definitia scriitorului Charles Dickens

Ieri număram ca în ultima vreme am tot urat la mulţi ani mai multor scriitori. Se pare, însă, că nu suntem singurii care îi readuc în prim plan de ziua lor de naştere. Recent am aflat că British Council urmează să organizeze 3 seri de producții cinematografice realizate după romane celebre ale lui Charles Dickens, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea scriitorului englez.

Vineri, 3 februarie, sâmbătă, 4 februarie şi marţi, 7 februarie vor fi zilele în care este posibil să ne întâlnim la Studiul Horia Bernea din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român sau la sediul British Council, locaţiile unde vor fi difuzate filmele programate.

Cu David Copperfield, Oliver Twist, Marile Speranţe sau Poveste de Crăciun, Charles Dickens a fost pentru mulţi dintre noi scriitorul copilăriei noastre şi încă ne mai face să oftăm atunci când în perioada sărbătorilor de iarnă recitim aventurile lui Scrooge sau le vedem montate în diverse producţii cinemtografice sau animate. Dickens a fost şi continuă să fie considerat unul din cei mai importanţi autori ai epocii victoriene, iar dacă ar fi trăit astăzi ar fi dat clasă multor scriitori de bestseller-uri.

Ce ne-a surescitat interesul suficient încât să vă propunem să mergeți la film este difuzarea unui “Oliver Twist” mut, realizat în 1922, care a fost considerat pierdut până în anii `70, când o copie a reapărut în fosta Iugoslavie şi a fost restaurată.

Dacă veţi vrea să îl revedeţi, filmul este inclusiv online şi îl puteţi viziona aici:

Vor mai fi difuzate şi “Great Expectations” turnat în 1946 şi câştigător a două premii Oscar, precum şi celebrul Scrooge, montat în 1951, care va fi difuzat de două ori, sâmbătă şi marţi.

Noi am fi recomandat difuzarea şi a altor ecranizări după “Poveste de Crăciun”, mai ales pe 7 februarie, ziua în care se vor împlini 200 de ani de la naşterea lui Dickens, mai mult pentru că este una dintre poveştile cu cele mai multe dramatizări sau montări pentru marele şi micul ecran. Ne-ar fi plăcut să revedem în program “Scrooge”-ul din 1935, scurt-metrajul animat din 1971 care a câştigat Oscarul, sau chiar şi primul “Scrooge” filmat vreodată, unul scurt, mut, realizat în 1901. Din fericire, le-am găsit pe toate pe youtube şi vi le lăsăm mai jos.

Scrooge (1935):

A Christmas Carol (1971):

Scrooge or Marley’s ghost (1901):

Cei interesaţi să aibă parte de un weekend şi un început de săptămână cu ecranizări celebre după romanele lui Charles Dickens, se vor putea orienta în funcție de programul difuzărilor:

Vineri, 3 februarie 2012, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea

  • 18:00    Oliver Twist (Frank Lloyd, 1922 – film mut)
  • 20:00    Nicholas Nickelby (Douglas McGrath, 2002)

Sâmbată, 4 februarie 2012, Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea

  • 15:00     Scrooge: A Christmas Carol (Brian Desmond Hurst, 1951)
  • 17:30    A Tale of Two Cities (Ralph Thomas, 1958)
  • 20:00    Great Expectations (David Lean, 1946)

Marţi, 7 februarie 2012, British Council

  • 20:00    Scrooge: A Christmas Carol (Brian Desmond Hurst, 1951)

Intrarea, din fericire, este liberă, iar nostalgicii vor putea reveni acasă şi să citească din nou romanele în cauză. Ne vedem la film!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *