A trecut aproape o lună de la ultima noastră vizită într-un muzeu, aşa că ar fi momentul să aruncăm o privire unui nou loc frumos ce are legătură cu minunata lume a literaturii. Dacă în mai eram pe meleaguri franţuzeşti, într-un muzeu dedicat unuia dintre cei mai mari scriitori francezi – Victor Hugo – azi trecem Canalul Mânecii şi poposim la Londra, în muzeul ce poartă numele unui figuri emblematice pentru literatura engleză: Charles Dickens.

48 Doughty Street este adresa la care trebuie să ajungem, căci aici este clădirea în care celebrul scriitor a locuit timp de doi ani, între 1837 şi 1839 şi care din 1925 a devenit muzeul ce-i poartă numele. Chiar dacă a locuit aici o perioadă relativ scurtă, căci lărgirea familiei şi creşterea veniturilor l-au determinat să se mute într-o locuinţă mai spaţioasă, aceasta s-a dovedit a fi extrem de prolifică: Dickens a scris în întregime romanele Oliver Twist şi Nicholas Nickleby şi a început  lucrul la Barnaby Rudge.

Pe cele patru etaje ale muzeului vom întâlni obiecte din cea mai importantă colecţie din lume referitoare la viaţa şi activitatea scriitorului: manuscrise, mobila originală, portrete şi fotografii ale lui Dickens şi ale familiei sale, ilustraţii din romane şi multe altele. Există aici şi un portret al scriitorului, numit Dickens’ Dream şi realizat de R.W. Buss, ilustratorul primului său roman, The Pickwick Papers. Nu putea lipsi biroul la care scria şi al cărui design a fost gândit chiar de către Dickens. Cu ajutorul celor peste o sută de mii de exponate, vizitatorul este introdus în atmosfera acelor timpuri şi în viaţa lui Dickens, căci sunt expuse unele dintre cele mai personale obiecte, cum ar fi briciul cu care obişnuia să se bărbierească sau certificatul său de căsătorie.

Anul trecut, cu ocazia sărbătoririi a 200 de ani de la naşterea scriitorului englez, o parte din aceste obiecte au putut fi admirate în cadrul expoziţiei găzduite de Museum of London. Tot cu prilejul acelei aniversări, muzeul Charles Dickens a fost renovat, modernizat şi a fost redeschis publicului cu o nouă înfăţişare, lucrurile fiind aranjate în aşa fel încât să dea senzaţia că Dickens tocmai a ieşit din casă.

Mai mult decât atât, pe 15 iunie, 20 iulie şi 17 august anul acesta, puteţi să intraţi în jocul propus de cei de la muzeu şi să luaţi parte la un tur oferit de…menajera scriitorului. Scenariul imaginat este acela în care familia Dickens este plecată în vacanţă şi,  în lipsa ei, menajara costumată exact cum se presupune că ar fi fost pe atunci, lasă treburile de-o parte şi vă ajută să vă băgaţi nasul nestingheriţi prin lucrurile stăpânului.

Vă veţi plimba prin sufrageria în care masa este frumos aranjată, prin dormitorul în care piesa centrală este un frumos pat cu baldachin, cât şi prin bucătărie. Aici s-a desfăşurat la sfârşitul lunii mai un workshop simpatic, în care persoanele participante au fost învăţate să prepare unt, cu metodele folosite în perioada victoriană.

Şi cum în mod sigur la plecare veţi dori un suvenir, îl puteţi cumpăra din magazinul muzeului. O să vă reamintească întotdeauna cu plăcere de frumoasa şi interesanta vizită pe care aţi făcut-o în casa geniului literar care a fost Charles Dickens.

surse: dickensmuseum.comtelegraph.co.ukhindustantimes.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *