Dacă întâmplarea – norocoasă, desigur – face ca acum să fiţi în Anglia, fie cu ocazia Jocurilor Olimpice, fie ca simplu turist, poate vă faceţi timp să treceţi şi prin Sedbergh, un oraş al cărţilor situat în Yorkshire Dales National Park. Este un orăşel încântător din Cumbria, cu o istorie ce se pierde în negura vremurilor şi asupra căruia şi-au lăsat amprenta saxonii, vikingii si normanzii.

Recunoaşterea sa oficială ca şi oraş al cărţilor a venit în 2006, dar ideea prinsese contur cu aproape cinci ani în urmă, din dorinţa de a revitaliza zona şi a atrage cât mai mulţi turişti.

S-a început cu o editură, câţiva scriitori şi librari şi în timp s-au deschis mai multe anticariate, librării şi magazine meşteşugăreşti, odată cu ele sosind şi oamenii iubitori de carte şi artă.The Sedbergh Book Town Literary Trust, fundaţia ce  aparţine comunităţii, e pe calea cea bună în ceea ce priveşte atingerea scopului său, acela de a face din pitoreasca aşezare englezească “the very best book town it can be, worthy of national status and a center of excellence for the literature and the written word”.

Majoritatea magazinelor cu cărţi le veţi întâlni concentrate pe şi în jurul străzii principale.

sursa

La Dales & Book Centre există un centru de informare cu hărţi ale oraşului şi puteţi alege dintr-o gamă variată de cărţi second hand, de o calitate foarte bună şi din domenii variate.

sursa

La Westwood Books vă aşteaptă cărţi noi, deja citite şi de anticariat, pe care le puteţi răsfoi la o cafea, în zona special amenajată.Spaţiul care adăposteşte această librărie e un fost cinema, iar proprietarii sunt Evelyn şi Mark Westwood, care timp de 30 de ani au vândut cărţi în Hay-en-Wye.

sursa

La parterul Casei Turn, o clădire ce datează din secolul al XIV-lea şi care a apărut şi într-un serial produs de BBC, se află Sleepy Elephant, care ne ademeneşte cu cărţi rare despre artă şi design, cărţi pentru copii, poezie, cărţi de gastronomie, dar şi articole de îmbrăcăminte, textile şi obiecte de artizanat marocane.

sursa

sursa

Printre librării şi anticariate, o pată de culoare o dă Patch and Fettle unde se repară, reciclează sau restaurează obiecte vechi, de la cărţi până la îmbracăminte de epocă, bijuterii, mici antichităţi.

sursa

sursa

Pitoreasca asezare englezească oferă şi alte atracţii.Se pot face drumeţii pe dealurile din împrejurimi, căci trebuie doar să ne păstrăm o minte sanatoasă într-un corp sănătos. 🙂

Putem vizita expoziţii de artă sau frecventa workshop-urile ce se desfăşoară în interiorul unei foste fabrici de lână din perioada victoriană şi avem posibilitatea de a participa la festivaluri literare şi de teatru, de muzică şi culinare.

Trebuie să fie văzută şi Biserica Sf. Andrew, probabil cea mai veche construcţie din oraş, ce datează din jurul anului 1130.

sursa

Şi dacă vrem doar să ne relaxam cu o carte în mână şi un ceai englezesc (sau poate o bere), găsim în Sedbergh ceainării, cafenele şi pub-uri unde atmosfera e prietenoasă şi bucatele delicioase.

sursa

Sper să aveţi parte de o călătorie cât mai plăcută prin Sodenbergh, în care să vă bucuraţi de pitorescul peisajelor, de bucuria oferită de cărţi, să vă distraţi fără a uita de bunele maniere demne de o lady sau un gentleman şi să gustaţi din plin din farmecul şi umorul englezesc!

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *