Conceptul de biblioteci urbane în care împrumutatul sau schimbul de cărţi e liber nu e chiar nou. Din fericire pentru cititori, astfel de proiecte, care mai de care mai interesante, sunt prezente în multe oraşe din lumea întreagă. Sper că n-aţi uitat de cabina telefonică din Westbury-sub-Mendip sau de copacul din Berlin, ca să amintim doar două dintre ele.

O astfel de instalaţie care promovează accesul la lectură şi-a făcut loc în această primăvară pe străzile din Saint-Étienne, Franţa, fiind prezentată cu ocazia Bienalei Internaţionale de Design. Didier Muller şi Nathalie Faessel din cadrul firmei de design House Work sunt cei care au venit cu această idee şi au pus-o în practică. Cei doi sunt convinşi că în vremurile tulburi pe care le traversăm din punct de vedere social şi economic, designerii pot veni în ajutorul oamenilor, creându-le în peisajul urban locuri care să le înfrumuseţeze şi să le îmbunătăţescă traiul. Tocmai de aceea au imaginat această bibliotecă inedită: căsuţe agaţate într-un foişor şi în copaci.

Designul lor aparţine lui Didier Muller, iar Nathalie Faessel a realizat mobilierul de stradă care le însoţeşte. Sub acoperişul fiecărei căbănuţe transparente şi-a găsit adăpostul o carte, protejată de intemperii, care poate fi împrumutată şi în locul ei lăsată o alta. Evident că totul e gratuit, acestă bibliotecă fiind concepută ca o instalaţie urbană funcţională şi accesibilă tuturor. Întreaga instalaţie, simplă, dar de efect, a fost gândită în aşa fel încât să poată fi amplasată în pomii din parcuri şi grădini, acolo unde oamenii vin să se relaxeze şi să citească în aer liber.

Surse: nomadaq.blogspot.rokisskissbankbank.comimagimots.blogspot.ro

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *