Când vine vorba de lucruri interzise, cum e şi normal, nerăbdarea creşte. Cam aşa a fost pentru noi ştirea apariţiei acestei cărţi: de două ori interzisă de cenzură, pentru a deveni apoi cea mai vândută carte ever din Iran. “Cel care mă aşteaptă”, de Parinoush Saniee, a apărut de curând la Polirom, iar nouă ne-a amintit de furnicăturile de plăcere şi indignare de pe vremea Persepolis, Broderii, Citind Lolita în Teheran şi a filmului No one knows about the persian cats.

Se pare însă că acum ne aşteaptă ceva şi mai tare:  după publicare, romanul a avut douăzeci şi una de ediţii succesive, iar în 2010, tradus şi în Italia, a câştigat  premiul Giovanni Boccaccio. În acelaşi timp, scriitoarea Parinoush Saniee trăieşte în continuare în Iran şi trece drept unul dintre cei mai cunoscuţi intelectuali iranieni. Născută la Teheran, în 1949, Parinoush a fost încurajată de mică de tatăl ei, jurist şi profesor la universitate, să citească orice din biblioteca de acasă. După absolvirea Facultăţii de Psihologie, a lucrat o perioadă pentru guvernul iranian, în cadrul Ministerului Muncii, şi continuă să profeseze ca sociolog şi psiholog. Nici unul dintre cei doi fii ai ei nu trăiesc în Iran.

Despre carte nu vă putem spune, evident, prea multe. Ceea ce aşteptăm noi de la ea e o clarificare a climatului de dinainte şi după revoluţia din 1979, povestea fiind cea a unei femei care trebuie să se descurce singură în oraşul cuprins de revolte. Sunt întotdeauna prea multe de spus şi de aflat despre ce se întâmplă de fapt în Iran. Prin urmare, aşteptăm un semn de la cei care reuşesc să o citească înaintea noastră 🙂

Un comentariu
  1. alina

    O poveste frumoasa despre viata, principii si religie. Te face sa iti pui intrebari despre cum esti, in ce crezi si cata putere sta in tine.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *