Antume, noua carte a lui Lorin, nu are cum să treacă fără se observăm jocul: dacă cu ceva ani în urmă, prin 2002, vorbeam despre Postume, acum avem Antume. Mai exact, o colecţie a textelor scrise până în 2008 în B24 FUN, despre “cel puţin o idee asupra căreia ai reflectat şi tu” din jungla urbană şi din afara ei.

Şi pentru că nu te aştepţi ca cel care a scris Postume şi Lorgean să te invite la o lansare cu masă mare pe scenă, linişte şi pişcoturi, Lorin nu vine singur şi nu vine doar cu cartea. În The Floor Club & Culture (fostul Lucky 13), Cornel Gologan pune la cale o expoziţie cu desenele din carte, va fi un jam-session Dilletant Gathering & Others şi, fireşte, vor fi şi lecturi din carte by autor şi alţi actori invitaţi.

Sună a petrecere şi începe Joi (10 noiembrie) de la 7 seara (19.00). Tocmai am aflat că toţi cei prezenţi vor pleca cu o pagină de colecţie, pe lângă cele 233 ale cărţii, ocazie cu care am tras cu ochiul la câteva desene. Până atunci ar fi utile ceva sfaturi de cum să abordezi un scriitor:

10 reguli de respectat pentru a aborda un scriitor

1. Nu afirma niciodata „whoah, ce cool e sa fii scriitor!“ daca observi ca are tricoul destramat.

2. Nu-l intreba ce gen de carti scrie. Etichetarile sint treaba criticilor.

3. Nu-i povesti intimplari interesante din viata ta, mentionind ca s-ar putea scrie o carte dupa ele.

4. Nu te plinge ca nu ai timp sa citesti sau sa mergi la teatru pentru ca muncesti prea mult. Complexele culturale sunt extrem de plictisitoare.

5. Nu te simti obligat/a sa vorbesti despre literatura. Un inceput bun ar putea fi o discutie despre ce tipuri de bautura se gasesc la bar. Citatele din Foucault sau Lacan sint pentru disertatii, nu pentru conversatii.

6. – scris ilizibil –

7. Nu-l considera expert in gramatica, punindu-i intrebari de genul „cum se spune corect, funicular sau furnicular?“. Scriitorul scrie in limba romana, nu e profesor de limba romana.

8. Nu-i cere cu imprumut cartile publicate, spune-i ca o sa le cumperi si ca o sa vorbesti despre ele abia dupa ce le citesti.

9. In caz ca si tu scrii (si nu arati ca PJ Harvey,) evita sa-i plasezi vreun manuscris.

10. Daca nu-ti doresti ca discutia sa se termine brusc, nu-l intreba daca traieste din scris.

(Jean-Lorin Sterian)


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *