Nu puteam să nu-i spunem La Mulţi Ani când împlineşte 75 de ani, pentru că nu prea am mai auzit de preşedinţi care au scris piese de teatru, eseuri, au fost extrem de preocupaţi de drepturile omului şi au mai şi primit recent Premiul Franz Kafka (primit printre alţii de Philip Roth, Peter Nadas, Peter Handke, Haruki Murakami). Da, ne-ar plăcea să citim mai des astfel de poveşti care implică democraţia, schimbarea, cultura.

Ducându-mă ieri la MŢR pentru fimul de Wenders, de la începutul fiecărei luni, am văzut un afiş mare care anunţa astăzi filme despre Havel, plus o conferinţă, o lansare de carte şi o expoziţie de fotografie, ocazie foarte bună de a-mi completa cunoştinţele în majoritate de pe Wikipedia.

Cum conferinţa de la ora 12.00 de la BCU s-a dus, de la 16.00 la Noul Cinematograf al Regizorului Român avem filmul Cetăţeanul Havel, despre cei 15 ani din viaţa lui Havel, în timpul mandatului de preşedinte şi după. Iar de la 18.30, Leaving, singurul film regizat de Havel, bazat pe scenariul piesei sale de teatru, despre renunţarea la presedinţie. Intrările sunt libere, mulţumim Centrul Ceh!

Şi tot cu ocazia asta am descoperit două cărţi traduse ale lui Havel şi la noi: Pe scurt, vă rog, o carte-bilanţ care trece prin cam toate etapele vieţii, de la marginalizare, la tinereţea în undergroundul  teatrelor mici din Praga, al formaţiilor rock şi al filosofilor “interzişi”, disidenţa, închisoarea, preşedinţia vreme de treisprezece ani. Şi Scrisori către Olga, soţia lui, scrise în timpul celei mai îndelungate perioade de detenţie (iunie 1979 – ianuarie 1984). Se mai spune că sfaturile uneori prea autoritare şi paternaliste au stârnit reacţia feministelor atunci când au fost publicate (1989).

Azi, în cadrul conferinţei pe care am pierdut-o la BCU, editura Curtea Veche a lansat volumul Teatru, de Vaclav Havel: piesele sale absurde, pe linia lui Cehov, Beckett, Ionesco, au fost traduse şi jucate în multe ţări chiar şi în vremea în care erau interzise în Cehoslovacia. Avem multe de descoperit, dar se pare că avem şi cu ce!

Un comentariu
  1. Pingback: Václav Havel, preşedintele la care voi tot visa « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *