Cartile sunt material pentru sculptura. Asta pare sa spuna Brian Dettmer, artistul american care “macelareste” cartile si le face materie prima pentru lucrarile sale. E vorba de “altered art” aka o forma de arta care altereaza obiectele, le decontextualizeaza si le schimba functia.

Va rog nu-mi spuneti ca se distrug cartile si ca e urat. Sa nu ne punem ochelari de cal. Rezultatul e unui foarte misto si, oricum, e vorba de carti vechi, multe de genul atlase medicinale, enciclopedii sau carti tehnice. Sa fim seriosi, ce alt scop i-ati gasi unei carti gen Manualul Inginerului din 1954?

Jocul poate merge la nesfarsit si alterarea unei carti ii poate da acesteia dimensiuni la care nu te-ai fi gandit, si nu vorbim aici doar de tridimensionalitate. Dar sa ne uitam mai bine la ce face Brian Dettmer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si acum stau si ma gandesc cu ce fel de carti as face eu asta, daca, prin absurd, as avea si cea mai mica bruma de talent. L-as lua pe tata Kotler cu Principiile Marketingului si l-as face un picut franjuri, spre binele artei. In forma de pie chart cu segmentare de piata. 🙂

Glumesc acum, dar pana la urma e ceva adevar aici. Cateodata dintr-o carte ne ramane o imagine, o forma, ceva ce o reprezinta in mintea noastra. Daca am decupa-o asa? Voi ce carti ati “altera” si cum?

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu
  1. Pingback: Cartea ca obiect vizual « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *