Despre campaniile publicitare folosite de edituri, librării, biblioteci pentru a atrage tot mai multe persoane în lumea magică a cărţilor am mai scris. Din fericire, subiectul nu este nici pe departe închis, atâta timp cât există interes pentru promovarea acestui produs cultural minunat care este cartea. Oamenii creativi ai agenţiilor de publicitate se întrec în a oferi campanii inteligent create, atractive, de impact. Sloganuri şi imagini sunt ingenios combinate pentru a exprima ideea că cititul e o experienţă fascinantă şi cărţile sunt un portal magic către alte lumi. În acest caz sunt sigură că nimeni nu poate contesta adevărul din spatele mesajului şi nici strâmba din nas dacă produsul promovat – în cazul de faţă cartea – e vechi sau plin de E-uri. Şi să nu uităm, consumul excesiv e încurajat.

O librărie mică dar cochetă, situată în pivniţa uneia dintre cele mai vechi case baroc din Praga şi numită Anagram avea un slogan pe cât de simplu pe atât de înţelept: Words Create Worlds. Iar agenţia Kaspan asta a şi creat, lumi noi care răsar în faţa noastră dintre paginile cărţilor. Din păcate, se pare că librăria a fost închisă în 2011, dar sunt sigură că motivele nu au avut de-a face cu calitatea demersului publicitar.

sursa

sursa

sursa

Agenţia El Garaje Lowe a creat pentru librăria Crisol din Lima, Peru, postere care se adresează în special adolescenţilor, pe care încearcă să-i atragă spre lectură cu promisiunea unor personaje pe gustul lor. Cu ajutorul imaginaţiei e simplu să-ţi creezi propria versiune a unui personaj sau altul, important e să citeşti şi să-ţi dezvolţi această imaginaţie. De altfel, asta exprimă şi sloganul: Imagine him as you wish. Read.

sursa

sursa

Compania das Letras din Brazilia a beneficiat de o promovare ingenioasă a colecţie sale de cărţi de buzunar. Agenţia AlmapBBDO din São Paulo, Brazilia a venit cu strălucita idee (pentru care în 2008 a primit şi premiul Gold Press Lion la Cannes ) de a combina imagini sugestive cu şi despre cărţile colecţiei cu cele ale obiectelor rătăcite prin buzunarele noastre: o bomboană lângă Che Guevara, cartea lui Jorge G. Castaneda, o brichetă care “asistă”  la Declinul şi căderea Imperiului Roman a lui Edward Gibbon şi cheia de maşină care se strecoară în Procesul lui Kafka.

sursa

sursa

sursa

Nu cu mult timp în urmă am văzut ca metroul new yorkez e plin de oameni care citesc. Probabil că în Australia autobuzele sunt cele în care vom întâlni mulţi iubitori de carte cufundaţi în lectură. Şi asta pentru că, Translink, sistemul de transport public din Brisbane încurajează dezvoltarea acestei pasiuni şi îşi îndeamnă pasagerii să călătorească spre alte locuri, nu doar cu autobuzul, ci prin intermediul cărţilor pe care le citesc. McCann Erickson Brisbane e agenţia care a realizat posterele.

sursa

sursa

sursa

Aşa cum era de aşteptat, grupul editorial Penguin îşi menţine ştacheta ridicată nu doar în cazul carţilor apărute în ediţii deosebite (v-am prezentat şi noi câteva dintre cele mai reuşite), ci şi atunci când vine vorba de promovarea lor şi a lecturii în sine. Campania Unputdownable creată de cei de la Saatchi&Saatchi Malaezia reuşeşte să surprindă perfect natura cărţilor clasice pe care pur şi simplu nu le mai poţi lăsa din mână şi cu care te contopeşti, cuprins de vraja poveştii.

sursa

sursa

Tot cei de la Penguin, de data aceasta ajutaţi de agenţia DDB Hong Kong, ne transmit prin intermediul imaginilor şi a trei cuvinte, Your Own World, un mesaj care ne aminteşte că oriunde ne-am afla, Paris, Tokyo sau Londra, o carte este mijlocul prin care putem evada departe de agitaţia cotidiană, în propria lume.

sursa

sursa

sursa

Cărţi minunate vor exista mereu, oameni care să le iubească şi să le citească, fără îndoială şi sper că mai sunt şi vor mai fi multe campanii care să promoveze cititul ca pe o activitate indispensabilă unui trai sănătos. Aşa că nu punem punct aici subiectului, în speranţa unei continuări.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Emelia

    I see a lot of interesting posts on your blog.
    You have to spend a lot of time writing, i know how to save you a lot of work,
    there is a tool that creates high quality, google friendly posts in couple of seconds, just type in google –
    k2 unlimited content

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *