Între 1923 și 1927, când a scris câteva dintre cele mai importante romane ale ei, – “Doamna Dalloway”, “Spre far” – Virginia Woolf  și-a pus semnătura și pe un ziar de familie, “The Charleston Bulletin”, fondat de nepoțelul ei, pe atunci în vârstă de 13 ani, Quentin Bell. “Mi s-a părut stupid să ai un autor lângă tine și să nu ai contribuția lui”, spunea cândva Quentin Bell, viitor artist și critic de artă.

 Publicat de curând de British Library (care l-a avut în arhivă încă din 2003), “The Charleston Bulletin” a fost creat în întregime de mână, cu povești imaginate de Virginia Woolf și ilustrații făcute de Quentin.

Foto2

Realizat din dorința “de a-i tachina pe adulți”, după cum scrie telegraph.co.uk, ziarul  suprinde excentricitățile, zilele bune, întâmplările nefericite ale familiei scriitoarei dar și ale așa zisului grup Bloomsbury – prieteni și rude scriitori, intelectuali, filozofi și artiști precum Virginia Woolf, John Maynard Keynes, E. M. Forster, Lytton Strachey care au lucrat și studiat împreună la începutul secolului XX lângă Bloomsbury, Londra.

charleston bulletin messiah

Această “colaborare unică” dintre nepot și mătușă a născut așadar povestiri amuzante despre un cerc literar interesant dar a și scos la iveală o latură mai puțin cunoscută a Virginiei Woolf, una “afectuoasă, amuzantă”, cu poftă de bârfă.

“…Cât de plină de viață e aici în comparație cu unele dintre cele mai cunoscute opere ale ei. Manuscrisul este atât de diferit față de orice altceva avem de la ea. Deși era doar pentru familie este foarte bine făcut, nu de mântuială – se vede clar că Virginia Woolf a dedicat timp și muncă”,  spunea pentru “The Guardian” Helen Melody, curator la secțiunea manuscrise literare moderne de la British Library.

Charlest Farm postcard, owned by Grace HIggens

Pentru orice cititor al Virginiei Woolf va fi cu siguranță un deliciu să răsfoiască paginile acestui ziar care o arată pe serioasa autoare a unor opere gen “Orlando” sau “O cameră separată” plină de viață, pusă pe șotii, și care ar putea fi, după cum crede Helen Melody, ultimul ei manuscris necunoscut până acum publicului.

“The Charleston Bulletin” poate fi achiziționat de pe amazon.com la prețul de 12,04 dolari.

Surse foto: finanzas.comtelegraph.co.ukguardian.co.uk

jurnalist cultural, fost redactor Realitatea, Money.ro și Pandoras


Un comentariu
  1. Pingback: Virginia Woolf - singura înregistrare audio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *