Nu stiu cum vedeti voi lucrurile, dar pentru noi personajele negative sunt sarea si piperul unei carti. Iar cele pe care le-am ales aici sunt memorabile in special prin faptul ca, oricat de malefice ar fi, nu ai cum sa le urasti. Pentru ca sunt complexe si orice ar face au in spate niste justificari pe care e imposibil sa le ignori.

Fara alte povesti, iata lista personajelor noastre negative preferate:

Alex din Portocala Mecanica – Sadic si nemilos, cunoscutul personaj al lui Burgess tortureaza si violeaza fara niciun fel de mustrari de constiinta. Ba mai mult, asta il binedispune. Nu poti totusi sa negi faptul ca e un ticalos inteligent si sarmant, si micile detalii – precum extazul pe care il traieste cand asculta Beethoven – te fac sa-l simpatizezi chiar si dupa ce tratamentul il transforma intr-o fiinta pe care in mod normal ai prefera sa o intalnesti pe strada in locul vechiului Alex.

Hannibal in Tacerea Mieilor si Dragonul RosuThomas Harris a creat in romanele sale unul dintre cei mai cunoscuti criminali in serie din literatura si film. Ceea ce-l face interesant pe Hannibal este in primul rand faptul ca nu actioneaza niciodata la intamplare, ci tot ceea ce intreprinde pare o componenta a unui viziuni omogene, a unui sistem de valori. Unul care pentru noi n-are niciun sens, dar pentru el are o logica imbatabila.

HAL 9000 din Odiseea spatiala 2001 – HAL din romanul lui Clarke e usor diferit fata de HAL din filmul lui Kubrik, dar ideea e cam aceeasi: atunci cand ii spui unui computer sa serveasca, orice ar fi, scopului misiunii, asta va face, chiar daca pentru a-si indeplini misiunea trebuie sa omoare tot personalul uman de la bordul navei. Il poti contrazice cumva?

Baronul Harkonnen din seria Dune a lui Frank Herbert – Ramanem pe taramul science fictionului pentru un personaj care intrupeaza toate calitatile negative pe care te astepti sa le gasesti intr-un antagonist memorabil: are putere, dar vrea mai multa, este deformat fizic – atat de gras incat are nevoie de dispozitive anti gravitationale pentru a se putea deplasa. E pedofil. Dar e inteligent si un adversar demn de cineva precum Paul Atreides.

Humbert Humbert din Lolita – Cand vine vorba de Lolita, e greu de spus daca Humbert e cu adevarat un personaj negativ, sau daca si Lolita ar trebui sa aiba un loc in lista noastra. Romanul lui Nabokov a fost controversat inca de la inceput tocmai pentru ca nu prezinta nimic in alb si negru. Iar Humbert e, pe alocuri, chiar usor de simpatizat.

Big Brother si O’Brien in 1984 – Daca am face un top si nu o lista, probabil Big Brother ar fi pe locul intai, chiar daca nu e o persoana in sine, ci un soi de simbol, al carui principal reprezentant este, in romanul lui Orwell, personajul O’Brien. Rareori in literatura personajele pozitive sunt infrante si in spirit – in 1984, Winston este decimat complet pana la sfarsit.

Cathy din La Rasarit de Eden – Asa cum se pricepe de minune sa redea atmosfera idilica din oraselele Californiei inceputului de secol XX, tot asa Steinbeck stie sa contruiasca personaje cu adevarat malefice. Cathy nu iti este simpatica niciodata, stim doar ca e, asa cum ii sta bine unui personaj feminin negativ, foarte atragatoare si priceputa in a manipula barbatii. Isi ucide parintii, isi impusca sotul si isi abadoneaza copiii si devine matroana unui bordel. Felul cum reuseste sa complice vietile celor doi frati, Adam si Charles, dar si a fiilor ei, Caleb si Aaron, fara a se uita nicio secunda inapoi, ii ofera un loc de cinste pe raftul cu rai memorabili.

Shere Khan din Cartea Junglei si Capitanul Hook – Eroii negativi ai copilariei noastre, care le pun bete in roate lui Mowgli si lui Peter Pan in romanele lui Kipling si Barrie. A, si sa nu uitam de Contele Dracula, data tot am ajuns la cartile copilariei – ma rog, fiecare cand a citit Bram Stoker 🙂 – care, in ciuda defectelor evidente (cum ar fi faptul ca e deja mort si nu beneficiaza de avantajul pielii sclipitoare) a reusit sa dea nastere unui urias curent in cultura pop, care a transformat vampirismul in cea mai erotica aventura posibila.

Mentiune speciala: Yamasaki Asami din Auditia lui Ryu Murakami (ca tot vorbiram de el). Mai trebuie sa argumentam?

Voua ce personaje negative din literatura v-au placut?

13 comentarii
  1. Mada

    nu lo-as putea numi pe Eric-fatoma d ela opera,intr-atit de negativ..el face parte dintr-o alta categorie de personaje.de altfel ca si Contele Dracula

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *