Veşti bune pentru bookaholici. Miercuri, 21 martie 2012, a avut loc lansarea oficială a proiectului „Căutătorii de poveşti” – iniţiat de programul Biblionet –, menit să promoveze bibliotecile publice din România.

Început în 2009, programul Biblionet reprezintă o iniţiativă a Fundaţiei „Bill şi Melinda Gates”, prin care au fost donate 26,9 milioane de dolari pentru dotarea cu calculatoare a bibliotecilor publice din România. De atunci, au fost donate 6460 de calculatoare, în 1500 de biblioteci. Conform unui studiu naţional, 275.000 de români au folosit internetul pentru prima dată într-o bibliotecă publică parte a programului Biblionet, iar aproximativ 20 de milioane de euro au fost atrase în comunităţi din ţara noastră prin completarea, în aceleaşi biblioteci publice, a cererilor de subvenţii agricole.

Dar să lăsăm numerele deoparte pentru o clipă, şi să ne concentrăm pe esenţa acestui proiect. „Scopul programului este de a învigora bibliotecile publice şi valoarea lor în comunitate”, a precizat Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet. În completarea sa, Luminiţa Corneanu, consilier în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a mai spus: „Cu toţii suntem de acord că lipsa bibliotecilor şi a cititului este o barbarie, dar, cu toate acestea, trecem aproape zilnic pe lângă ele fără să intrăm, fără să ne întrebăm cum ar fi fără ele…”

Prin urmare, s-a hotărât pornirea acestei campanii de conştientizare cu privire la viaţa şi destinul bibliotecilor publice de la noi. Şi pentru că un asemenea ţel are nevoie de forţe proaspete, au apărut cei trei „căutători de poveşti”: scriitorul Radu Paraschivescu şi jurnaliştii Cătălin Ştefanescu şi Vlad Petreanu. Aceştia vor petrece următoarele săptămână colindând ţara-n lung şi-n lat, pentru a vedea, la firul ierbii, ce schimbări a produs în comunităţile respective accesul la informaţie prin internet şi reconfigurarea bibliotecii, ca spaţiu public. După cum spunea şi Radu Paraschivescu, oamenii trebuie să înţeleagă că biblioteca „nu rămâne o magazie cu cărţi, ci se transformă într-un centru de coeziune, unde se pun în circulaţie informaţii care recompun lumi şi care, foarte important, nu lasă lumile existente să se scufunde”.

Până la apariţia cărţii, care va include poveştile celor trei, puteţi să faceţi propriile călătorii pe site-ul „Căutătorilor de poveşti”.

© Foto: Ovidiu Micsik/Biblionet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *