Îmi plac simbolurile, semnele, desenele, semnificațiile, limbajele si mai ales conexiunile acestora peste timp, continente și civilizații. Motiv pentru care m-am bucurat sa am pe masă volumul Simboluri sacre; popoare, religii, mistere.

Cartea – un tom consistent de 17 pe 18 cm și groscior de vreo 5 – are un aspect foarte decorativ: coperta colorată, lucioasă, reprezentând o mandala indiană, în interior 770 de ilustrații, hârtie și tipar de calitate (m-am amuzat să citesc detaliul că este tipărită și legată în China). Cuprinde, cum arată și subtitlul, 3 capitole, cu 11 diviziuni: popoare (egiptenii, celții, amerindienii și maiașii), religii (budism, taoism și creștinism) și mistere (mandala, sexul sacru și tarotul).

Poate vă întrebați de ce doar patru popoare, ce s-a întâmplat cu alte mari civilizații antice sau, ca să nu mai batem apa în piuă cu aceleași simboluri, de ce nu se ocupă nimeni de civilizațiile mici, non-mainstream, ca să zic așa. Poate vă mai întrebați și de ce doar 3 religii (admițând că taoismul ar fi o religie per se), unde s-au pierdut pe drum islamismul și iudaismul sau de ce nu sunt băgate în seamă și religiile africane, spre exemplu.

Probabil așteptați o explicație, dar din păcate nu o avem. Coordonatorul volumului, Robert Adkinson (versiunea în limba română este o traducere a celei britanice din 2009), a ales să se oprească aici. De altfel, culegerea are 800 de pagini (bate spre 1,5 kg), iar un tratat exhaustiv al simbolurilor sacre ale lumii probabil ar avea de câteva ori pe atât. Desigur, considerentele greutății sau grosimii nu ar trebui să fie un impediment în a realiza o lucrare completă, încercăm doar să găsim scuze.

Scuzele noastre, valabile la formă, se opresc însă la chestiunea fondului. Fiecare “simbol” are parte de o reprezentare fotografică pe o pagină și o descriere subțirică pe pagina opusă. Nu doar simboluri sunt tratate în capitolele cărții, ci și noțiuni generale, care oferă titluri precum Orașe și așezăminte, Un limbaj al simbolurilor, Creația, Cele patru nobile adevăruri, Meditația, Apa, Configurația pământului sau Eroii.

Un pic confuzi? Și noi, tot un pic. Un pic mai mult după ce am vrut să căutăm un anumit simbol și am descoperit că nu există index al simbolurilor și noțiunilor cuprinse în această culegere. Practic, nu poți căuta nimic, cunoașterea se face incidental… sau taxonomic, după categorisirea autorului.

Motiv pentru care o recomandăm cu reținere. E o carte potrivită pentru o sală de așteptare, pentru raftul dintr-o cafenea sau pentru răsfoit 10 minute într-o bibliotecă.

Elementele și simbolurile prezentate în paginile sale sunt abordate schematic și extrem de concis, valoarea didactică a consultării ei fiind aproape inexistentă (spre exemplu, secțiunea Crucea și crucifixul cuprinde infinit mai puțină informație decât pagina de Wikipedia despre simbolul crucii).

Cel mult poate fi folosită drept pretext pentru a deschide o enciclopedie serioasă (fie ea printată sau online) – deschizi la întâmplare și despre simbolul acela vei învăța azi (cu siguranță mult mai mult decât cele 10 rândulețe lapidare ale fiecărei pagini).

Cumpăr-o, deci, dacă vrei să îți distrezi clienții într-un mod intelectual (fie că ești dentist ori proprietar de cafenea). Se găsește la Editura ART și costă 99 lei.

Dacă vrei să rămâi cu ceva informație iconografică sau chiar să studiezi domeniul mai aprofundat, îți recomandăm să îți cruți banii și să intri pe paginile unor enciclopedii mult mai bogate și utile ariei simbologiei (în care mai poți și căuta ce te interesează): un exemplu aici, altul aici.

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


2 comentarii
  1. Andrei

    Descrierea pare facuta de cineva care studiaza in laborator o carte si face un raport intr-un stil jurnalistic-caterinca. Are 3 cm grosime, decorativa pe alocuri, cruta-ti banii si cumpara altceva, per se, …

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *