Astăzi, la prânz, am mers la conferința de presă organizată de Street Delivery, la ceainăria Cărturești. Cu această ocazie, am aflat pentru voi ce noutăți aduce acest festival anul acesta, dar și cum văd organizatorii acest proiect, în continuă dezvoltare.

Nouă ne plac tare mult inițiativele în spațiul urban. Street Delivery este unul dintre acele proiecte frumoase în care arhitectura și artele de tot felul se întâlnesc cu locuitorii orașului, într-un cadru inedit.

Street Delivery București a început în urmă cu șapte ani, apoi a urmat Timișoara, iar de anul acesta și Iași s-a alăturat. Organizatorii spun că ”nu se întâmplă pentru că se întâmplă, se întâmplă pentru că oamenii au o problemă. Au fost cereri și pentru Rahova și Ferentari, pentru Constanța, și, în măsura în care vom putea, îi vom ajuta.  Așadar, evenimentul nu se limitează doar la un oraș”.

Totuși, ce este Street Delivery?

Credem că Street delivery este un instrument, un eșantion, nu un mod de a trăi. Oamenii trebuie să conștientizeze strada și să se creeze legături în relație cu aceasta. Să nu vă închipuiți că întregul oraș poate deveni un festival Street Delivery. Orașul are necesitățile și așteptările lui. Însă am constatat că cetățenii orașului așteaptă mult mai mult să li se ofere; și noi venim în întâmpinarea lor.

(…) Proiectul trebuie să aibă o finalitate: nu putem avea trei zile de festival, apoi strângem totul și ne întoarcem la ”normal”. După aceste zile, rămâne ceva – de exemplu, statuia și fântâna din fața Bisericii Anglicane nu exista, ea este rezultatul  uneia dintre edițiile acestui festival. La fel cum și efortul de pietonizare a străzii Pictor Arthur Verona aparține Street Delivery-ului.

Anul acesta veți avea surpriza ca, plimbându-vă pe trotuarele acestei străzi, să găsiți numele unor arhitecți care au construit monumente de arhitectură aici – pe o piatră, va fi scris numele lui Horia Creangă, o alta pe care scrie Ion Ducu și așa mai departe. Așadar, vom întâlni elemente de reper pentru acest oraș.

Diversitatea pe care o oferă, începând de mâine, acest traseu este un lucru util. Acesta este și motivul pentru care, fără să forțăm lucrurile, alte orașe au luat exemplu.

Lista lungă a proiectelor care vor fi prezente între 14-16 iunie la Street Delivery i-a împiedicat pe organizatori să le enumere, însă ne-au spus că toate cele admise sunt proiecte interesante și diverse, pe următoarele categorii: 1) Arhitectură, urbanism, design urban, peisagistică; 2) Societate civilă, ecologie, mediu; 3) Muzică; 4) Arte vizuale; 5) Film; 6) Teatru, dans, performance; 7) Activităţi pentru copii. În total, peste 300 de proiecte în cele trei orașe (București, Timișoara, Iași).

photo 1

Totuși, au fost menționate următoarele evenimente și activități:

  • Proiectul 60 de biserici de lemn – restaurare (aparține celor de la Pro Patrimonio și Arhitecții Voluntari);
  • Masă rotundă – La mansardă, sub acoperiș (locul pe care îl va deschide Ordinul Arhitecților) cu ocazia lansării cărții Ralucăi Munteanu ”Un ghid de construire în Parcul Național Piatra Craiului”;
  • Expoziții – una care are în vedere casa construită de doi arhitecți foarte tineri și care, speră organizatorii, va rămâne reper în arhitectura contemporană; o altă expoziție de proiecte pe spațiul public; și multe altele;
  • Instalație de către cei de la Studio Basar – ”Cutia cu scule”;
  • Studențimea începe să iasă din universități și să se exprime – Universitatea de Arhitectură Ion Mincu vine cu expoziție de proiecte de an cu cartiere care au probleme, iar Facultatea Spiru Haret cu proiectul ”Kilometrul urban” (tronsonul Piața Unirii – Pictor Arthur Verona);
  • Mobilier urban” proiect marca POINT 4 – creații făcute din obiecte reciclate;
  • Natura ca patrimoniu” – Asociația Studenților Peisagiști din România;
  • Meșterii vin și arată cu mâna lor ce știu să facă – doi pietrari din Franța și România; un fierar de fier forjat francez, care lucrează de doi ani într-un sat din România și va face mecanisme de parcare pentru biciclete;
  • Intervenții directe în spațiul străzii – cum ar fi în fața casei Mincu;
  • Workshop de Caligrafie, ținut de Ovidiu Hrin – ”A scrie litere este un element cultural care a îmbogățit multe dintre artele frumoase; aceasta este un design care progresează, evoluează”;
  • Noutate absolută, ”Parc natural urban Văcăreşti” (Save or Cancel)
  • Eveniment făcut cunoscut suplimentar – Roșia Montană

Pentru programul activităților din secțiunea ”Arhitectură, urbanism” intrați aici.

photo 3

  • Calcanul – anul acesta, Street Delivery a ținut să aibă o poziție și mai clară față de problemele care drenează în societate, spun organizatorii, așa că tradiția calcanului, care se desenează în fiecare an de diferiți artiști, anul acesta va avea ca temă Roșia Montană. Nu va fi implicat un grup anume de artiști, ci au fost invitați artiști din mai multe zone din țară: București, Timișoara, Cluj, Brașov.
  • Programul de muzică este și el variat – o scenă dedicată tinerilor artiști, care se numește ”Young Artists
  • Activități pentru copii – de exemplu, maestrul olar care îi învață să facă oale, farfurii și alte lucruri;

Pentru programul complet, cu secțiunile de teatru, dans, film, ecologie, puteți consulta această pagină.

În premieră, organizatorii Street Delivery ne-au spus că, după două săptămâni, va debuta un alt proiect, realizat cu o parte dintre artiștii și proiectele prezente zilele acestea la festival. Este vorba despre înfrumusețarea spațiului Gării de Nord. Stați pe aproape, se anunță activități și mai faine!

photo 2

 

În încheiere, Street Delivery începe mâine și se încheie duminică. Vă las cu câteva remarci importante subliniate de către organizatorii festivalului în timpul conferinței și … ne vedem acolo!

Strada este un loc în care te poți cunoaște și poți stabili contacte profunde, poți afla lucruri pe care altfel nu ai ocazia să le cunoști.

(…)

Politica acestui stat ar trebui să fie una în care arhitectura să conteze.

(…)

Dreptul cetățenilor la arhitectura orașului în care trăiesc este egal cu dreptul de justiție și sănătate.

(…)

Toată acțiunea de la Street Delivery aparține societății civile în care, din păcate, administrația încă nu are încredere. Întâmplându-se însă de la an la an, sperăm să devină convingătoare, iar administrația să adere la ea.

 

 

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *