Ca în fiecare an, şi Undercloudul din vara aceasta (20-31 august), ajuns la cea de-a şasea ediţie, aduce pe scena de la Muzeul Ţăranului producţii variate inspirate după cărţi. Festivalul de teatru independent (de orice), organizat de Chris Simion, îşi propune să promoveze tinerii artişti din sfera teatrului independent, dramaturgia contemporană, dar şi texte din literatura universală, clasice sau actuale. Chris Simion doreşte să readucă în prim-plan autori şi texte despre care am uitat sau despre care nu ştiam că ascund atâtea valenţe.

Festivalul debutează cu un spectacol după Cehov, Măscăriciul, cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs. Un text care dozează perfect nota tragică şi cea comică, Măscăriciul  este o meditaţie asupra vieţii de actor şi a imensei singurătăţi cu care trebuie să trăiască după căderea cortinei. Amintindu-şi de vremurile trecute, actorul şi sufleurul scot la suprafaţă o realitate tristă: când au succes, publicul îi iubeşte pe actori, când au probleme, toţi întorc capul şi nu vor să ştie de omul din spatele artistului.

Mecanica inimii este deocamdată în stadiul de spectacol-lectură, o adaptare după povestea lui Mathias Malzieu (solist al formaţiei franceze Dionysos), pe care o puteţi citi de la Editura Nemira. O poveste despre teama de iubire, dar şi despre importanţa de a iubi, indiferent de consecinţe.

Copilul căruia i se montează în locul inimii un ceasornic, fiind avertizat să nu se îndrăgostească niciodată, sub nicio formă, învaţă că nu poţi controla niciodată sentimentele, nici măcar dacă ai implantat un ceasornic în loc de inimă. „Se spune că atunci când suferi rău din dragoste ai tendinţa să îi fereşti pe cei dragi să nu mai treacă şi ei prin ce ai trecut tu. O prostie. Fiecare om trebuie să treacă prin ce are de trecut. Şi fără suferinţă… nu primeşti răspunsuri”. Spectacolul este regizat de Chris Simion şi îi are în distribuţie pe Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marian Râlea, Marius Manole şi Vlad Zamfirescu.

Tot spectacol-lectură este şi Ibrahim şi Florile Coranului (AG Weinberger, Vlad Logigan, Vlad Zamfirescu, Lia Bugnar, Aylin Cadîr), după romanul lui Eric Emmanuel Schmitt. Puţin tot în linia trasată de Mecanica inimii, Ibrahim şi Florile Coranului este tot o poveste despre un băieţel care porneşte o călătorie iniţiatică a descoperirii de sine. Fără tată, băiatul simte nevoia unei figuri paterne, pe care o găseşte în băcanul din vecini. Eric Emmanuel Schmitt a mai fost adaptat pentru scenă la noi tot de Chris Simion, cu Oscar şi Tanti Roz, tot despre o călătorie iniţiatică a unui băieţel care trebuie să înveţe să trăiască în câteva zile cât ar trăi într-o viaţă.

Nu rataţi nici spectacolul-lectură Diavolul e politic corect de Savatie Baştovoi, proiect Undercloud, cu Magda Catone, Andrei Runcanu şi Carol Ionescu. Romanul prezintă imaginea unui viitor distopic, în care oamenii, după vârsta de 65 de ani, sunt eutanasiaţi, iar dreptul de a avea urmaşi trebuie plătit. Un viitor instabil, evoluat tehnologic, dar lipsit de orice umanitate.

Omul pescăruş, spectacol de teatru acrobatic, de inspiraţie Cirque du Soleil, în regia lui Chris Simion, este o adaptare pentru scenă a nuvelei lui Richard Bach, Pescăruşul Jonathan Livingstone. O poveste-metaforă despre depăşirea propriilor limite, Omul pescăruş vorbeşte despre cât de important este să nu te laşi descurajat de ceilalţi şi să reuşeşti să-ţi urmezi propriul drum, chiar dacă asta înseamnă să fii renegat de toţi şi judecat cu asprime.

Despre excentricul personaj Zelda Fitzgerald veţi putea avea o perspectivă inedită în spectacolul cu acelaşi nume, adaptare a piesei The Last Flapper de William Luce (1984). Pe Zelda o interpretează Ioana Pavelescu, reuşind să surprindă complexitatea personajului, precum şi tragismul vieţii acesteia. Este o Zelda aflată în ultima zi a vieţii ei, departe de atmosfera boemă a tumultuoşilor ani ’20 şi ’30. Cu The Last Flapper, William Luce nu era la prima lucrare de acest gen, scriind mai multe piese despre scriitoare celebre, precum Charlotte Brontë sau Emiliy Dickinson.

Un festival ofertant pentru bookaholici, Undercloud vă aşteaptă să vedeţi actori celebri care s-au îndreptat şi spre sfera teatrului independent, dar şi să descoperiţi noi producţii ale tinerei generaţii de actori şi regizori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *