Timp de vreun deceniu, Midnight’s Children a lui Salman Rushdie a fost preferata mea dintre toate cărțile. M-am bucurat tare mult să aud – acum vreo doi ani – că va fi ecranizată de regizoarea Deepa Mehta (de origine indiană, naturalizată în Canada), de care poate ați văzut trilogia elementelor, filmele Fire, Earth și Water (iar dacă nu, e momentul să o faceți, doamna regizor are niște filme tare faine, deloc sub influența Bollywood-ului și fără a o pune pe la Mama India pe un soclu de sacralitate).

Nerăbdarea mea – și a voastră – va trebui să mai aștepte puțin, deoarece filmul, deja prezentat la câteva festivaluri de profil ale toamnei, va avea premiera pe 2 noiembrie, dar numai în SUA. În India va ajunge in decembrie (și suntem tare curioși cum va fi primit acolo, dat fiind ca India nu o privește cu ochi prea buni* pe dezrădăcinata Deepa – acum 12 ani, când a venit în India să filmeze Water, protestatarii i-au atacat platoul de filmare, i-au dat foc și i l-au aruncat în Gange), iar în Europa va veni abia în primavara 2013.

Până atunci vă lăsăm cu câteva înregistrări și un trailer, plus un foarte scurt sinopsis, pentru cei care nu știu despre ce e vorba în carte:

Exact la miezul nopții, pe 15 august 1947**, se declara o nouă țară, India, care își câștiga independența față de colonialismul britanic, dar pierdea Pakistanul. Exact atunci, odată cu independența, se năștea un băiețel, Saleem Sinai, care urma să aibă un destin fantastic și puteri magice, ajungând să conducă și să organizeze toată ceata miilor de copii asemenea lui, cu tot soiul de puteri neobișnuite, toți născuți în apropierea miezului nopții, odată cu noua Indie.

 

Și dacă o să vă spuneți și voi, precum autorul primului comentariu de pe pagina de youtube a trailerului de mai sus, “I can’t imagine that massive plot shrunk into two hours of motion picture”, ar trebui să știți că de adaptarea poveștii în scenariu s-a ocupat chiar Salman Rushdie, povestind mai jos cum:

 

 

*Notă 1) – Deși este un film alegoric despre India, Deepa – luând în considerare problemele deja avute în propria ei țară – a ales să filmeze Midnight’s Children nici în India, nici în Pakistan, ci în Sri Lanka. În ceea ce privește expectativele față de lansarea filmului său în India, Deepa spune doar “I have no clue and neither do I have any expectations.”

**Notă 2) – În cea mai recentă carte a sa, autobiografia Joseph Anton, Rushdie, născut și el tot în 1947, dar pe 19 iunie, scrie, la persoana a treia:

He himself had been born eight weeks to the day before the end of the empire. He remembered his father’s joke, “Salman was born and eight weeks later the British ran away.” Saleem’s feat would be even more impressive. The British would run away at the exact moment of his birth.

 

Mai multe despre film – distribuție, sinopsis, imagini din timpul filmărilor-  pe site-ul oficial, midnightschildren.com

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


2 comentarii
  1. bogdan

    am vazut filmul si m-a dezamagit putin, chiar daca rushdie s-a ocupat de scenariu. sau poate chiar de asta. e dezlanat pe alocuri si sare de la o chestie la alta cam brusc uneori. daca nu ai citit cartea, esti contrariat. daca ai citit-o, ti-e ciuda.
    e decenta ecranizarea. cine are asteptari prea mari o sa ramana cu buza umflata.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *