Cine a fost Nadar? Un pionier al fotografiei, unul excentric. Se spune despre el că avea părul roşu, ceea ce nu ajunge la noi din fotografiile alb-negru ale vremii (a doua jumătate a secolului XIX). Şi pentru că avea părul roşcat, semnătura pe care o punea de fiecare dată mare pe forografiile lui era şi ea roşie. Îşi făcuse chiar o firmă mare roşie pusă oblic pe clădirea unde-şi avea atelierul.

Toate astea le-am aflat dintr-un documentar BBC pe care vi-l recomand şi vouă: Genius of Photography.  Nu ştiu cât vă interesează că a fost primul fotograf care a făcut fotografii aeriene, că şi-a construit un balon pentru asta cu care nu prea a avut succes, dar şi-a păstrat convingerea şi, împreună cu Jules Verne, a condus “The Society for the Encouragement of Aerial Locomotion by Means of Heavier than Air Machines” ( ce nostalgic sună asta acum :). Tot el a folosit pentru prima dată surse de lumină artificială în fotografie, încercând să fotografieze în catacombele din Paris.

Un alt autoportret al lui Nadar (în foto de deschidere tot el e). Imaginaţi-vă claia roşie, ce mai personaj! 🙂

 

Dar să ne întoarcem la portrete şi scriitori. Nadar, cu geniul lui dezinvolt, i-a făcut pe artiştii Parisului din sec XIX să-i pozeze firesc, relaxat, consacrând portrete nonconformiste pentru epoca în care portretul era statuar ca o sculptură şi împietrit ca o gravură.

Numai uitându-te la Baudelaire, sfidător, cu mâinile în buzunare, la Alfred Jarry pierdut în reverie, la un Jules Verne voios, un Alexandre Dumas tatăl radios ca un bunic poznaş, un Theophile Gautier… casual, o George Sand firească, înţelegi de ce era Nadar faimos pe atunci şi acum. Tot el l-a pozat pe Victor Hugo pe patul de moarte.

Începem cu câteva portrete ale lui Baudelaire – remarcaţi poza poetului şi semnătura fotografului:

 

Câte ceva despre părerea lui Baudelaire despre invazia fotografiei în timpurile moderne aici. Şi, după Baudelaire, restul cremei artistice franţuzeşti:

Théophile Gautier

George Sand

Gerard de Nerval

Jules Verne

Alexandre Dumas tatăl

Alfred Jarry

 

Pentru mai mult din nonconformismul frumos al portretelor lui Nadar, aveţi aici două galerii cu vip-urile artistice ale timpului său şi nu numai (o veţi vedea şi pe frumoasa pe atunci nu atât de celebră Sarah Bernhardt, The Divine Sarah de mai târziu). Şi ca să completăm tabloul cultural, atelierul lui a fost frecventat de impresionişti şi a găzduit şi primele lor expoziţii.

Un comentariu
  1. Cristian Magheru

    Foarte interesant pt cine este preocupat de fotografie.
    Asteptand continuarea seriei pe aceasta tema, multumim Madalina!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *