Codex Seraphinianus este numele uneia dintre cele mai ciudate cărţi publicate vreodată. Creată în perioada 1976 – 1978 de arhitectul şi designerul italian Luigi Serafini, cartea a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1981 şi de la acel moment şi până în prezent a cunoscut mai multe editări şi n-a încetat niciodată să uimească şi să încânte.

Codexul este o enciclopedie ilustrată a unei lumi stranii, scrisă într-un alfabet necunoscut, asemenea unui cod. De-a lungul anilor, mai mulţi lingvişti au încercat să descifreze acest limbaj din codex seraphinianus şi să-i descopere sensul. Abia în 2009 Serafini a declarat că nu există nici un înţeles ascuns în spatele scrisului şi că şi-a dorit ca acest alfabet ciudat să-i creeze persoanei care încearcă să-l citească senzaţia frustrantă pe care o simt copiii în faţa unei cărţi pe care nu o înţeleg şi nu ştiu să o citească.

sursa

Lucrurile interesante nu se opresc aici. Ilustraţiile care umplu paginile codexului sunt şi ele extrem de bizare, o îmbinare de frumuseţe şi grotesc care ne dezvăluie o lume aparte, fantastică. Enciclopedia pare că ne prezintă într-un mod unic şi tulburător o lume extraterestră şi, chiar dacă apar în ea şi elemente ce amintesc de lumea zilelor noastre, ele capătă accente suprarealiste.

sursa

sursa

sursa

Ilustraţiile viu colorate abundă în detalii şi înfăţişează în cele 11 capitole ale cărţi codex seraphinianus i diverse aspecte cheie ale straniei lumi, de la floră şi faună până la istorie, ştiinţă şi arhitectură. Vom întâlni desene reprezentând flori plutitoare, maşinării complicate, obiecte de îmbrăcăminte cum nu am văzut nici la cele mai extravagante prezentări de modă, creaturi ciudate, experimente ştiinţifice bizare şi multe altele. Şi copertele se păstrează în acelaşi tipar: pe una dintre ele, de exemplu, apare un cuplu care face sex şi care se transformă treptat într-un aligator.

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

Preţul unei astfel de cărţi e destul de ridicat şi se pare că cea mai scumpă copie a fost chiar prima ediţie, care s-a vândut pentru suma de 5.000 de dolari. Iubitorii de SF şi fantezie sunt cei care îndrăgesc cel mai mult codexul şi, chiar dacă nu este limpede până acum în ce categorie se clasifică, cartea continuă să provoace admiraţie: artiştii îi studiază ilustraţiile, filozofii meditează la sensul ei, iar colecţionarii iubitori de carte sunt încântaţi dacă reuşesc să o adauge colecţiei lor.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


5 comentarii
  1. Ana

    M-ai facut curioasa, pe cat de ciudata este cartea pe atat de atragatoare este. Bogata mai este mintea si imaginatia unui om, daca ar putea toti sa iti exprime ideile ca si Luigi Serafini ar ajunge departe.

    Reply
  2. Pingback: LUIGI SERAFINI – CODEX SERAPHINIANUS | Extraterestrii Printre Noi

  3. Pingback: Codex Seraphinianus « equilibrium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *