Dacă asta seară v-am invitat deja la Uneltele de dormit, cu ilustraţii de Gorzo, ale lui Ioan Es. Pop, săptămâna viitoare mergem să-l auzim citind pe Iulian Tănase. Pe Iulian cred că îl cam ştiţi: scrie la Kamikaze, a scris la Caţavencu, îl mai auziţi pe la Guerilla. Nu vă întreb neapărat dacă aţi citit ceva din Iubitafizica sau Adora, dar trebuie să ştiţi că marţi, pe 18 octombrie, pe la 19.00 seara, lansează Cucamonga (da, aţi citit bine, ce năstruşnicie de titlu 🙂 la MŢR.

Nu numai că e vorba despre o carte experimentală, dar lansarea se abate de la regulile clasicei lansări, şi cum să nu te bucuri când tocmai acele reguli le făceau pe multe atât de plicticoase…  În Clubul Ţăranului Român, pe lângă lectura cărţii (un fel de seară de lectură publică) vor fi invitați pe scenă Mani Gutău (de la URMA) și Mitoș Micleușanu (de pe Planeta Moldova). Nu ştim dacă vor citi şi ei sau vor cânta sau vor spune altceva. Vorba poetului, om  trăi şi om vedea.

Puţin despre Cucamonga acum (recunosc că numai Cucomanga îmi iese, de la prea multă manga). Este, cum spuneam, o carte experimentală, avangardistă, pentru că pune la un loc texte de poezie, proză, filosofie, împărţite aşa:

Best Sailor – un poem în proză, polemic și critic la adresa societății de consum și a pieței de carte dominate de bestselleruri. Scurtele descrieri ale cărţilor prezente în topurile de vînzări din Statele Unite ale Americii ( topuri publicate în revista The New York Times Book Review nr. 11 din 24 martie 2008) lasă loc şi unui personaj sonor – Barack Obama. Este probabil singurul poem din lume cu bibliografie (lista cuprinde în jur de 100 de cărți).

19 povești despre orice: Despre visele unora plătite de alții; Despre importanța ficușilor în viața călătorilor; Despre pasărea care își ia zborul din om; Despre pescuitul alternativ; Despre cum se pleacă în luna de miere; Despre cum ajunge privirea să vadă; Despre orbirea vorbirii; Despre pompierul care își incendia țigările; Despre rolul menghinei în deprinderea tehnicii zborului; Despre legile rescrise ale ospitalității termodinamice; Despre călătoria pămîntului în jurul omului; Despre morți numai de bine; Despre teorema pescărușului cu cap de lup; Despre fatalitatea de a urmări știrile la televizor; Despre anatomia valurilor; Despre garderoba incandescentă a lui Dumnezeu; Despre conținutul de metal al picioarelor; Despre lumina care ne calcă pe urme; Despre categoriile aristotelice ale liniei orizontului. Ultimele cinci poeme-povești au la bază cîte o ipoteză științifică și sunt scrise într-o manieră inovatoare.

Iubita mea vitregă și Unul dintre domnișoara W și doamna Kuttare: două poeme în proză, cu personaje și întâmplări stranii (reluări din cărți mai vechi, apărute în urmă cu 8-9 ani).

Demonadologia este o lucrare de filozofie, o scurtă introducere în metafizica răului, alcătuită din 90 de paragrafe, care parodiază Monadologia, celebrul tratat de metafizică al lui G. W. Leibniz. Totuşi Demonadologia se încheie într-o notă optimistă.

Ar mai fi de spus că virgulă Cucamonga există! Este o vale în California, nu orice vale, una viticolă. Dar şi că:

În următorii o sută de ani, vremea va fi, în general, frumoasă. Palmele iubitelor imaginare vor trăi într-o degetaţie luxuriantă şi dinspre nud-estul Magăi vor veni neîncetat adierile tandre ale unor melodii absurde şi inexistente. (Din Buletin meteo-iubitafizic)

Prin urmare nu avem nici o scuză să nu ne vedem marţea viitoare în Clubul Ţăranului pentru nişte poezie, poate un vin şi invitaţi faini. Ne vedem acolo!

5 comentarii
  1. Constantin Andrei

    ar fi oare prea exagerat să o scoată şi cu Kamikaze? că-n Alexandria nu am văzut până astăzi vreo carte scrisă de Iulian sau Mitoş

    Reply
  2. Mădălina Georgescu Post author

    Cucamonga se poate deja cumpara si de pe librarii online. Si Adora la fel. Eu asta seara primesc Cucamonga 🙂

    Reply
  3. Pingback: Interviu cu Iulian Tănase: “Eu scriu doar despre ce mi se întîmplă mie, fie că aceste întîmplări se petrec în realitate sau în imaginație.” « Bookaholic

  4. Pingback: Vreţi să vă vedeţi cu Iulian Tănase şi Mitoş Micleuşanu? « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *