Kurt Vonnegut avea 22 de ani atunci când a asistat la bombardarea orașului Dresda, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ani mai târziu, experiența avea să se transforme în Abatorul Cinci, probabil cel mai cunoscut, dar și controversat roman al autorului, și care se află încă pe lista cărților interzise în unele școli din SUA.

Interviul de mai jos a fost realizat de BBC în 2005, când s-au comemorat 60 de ani de la bombardarea Dresdei. În el Vonnegut își amintește evenimentele dintre 13 și 15 februarie 1945. Din când în când, este întrerupt de fragmente din roman, care or să te ajute să înțelegi mai bine ce se povestește și care este legătura dintre evenimentele reale și cele din carte:

We had no idea that our side was capable of such indiscriminate destruction. That atrocities have some military or historical point. But not one person got out of a death camp a microsecond eariler… or not one German retreated from his defensive position a microsecond earlier… The results were just a total calamity of civilization. That’s all.

Via

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *