Inovaţia şi creativitatea nu reprezintă apanajul doar al domeniilor artistice sau umaniste, ci pot constitui o sursă excelentă de dezvoltare şi pentru sfera economică. Vijay Govindarajan şi Chris Trimble au descris, sub forma unei fabule moderne, Cum a salvat Stella ferma, avantajele pe care o gândire inovatoare le are în relansarea şi revitalizarea unei afaceri. Cu toate acestea, este o abordare privită cu destul de multă reticenţă, într-un domeniu mai conservator decât ne-am imagina. În plus, inovaţia în domeniul afacerilor trebuie şi ea constiuită într-un proces prin care trebuie avut în vedere echilibrul dintre implementarea unei idei şi coordonatele specifice ale unei afaceri, tipul de compatibilitate cu mediul în care este implementată, precum şi capacitatea de asimilare de către membrii conducerii şi colegi.  

Puterea fabulelor nu trebuie subestimată, iar cei doi autori, care fac trimitere la Esop încă din prefaţă, ţin să accentueze că şi în rândul adulţilor fabulele au o capacitate neaşteptată de a transmite idei care, formulate într-un registru monoton, corporatist, îşi pierd din forţa de sugestie. Având la bază două fabule bine-cunoscute, Ferma animalelor de George Orwell şi Aisbergul nostru se topeşte de John Kotter, Cum a salvat Stella ferma vorbeşte, într-un limbaj relaxat, amuzant chiar, despre beneficiile inovaţiei. Foarte uşor de citit, ea reuşeşte să devină plăcută chiar şi pentru cei care nu îşi propun să-şi deschidă o afacere sau nu au nici o legătură cu sfera economică.

Deşi subtextul cărţii este serios şi se bazează pe o serie de cercetări de peste zece ani în câteva firme bine instaurate pe piaţă (cu toate că mulţi participanţi la programele-pilot au avut impresia că proiectul are la bază experienţa din propria firmă a autorilor, ceea ce i-a făcut să-şi dea seama că într-adevăr iniţiativa lor a avut efectul scontat), cartea poate fi citită, de către cei total dezinteresaţi de domeniul în care ar trebui aplicate rezultatele obţinute în urma experimentului, şi ca o simplă fabulă modernă. Pentru mine a fost singura carte plăcută şi interesantă despre afaceri – nici vorbă despre stilul scorţos şi clişeizat cu care atâtea cărţi încearcă să ne înveţe despre „valorile” comune ale companiei şi să ne convingă să ne sacrificăm pentru firma la care lucrăm.

„Să aştepţi un lider «să facă pur şi simplu lucrurile să se întâmple» este o abordare amarnic de nepotrivită de a promova o idee inovatoare. […] Datoria liderului inovator este să execute un experiment disciplinat.”

Nişte animale simpatice, vorbind serios şi competent despre afaceri – plus, inserând şi o mică poveste de dragoste între oaia Stella şi alpaca Alejandro – fac într-adevăr reţeta unei lecturi inedite despre ce înseamnă invoţia în afaceri. Mesajul este uşor de înţeles (poate nu şi atât de uşor de aplicat de către cei cărora le este adresat): inovaţia este bună, trebuie asumate nişte riscuri, fără însă a deveni iraţional şi a falimenta cu bună ştiinţă firma (căci da, nu toate ideile noi sunt şi viabile pentru propria companie) şi, poate cel mai important, trebuie luaţi în serios şi membrii mai tineri ai companiei, care au altă viziune, care poate au călătorit mai mult şi au perspective mai deschise (Stellei îi vine ideea să revitalizeze ferma lor, Windsor, introducând o nouă secţiune, dedicată articolelor de lux din lână de alpaca, după ce îl cunoaşte pe iubitul ei, Alejandro, într-o excursie în Peru).

Nu este suficient ca cineva din firmă să vină cu o idee nouă şi promiţătoare, dacă aceasta nu se mulează pe cerinţele pieţei şi dacă ceilalţi membri ai companiei sunt reticenţi. În plus, nici angajaţii nu trebuie să aştepte de la lider totul – asta în cazul în care vorbim de companii ideale, în care angajaţilor li se cere părea şi ei înşişi sunt suficient de motivaţi încât să vină cu noi propuneri.

Cum a salvat Stella ferma este o poveste despre cât de dificil este să vii cu o idee nouă şi să o prezinţi celorlalţi colegi ca fiind necesară şi chiar vitală. Totul spus în registrul simpatico-amuzant al unei poveşti pentru copii, în care acţiunea se petrece la o fermă, în care personajele sunt, evident, animale, inteligente şi cu personalitate puternică, încercând să demonstreze, trăind practic pe picior de egalitate cu oamenii, autoadministrându-se şi având propria ierarhie.

Vijay Govindarajan, Chris Trimble, Cum a salvat Stella ferma. O poveste despre cum să faci inovaţia posibilă, Editura Publica, traducere din engleză de Mihaela Sofonea, 2013 bookaholic sustinut de carturesti stripe-01Cartea poate fi comandată de pe librăria online Cărturești la prețul de 55 lei. Nu uitați că, dacă sunteți cititori Bookaholic și introduceți codul, beneficiați de 15% reducere. Detalii avem aici.

 

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *