Dacă a venit iarna, nu înseamnă că trebuie să ne oprim din călătoria noastră literară. Ultima oară vă propuneam ca destinaţie un mic sat al cărţilor din Belgia. Mă gândesc că a venit timpul pentru un popas într-un mare, frumos şi încărcat de istorie oraş: Sankt Petersburg. Grandoarea de necontestat a oraşului fondat de ţarul Petru cel Mare a făcut ca centrul său să fie protejat de UNESCO ca parte a patrimoniului universal. Cu palatele sale impunătoare, cu canale ale râului Neva şi cheiuri de granit, cu numeroase case construite în stilul Art Nouveau şi cu celebrele sale nopţi albe, Sankt Petersburg rămâne una dintre frumuseţile şi atracţiile continentului european.

Dar Sankt Petersburgul nu este doar o bijuterie a stilului neoclasic, el poate fi considerat fără doar şi poate şi un oraş literar. Pe lângă faptul că imaginea sa apare în opere literare ale titanilor literaturii ruse, precum Anna Karenina lui Tolstoi, romanele lui Dostoievski, poemele lui Puşkin sau povestirile lui Gogol, aici au locuit unii dintre aceşti mari scriitori ruşi precum Dostoievski, Puşkin şi Vladimir Nabokov. O călătorie în minunatul oraş rusesc nu este completă fără opriri în locurile unde figuri remarcabile ale literaturii şi-au lăsat amprenta.

sursa

Ne putem începe vizita cu Muzeul memorial Feodor Dostoievski, situat chiar în inima oraşului. Deşi a schimbat vreo 20 de adrese, se pare că favorita romancierului a fost cea din strada Kuznechny, în apropiere de Catedrala Sfântul Vladimir. În acest apartament în care a locuit din octombrie 1878 până la moarte sa, a scris celebrul său roman Fraţii Karamazov. Cu ajutorul fotografiilor, a materialelor de arhivă şi a memoriilor unora dintre contemporanii scriitorului, apartamentul a fost restaurat şi transformat în muzeu în anul 1971. Se găsesc aici ediţii ale cărţilor lui Dostoievski publicate în timpul vieţii sale, o colecţie de ilustraţii ale acestora, manuscrise, portrete, cărţi şi fotografii ce poartă semnătura marelui scriitor.

sursa

sursa

sursa

Următoarea oprire trebuie să fie la Casa Puşkin, un apartament aflat într-unul dintre cele mai vechi conace din piatră din oraş, o casă memorială care aminteşte de ultima parte a vieţii poetului cu destin tragic. Casa în care s-a stins din viaţă din cauza rănilor căpătate într-un duel a fost transformată în muzeu în 1925, iar în 1987 clădirea a fost restaurată pentru a arăta aşa cum era pe vremea lui Alexandr Puşkin. În biroul său de lucru se află canapeaua pe care poetul rus a sângerat până la moarte, o impresionantă bibliotecă cu aproximativ 4 000 de cărţi, masa sa de scris, un suport de călimară foarte drag lui Puşkin pentru că îi fusese lăsat amintire de străbunicul său, jiletca purtată în momentul duelului, masca sa mortuară, precum şi un portret al bunului său prieten Vasili Jukovski.

sursa

sursa

sursa

Vladimir Nabokov s-a născut în acest măreţ oraş într-o casă pe care a descris-o în cele mai mici detalii şi a numit-o “the only house in the world” în cartea autobiografică Speak, Memory. Muzeul deschis în anul 1998 la primul etaj al acestei case adăposteşte obiecte care au aparţinut scriitorului şi familiei sale, precum şi o colecţie de fluturi din cei pe care i-a studiat de-a lungul timpului.

sursa

sursa

Poate n-ar fi rău să vă opriţi pentru un ceai rusesc la samovar la Cafeneaua literară din Nevsky Prospect nr. 18, cafenea care se ştie că era frecventată de scriitori ruşi şi care se pare că a fost ultimul popas al lui Puşkin înaintea duelului care avea să-i fie fatal.

sursa

Nu puteţi părăsi oraşul fără să luaţi un suvenir din această încântătoare călătorie şi un obiect frumos şi util oricărui pasionat de lectură poate fi acest semn de carte cu o pictură aparţinând Tatyanei Kosurina care înfăţişează imaginea Sankt Petersburgului de la începutul secolului XX.

sursa

Sper că v-a făcut plăcere această călătorie, chiar dacă a fost virtuală şi vă doresc ca paşii să vă poarte cât mai curând pe acest meleag rusesc care a inspirat multe opere literare şi a fost casă unor faimoşi şi talentaţi scriitori!

sursa

sursa main image

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *