Pentru ca, daca este dezbracata de anecdotele, statisticile si studiile de caz care o imbraca, teoria lui Gladwell nu mai sta la fel de solid in picioare. Iti da senzatia de problema de matematica pe care o rezolvi pornind direct de la rezultatul de la sfarsitul cartii, cautand exact operatiile care te vor duce inspre el.

Totusi, The Tipping Point este o lectura cu care merita sa-ti consumi cateva zile – este usor de citit, te prinde inca de la inceput, si, chiar daca nu esti de acord cu ceea ce vrea sa demonstreze, te pune totusi pe ganduri. Iar exemplele lui Gladwell, chiar si separate de contextul in care sunt povestite, sunt foarte interesante. E cam ca Inception: foarte inteligent la prima vedere, dar extrem de accesibil si, in ultima instanta, pur si simplu entertaining.

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


2 comentarii
  1. Pingback: The Malcolm Gladwell Book Generator « Bookaholic

  2. Pingback: Ce citesc onlinerii: Cristina Ursache « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *