Nina Katchadourian este o reprezentantă a artei conceptuale născută în California, în 1968, care se manifestă artistic în diverse domenii, de la fotografie la sculptură sau proiecte video şi ale cărei lucrări au fost expuse în muzee şi expoziţii de artă din S.U.A. Finlanda (ţară în care îşi petrece mare parte a timpului), Japonia sau Noua Zeelandă.

Proiectul Sorted Booksînceput în 1993 şi aflat încă în desfăşurare, este o serie captivantă realizată cu ajutorul cărţilor, mai bine spus al titlurilor acestora.

Nina intră în lumea cărţilor din biblioteci publice sau private cu un ochi ager şi, lăsându-se purtată de inspiraţie, alege cărţile pe care le aşază în teancuri, în funcţie de cum se numesc. Citind de pe cotorul cărţilor de sus în jos sau de la stânga la dreapta vom descoperi mici conversaţii, întrebări sau diverse propoziţii interesante, isteţe şi pline de umor. În felul acesta, două, trei, patru sau cinci cărţi ne spun o altfel de poveste, ne dau subiecte pe marginea cărora putem ţese diferite idei şi interpretări. Rezultatul final este prezentat fie ca o serie de fotografii, fie sub forma stivelor propriu-zise expuse pe rafturile locurilor în care au fost create.

Fiecare proiect are stilul său şi o anumită temă, alese în funcţie de starea de spirit a artistei şi de ceea ce descoperă pe rafturile marilor biblioteci sau ale unor colecţii private, mai modeste ca număr de cărţi. Nina lucrează atât cu cărţi de ficţiune cât şi de non-ficţiune şi dacă majoritatea proiectelor sunt în limba engleză, pe perioada şederii ei în Stockolm s-a folosit de cărţile din Muzeul Strinberg, lucrând pentru prima oară cu cărţi în limba suedeză, pe care o cunoaşte din copilărie. Fie că sunt stivuite pe un raft sau alt suport, aşezate pe verticală, că sunt avute în vedere doar cotoarele sau copertele în întregime, imaginile cărţilor aşezate cu înţeles sunt simple, dar de impact, căci toate volumele sunt alese cu grijă. Nina Katchadourian spune:

I am always paying attention to the physical qualities of the books, and I try to work with their particular attributes as much as possible. The size of a book carries temperament and tonality, as does the way the text sits on the spine. A heavy volume with large text on the spine, for example, might be exuberant, urgent, pushy; a small typeface might communicate a voice that’s exacting, shy, insecure, or furtive.

Composition este primul proiect al seriei, care a luat naştere în casa unui cuplu din California, mare iubitor de cărţi. Cei doi soţi şi-au unit colecţiile deţinute înainte de căsătorie, reuşind să umple un număr mare de rafturi şi biblioteci din casa lor. Faptul că a găsit titluri ce se repetau, a făcut-o pe Nina să se folosească de ele în modul creativ ce caracterizează întreaga serie.

A urmat Reference, un proiect realizat cu ajutorul cărţilor unui director de galerie de artă, fotograf şi fost chirurg oftalmolog. A rezultat o îmbinare dintre cărţi de istoria artei (pasiunea domnului în cauză) şi cele cu referinţe medicale.

Special Collection Revisited este o serie începută în 1996 şi extinsă în 2008, care s-a desfăşurat în  Athenaeum Arts and Music Library din La Jolla, o localitate californiană. Aici, într-o atmosferă liniştită şi romantică, Nina şi-a realizat compoziţiile, de data aceasta pe orizontală, cu cărţile axate pe viaţa şi opera unor artişti şi muzicieni faimoşi.

Au urmat seriile Akron StacksSorting Shark, Book Pace, Sorting Strindberg, Once Upon a Time in Delaware/In Search of the Perfect Book, toate fiind realizate în acelaşi mod isteţ şi minimalist. Dacă doriţi să vă delectaţi cu mai multe imagini ale acestor creaţii inedite, o puteţi face pe blogul Ninei.

sursa: ninakatchadourian.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Flavia

    Pe cand lucram intr-un anticariat, puneam tot timpul o carte la expunere : ” Clientii nu-mi dau pace”. Nu de putine ori, am fost intrebata cu zambetul pe buze, ce am cu clientii si de ce nu-mi dau pace. Si raspundeam ca intr-un magazin de carti, atata vreme cat clientii nu-ti dau pace, este un lucru foarte bun. 😀 Intr-o zi a venit o doamna si erat atat de amuzata de mesajul in sine al cartii ( si curioasa de continutul ei), incat aluat-o, a rasfoit-o cateva secunde si a cumparat-o…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *